Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031

Hur man planterar påfågelorkidlökar i 3 enkla steg

Det tar bara tre steg för att lära sig hur man planterar påfågelorkidlökar. Plantering, odling och underhåll är de viktigaste sakerna du bör studera för att ha dessa tropiska sommarlökar blommande i din trädgård. De vita blommorna med röda detaljer i kombination med grönt svärdliknande blad av påfågelorkidéer gör dem utmärkta bland andra, och du kommer att vara nöjd med att veta hur enkelt det är att odla dem.

Påfågelorkidéer är inte riktiga orkidéer, vilket borde få dig att känna dig lite mer självsäker eftersom de inte är lika knepiga att växa som sanna orkidéer. Men du kommer fortfarande att ha ett försprång om du väljer att använda apolytunnelför denna iris. Växthuset är utmärkt för start av växter för att säkerställa att de växer kraftigt från det sårbara, unga stadiet.

Hur man planterar påfågelorkidlökar för nybörjare

Plantering

Påfågelorkidéer kräver en lång växtsäsong och de kan blomstra från mitten till sensommaren. Det är vanligt att erfarna trädgårdsmästare planterar sina lökar på våren, och du kan göra det i marken eller behållarna. För att göra det lättare för dig att förstå olika litteratur, observera att påfågelorkidlökar också är utbytbara med knölar eftersom de inte har en ordentlig glödlampa i sig.

Du kan plantera knölarna i kluster på upp till 25 växter för att skapa en bättre effekt än att plantera i rader. Du kan dock också placera de små glödlamporna sex centimeter ifrån varandra. Använd en väldränerande men fuktig jord och ha dem fem tum djupa.

Vad är den perfekta platsen för påfågelorkidlökar? Dessa blommor föredrar full sol, och du kan till och med kombinera dem med andra växter för bättre estetik. Påfågelorkidéer ser till exempel bra ut med prärie dropseed, fontängräs, lakritsväxt eller blå fläktblomma.

Dessa kombinationer förbättrar de rödbruna detaljerna hos påfågelorkidéer, och deras storlek gör det enkelt att kombinera dem med andra växter i behållare. Se bara till att dina växter har samma krav för att undvika nackdelar. Slutligen, se till att du håller deras medium fuktigt utan övervattning för att förhindra rutt, så låt jorden torka mellan vattningarna.

Växer

En typisk praxis vid odling av påfågelorkidlökar är att efter att du planterat dem på våren gräver du upp dem på hösten för att förvara dem inomhus. Du kan hoppa över det här steget om du använder apolytunnlar eftersom strukturen skyddar dem mot farorna med kalla förhållanden. Kom ihåg att jordtemperaturen bör vara över 50 ° F eftersom glödlamporna trivs väl i värme.

Du kan vara produktiv och undvika förseningar genom att starta glödlamporna inomhus en månad före det sista frostdatumet genom att kontrollera din hårdhetszon. Detta stärker växterna för transplantation utomhus utan rädsla för kallt väder eller vind som förstör plantorna. Glöm inte att förbereda platsen och kontrollera om jorden behöver lossas innan du lägger till kompost.

Kom ihåg att små orkidélökar eller knölar ska vara på ett grundare djup än större. Knölen ska ha sin spetsiga ände uppåt och den plana sidan nedåt för lättare uppkomst. Komprimera aldrig jorden över lökarna och behåll sedan markfuktigheten för att uppmuntra tillväxt och etablering.

Underhåll

Som nämnts tidigare kommer de som planterade påfågelökar utomhus så småningom att behöva gräva dem på hösten innan jorden fryser. Den rätta tiden att göra det är när lövverket blir gult, typiskt efter en lätt frost. När du gräver glödlamporna, kom ihåg att skölja dem innan du torkar dem på ett ställe bort från direkt solljus eller frysa temperaturer.

Du skär ner stjälkarna till 4 tum och botar sedan lökarna eller knölarna i två veckor i ett torrt och skuggigt område. På det här sättet skulle deras toppar vara bekvämare att vrida bort, och sedan kan du förvara dem vid 60 ° F i torr torvmossa eller vermikulit för återplantering nästa vår. Du kan bota lökarna i tre veckor innan du lagrar dem på vintern, men vissa trädgårdsmästare lämnar dem i marken.

Detta fungerar bäst om du befinner dig i växande zon 7 genom att lägga till mulch för vinterskydd. Det är också värt att notera att om du inte grävde glödlamporna för vinterförvaring, vill du dela dem vart tredje eller fler år. På så sätt kan du se till att de kontinuerligt blommar.

Förutom att gräva och lagra är de andra underhållspraxiserna för påfågelorkidéer regelbunden vattning och kontroll av om de får varmt eftermiddags solljus. Du kan också befrukta på våren när växterna visar tillväxt och sedan använda ett flytande gödselmedel varannan vecka tills växtsäsongen slutar. Ett flytande gödningsmedel 10-10-10 bör fungera bra med påfågelorkidéer.

Slutsats

Även om de inte är riktiga orkidéer, kommer det att få din trädgård att sticka ut med påfågelorkidéer. Det skulle hjälpa om du lärde dig hur man planterar påfågelorkidlökar genom att studera tre steg. Kom ihåg att dessa växter inte har äkta lökar, utan i stället förökas av knölar.

Deras plantering är relativt lätt, och du behöver bara välja en väldräneringsplats som får solljus. Det vore bäst om du var försiktig med den primära praxisen när du gräver ut glödlamporna och lagrar dem till nästa vår. Du kan också starta glödlamporna i polytunneln för att undvika förseningar under växtsäsongen.