Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

Trädgårdsskötsel 101: Hur man odlar curcuma-växter

Om du letar efter instruktioner om hur man odlar Curcuma-växter i din trädgård eller växthus har du kommit till rätt ställe. Curcuma-växter (även känd som gurkmeja) tillhör familjen Zingiberaceae, samma familj som ingefära tillhör. Trots att den inte producerar ingefära, gör Curcuma en vacker prydnad i trädgården, och när du vårdas på rätt sätt gör du kan njuta av skönheten i din Curcuma-växt året runt.

Växter som hör till släktet Curcuma är vanligtvis lätta att odla och ta hand om eftersom många av dem har liknande behov. De två vanligaste typerna av Curcuma-växter är Curcuma longa, även känd som “vanlig gurkmeja” och Curcuma zedoaria, eller “vit gurkmeja”. Rötterna till Curcuma longa används ofta för att producera gyllene kryddan, gurkmeja.

Växande curcumaväxter framgångsrikt

När du planerar att odla Curcuma måste du se till att du använder näringsrik jord som är konstant fuktig. Du måste också komma ihåg att dessa växter behöver få mycket solljus. I de flesta delar av USA strävar gurkmejaväxter bäst när de placeras inomhus under hela vintersäsongen. När vädret blir varmare och frosten försvinner kan du placera din gurkmeja utanför för att njuta av solljuset. Här är några av de viktiga överväganden du måste tänka på när du planerar Curcuma i din trädgård eller ditt växthus:

Förberedelser

För att starta processen med att plantera gurkmeja måste du få nakna jordstammar av etablerade gurkmeja växter. Du kan enkelt hitta några på den lokala bondens marknad eller från växter i din ort. Vanligtvis är jordstammar med många stötar eller knoppar på sidorna de bästa att använda för plantering.

Curcuma eller gurkmeja växter tar ungefär tio månader att växa, från plantering till skörd. När du bestämmer tiden för plantering måste du räkna 10 månader innan den första frosten dyker upp på hösten. Till exempel, om den första frosten vanligtvis inträffar i mitten av oktober i ditt område, måste du antagligen börja plantera mellan december och mars.

Jordtyp

Curcuma strävar bäst i väldränerande jordar. Var därför noga med att använda väl dränerande jordar blandade med kompost eller humus när du planterar dina gurkmejeväxter. Det organiska materialet du lägger till i jorden kommer att ge ytterligare mikrober som kan vara till nytta för tillväxt och förökning av din Curcuma-växt.

Det är också viktigt att undvika övervattning av dina växter, eftersom detta kan göra din curcumas löv gul. Då och då (ca 5 till 7 dagar), doppa fingret i jorden för att känna dess fukt om det torkar ner i ca 1 ½ tum, vattna växten omedelbart för att undvika torkning.

Ljus och temperatur

Curcuma-växter trivs bäst i varma områden där de kan få full sol. De trivs vanligtvis i temperaturer från 68 ° F till 95 ° F. Under extrema sommarförhållanden kan marken på din Curcuma-växt lätt torka ut, det är därför det är viktigt att kontrollera det då och då så att du kan ge vatten och undvika uttorkning av växter.

Under vintersäsongen är det vanligt att temperaturer i vissa delar av USA sjunker under 50 ° F. Som ett resultat kan dina Curcuma-växter drabbas. I det här fallet är det bättre att ta med dem inomhus eller överföra dem till en minipolytunnel om du har en.

Plantering

När du planterar din Curcuma är det bättre att börja gro ut dina jordstammar i en separat liten behållare. När du har din jordstamm, dela den i sektioner samtidigt som du ser till att varje sektion har minst 2 till 3 knoppar. Lägg din rhizom platt med den beredda jorden och täck den sedan med mer krukväxt innan du lägger till vatten i den.

När dina jordstammar är på plats, täck behållarna med klar plast och placera den i ett område där temperaturen är varm (helst runt 90 ° F). Att placera dina Curcuma-växter på ett svalare ställe kommer att leda till långsam grodning, eller ibland kan gro inte ens hända. För bästa resultat, placera dina behållare i apolytunneln där du kan reglera temperaturen.

När din Curcuma-växt har vuxit och är cirka 6 till 8 tum lång, är nästa steg att transplantera den till en annan större behållare eller kruka. Detta ger den en större yta och ser till att växten får mer utrymme att växa in i.

Fördelar med att använda en minipolytunnelför din curcuma-växt

Curcuma-växter strävar bäst i en varm miljö. Om du bor i ett område där nätterna är ständigt svala eller vintersäsongen kan orsaka extrema temperaturfall, är ett sätt att se till att din Curcuma-anläggning överlever de hårda väderförhållandena är att placera den i ett växthus.

Här är de största fördelarna med att ha ett mini växthus:

Fördel # 1. Du kan odla dina växter i en idealisk odlingsmiljö

Du kan ha full kontroll över den interna miljön. Detta gör att du kan manipulera nivåerna av temperatur och fuktighet som dina växter utsätts för. Om dina växter behöver extra värme kan du enkelt tillgodose detta genom att använda värmemattor.

Fördel # 2. Du får växa mer under längre perioder

Odla dina favoritplanter i en minipolytunnellöd till större avkastning, liksom högkvalitativa grödor. Eftersom en minipolytunnel gör det möjligt för dig att arbeta utan ansträngning oavsett väder ute kan du enkelt förlänga växtsäsongerna för dina grödor.

Fördel # 3. Du kan skydda dina växter från dåligt väder och skadedjur

Eftersom minipolytunnlarna fungerar som ett skyddande lager mellan dina växter och den yttre miljön kan du vara lugn att veta att de kommer att skyddas från hårda väderförhållanden, såväl som destruktiva skadedjur och djur som kan slösa alla dina trädgårdsarbete.

Lär dig hur man odlar curcuma-växter på det enklaste sättet

Curcuma eller gurkmeja växter erbjuder mer än bara skönhet i din trädgård. Du kan också skörda rötterna och förvandla den till gurkmeja pulver som du kan använda för en mängd olika ändamål, till exempel matlagning eller te. Nu när du vet hur man odlar Curcuma-växter, försök att göra det i en minipolytunnel så att du kan ha ett obegränsat utbud av gurkmeja till ditt förfogande.