Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

Hur man lagrar cykel utanför En nybörjarguide för cykelvård och -förvaring

Oavsett om det är för att förbättra din hälsa eller minska ditt koldioxidavtryck, kan cykling vara en av de bästa sakerna du kan göra för dig själv. Om du redan äger en cykel vet du att det är en stor investering. Det är viktigt att lära sig de rätta metoderna för skötsel och förvaring för att hålla din cykel i toppform under många år framöver. Du måste veta hur du lagrar en cykel ute, lagrar under vintern och förhindrar att den rostar.

Olika typer av förvaringsutrymmen för din cykel

En av de största nackdelarna med att äga en cykel är att hitta rätt utrymme att lagra. För vissa människor har de rymliga garage eller skjul, men inte alla har den lyxen. Om du letar efter olika sätt att lagra dina cyklar här är några av de alternativ du bör kolla in:

Hyllor

Att sätta en cykel på en skräddarsydd hylla är perfekt för människor som smakfullt vill förvara sina cyklar i sina hem. En hylla gör att du kan hänga cykeln på väggen, vilket gör den till ett uttalande stycke i ditt kök eller vardagsrum.

Cykelhyllor finns i olika färger, storlekar och mönster. I vissa hyllor kan du till och med lagra böcker och andra föremål, som nycklar eller plånböcker. Du kan välja en mindre och mindre påträngande hylla för minimalister som bara har tillräckligt med utrymme för att lagra din cykel. Nackdelen med cykelhyllor är att styret och pedalerna ofta sticker ut, men om det är det enda sättet du kan förvara din cykel, är det en kompromiss du måste göra.

Cykelöverdrag

Detta lagringsalternativ är ett av de billigaste sätten att lagra och skydda din cykel från yttre element. Du kan hålla din cykel ute utan att oroa dig för regn och snö. Det enda problemet med omslag är att det inte kommer med ett lås, så det skyddas inte från tjuvar. Du kan också använda skydd även om du förvarar din cykel inne i huset eller i garaget. Detta håller din cykel ren och fri från damm och mer.

Låsa lagringar

Om du är orolig för att någon kan stjäla eller skada din cykel kan du investera i låsning. Detta är bäst för personer som inte har tillräckligt med utrymme för att förvara sina cyklar i sina hem eller garage. I stället för att förlita sig på ett litet cykellås och kedja för att hålla tjuvar borta, håller högkvalitativt låslagring din cykel säker och skyddad från väder och vind samt från människor med dåliga avsikter. Säkerhet och säkerhet är viktigt för alla cyklar, men låsförvaring är till nytta om du har mycket dyra eller skräddarsydda cyklar.

Förvaringsställ

Förvaringsställen ser identiska ut med cykelställen som finns i många parker och städer. Det är perfekt för människor som äger flera cyklar, och du måste förvara dem på en gång. Allt du behöver göra är att köra din cykel i stativet och lutar på plats tills du använder den igen. Lagringsställen tar dock mycket utrymme. Det här kanske inte fungerar för människor utan tillräckligt med golvyta i verandorna eller garagen.

Tält

Om det finns ett tält för camping, finns det också ett för din cykel. Tält skyddar din cykel från regn och snö, speciellt om du spenderar mycket tid ute. Detta är dock inte en permanent lagringslösning om du inte redan lagrar dina cyklar i ditt hem eller garage. Det kommer till nytta när du är ute på vandring eller camping. Cykeltält har en popup-ram och ett tjockt, vattentätt material som kan sträcka sig över sin ram för att hålla din cykel ren och torr. Du kan använda cykeltält för att förvara din cykel hemma såväl som utomhus.

Faktorer att tänka på när du väljer förvaring för din cykel

Med flera cykelförvaringsalternativ att välja mellan kan det vara överväldigande att välja en som passar ditt utrymme. Om du letar efter sätt att lagra din cykel här är några faktorer du måste tänka på:

Lagringsutrymme

Du kan inte välja lagringsutrymme utan att tänka på ditt utrymme. Det bästa alternativet för cykelförvaring beror på ditt tillgängliga utrymme, oavsett om det är ditt garage, veranda, hus, lägenhet eller förrådshus.

Varje alternativ har olika applikationer, men om du har lite utrymme kan du förvara dina cyklar vertikalt mot väggen eller hänga dem i taket. Som nämnts fungerar hyllor bra om du har tillräckligt med väggutrymme. Om du monterar din cykel tillräckligt högt eller om ditt tak är högt kan en cykel på väggen inte störa andra vardagsrumsinredning. Om du har mer än en cykel är högre vertikala ställningar som lutar mot väggen eller fristående andra alternativ. De flesta ställen låter dig stapla två cyklar åt gången.

För cyklister med större hus, redskapshus eller garage kan du dra nytta av mer detaljerade alternativ, som låsboder, cykeltält och förvaringsställ.

Glöm inte att tänka på det utrymme du behöver för att gå runt cykeln eller öppna dörrarna. Du kan välja fästen med fästen som fälls platt mot väggen så att den inte sticker ut när den inte används. Det är ett utmärkt sätt att spara utrymme i nära håll.

Cykelvikt

Om du väljer att montera ett rack på din vägg eller hänga det från taket, ta hänsyn till din cykels vikt och kvaliteten på din vägg. Annars kan din cykel vara för tung och du riskerar att förstöra dina väggar och skada människorna som bor i huset.

Om du är hyresgäst kan du behöva be tillstånd från hyresvärden. Vissa hyresvärdar tillåter inte hyresgäster att hänga något i taket eller väggarna. Om så är fallet kan du behöva leta efter andra sätt att lagra din cykel på.

Säkerhet

Var ska du förvara din cykel? Kommer andra att få tillgång till det? Väggfästen, cykeltält, låsförvaring och ställningar kommer ofta med ett lås för ökad säkerhet. Detta är särskilt viktigt om du förvarar din cykel på en plats där den är mer utsatt för stöld.

Skydda väggar och golv

Om du lagrar dina cyklar i ditt vardagsrum kanske du vill överväga förvaringsalternativ som erbjuder viss skyddsnivå för dina väggar och golv. Cykelsmuts och fett kan enkelt fläcka golv och väggar, särskilt i vått väder.

Du kan välja ställ som har små plasthöljen för att täcka båda hjulen. Cykeltält är ett annat förvaringsalternativ som håller dina väggar och golv rena från cykelsmuts.

Hjulstorlek

Det är viktigt att se till att lagringsalternativet du väljer rymmer din cykels hjul. Om du vill förvara din cykel i ett golvstativ, kontrollera om hjulen passar perfekt i racket. Den ska kunna rymma din däckbredd. Detsamma gäller 29-hjulscyklar. Oavsett om du använder en vägg eller golvställ, bör du tänka på storleken på dina hjul innan du köper ett.

Material

Det finns två huvudtyper av material som används vid cykelförvaring: metall och trä.

Om hållbarhet är viktigare än estetik är ett cykelställ eller förvaring i metall det bättre alternativet. Förvaringsalternativ av metall är mycket slitstarka och tål slitage utan att skadas. Metallen kan dock se ut på sin plats om du ska visa din cykel i ditt hem om du inte har ett hus med industriellt tema. I det här fallet passar metallen perfekt med resten av ditt interiör.

Träcykelförvaring är mer estetiskt tilltalande än dess motsvarighet i metall. Om du placerar den i ditt hem blir din cykelhållare och din cykel till ett konstverk. Träcykelförvaringsalternativ är vanligtvis handgjorda. Det betyder att varje bit är unik och att den kommer att se vacker ut i alla hem. Det är dock viktigt att välja var du köper ditt trälager. Välj bara högkvalitativa och se till att den är tillräckligt hållbar så att din cykel inte faller eller tippar med dig när du monterar den.

Hur man förbereder din cykel för förvaring för vintern

Ingen vill cykla i isande väder. Som ett resultat gör många cyklister misstaget att lämna sin cykel ute på vintern. Att lämna din cykel ute i några dagar är inte en stor sak. Men efter en vecka eller två börjar du se synliga förändringar – kedjorna börjar rosta eller färgerna börjar blekna, speciellt om du bor på en plats med extremt väder. Med det sagt är det viktigt att förbereda din cykel för långvarig lagring.

Om du planerar att förvara din cykel under vintersäsongen måste du följa lämpliga förvaringsmetoder för att förlänga dess livslängd.

Hitta en lagringsplats

Det första steget för att lagra din cykel för vintern är att hitta en plats att lagra den. Oavsett om det är i ditt garage, källare eller vardagsrum, se till att det finns tillräckligt med utrymme för din cykel. Om du har tömt alla alternativ och fortfarande inte kan hitta en plats att förvara din cykel, finns det cykelbutiker som är villiga att lagra den åt dig till ett pris.

Att lagra din cykel för vintern kräver mycket arbete. Det är frestande att bara täcka det med cykelöverdrag och låta det sitta ute, men det kommer bara att orsaka fler problem när vårsäsongen kommer. Du kan till exempel behöva mer underhåll och reparationer på grund av inre eller yttre rostning.

Borsta och torka av ramen

Att spruta ner cykeln med en slang är ett annat vanligt misstag som de flesta cykelägare gör. Att tappa ner det kan orsaka att vatten kommer in i olika delar av cykeln och orsakar att vissa metallkomponenter rostar. Det är bättre att torka av dem med en ren trasa.

Du kanske undrar varför det är ett stort nej-nej att spraya vatten när de flesta cyklar i regnet. När du släpper ner det kan vattnet komma in från andra vinklar. Det betyder att fukt kan komma in i områden som normalt inte blir våta under cykelturer i regnet.

Regn på din cykel utan ordentlig skötsel kan också skada din cykel. Och även om du inte slangar din cykel måste du fortfarande rengöra den noggrant innan du lagrar den. Du kan rengöra din cykels hjul och ram med en mjuk borste. Detta för att ta bort skräp som fastnat i sprickorna, som torkad lera, gräs, damm och mer.

Borsta allt så mycket du kan, och när du har gått över alla vinklar och krokar, ta en fuktig trasa och torka ner din cykel. Betoning på att torka, inte spruta. Detta kommer att lossa smuts och smuts som inte kan avlägsnas genom att borsta.

Kontrollera om det finns problem innan det lagras

Kontrollera din cykels strukturella integritet medan du borstar och torkar din cykel. Leta efter sprickor, böjda ramdelar eller något som ser misstänkt ut för dig. Var noga med de svetsade områdena (den plats där metallen ansluter), samt bottenfästet. Dessa områden genomgår det mesta av stress när du cyklar, så se till att kontrollera dessa delar noggrant. Du vill inte att din cykel ska falla sönder när du använder den på våren.

Skötsel och underhåll av däck

Däckvård – rengöring, uppblåsning och inspektion – är nästa steg för att förbereda din cykel för förvaring. Se till att pumpa upp dina däck och se om allt är helt intakt. Kontrollera om det finns punkteringar, snitt i sidoväggen samt ekrarna på dina hjul. Ser någon av dem trasiga eller lösa ut? Därefter vrider du försiktigt hjulet när du tittar på ekrarna och hjulet. Är hjulet vingligt? Snurrar det i en vinkel?

Efter hjulen är det nästa du behöver göra att kontrollera om bromsbeläggen är i bra skick. Det borde inte gnugga mot hjulet; istället bör det vara en vinkel bort från däcken. Kuddarna ska inte vara lösa. Byt ut dina bromsbelägg om de redan ser slitna ut innan du förvarar dem på vintern.

När allt ser bra ut, borsta däcken och torka dem ordentligt för att bli av med skräp som sitter fast mellan sprickorna.

Rengör och smörj drivlina

Nästa steg är där allt blir smutsigt och oljigt. Rengöring av vev, kassett och cykelkedja är de minst glamorösa delarna av att rengöra din cykel, men det är något du inte bör förbise. När allt kommer omkring är drivlinan det som håller din cykel framåt. Genom att rengöra dessa tre huvuddelar ordentligt kan du bli av med rester av skräp, vilket kan hjälpa till att hålla din cykel från att rosta.

Det är dags att byta kedja om den redan ser sliten ut eller om du har åkt den två till tre tusen mil. Vid denna tidpunkt börjar din kedja sträcka sig, men det beror vanligtvis på personen som cyklar. Det beror också på hur ofta du rengör din cykel, hur väl du tar hand om den, samt dina ridmönster (fritidscykling, mountainbike, terrängcykling, etc.).

Vissa människor fortsätter att använda sina cyklar, även med kedjan sträckt. Men om din kedja är sliten kommer det så småningom att påverka kassetten. Det blir svårare för dig att sätta på en ny kedja om detta händer. Vid någon tidpunkt kan du behöva byta ut både kedjan och kassetten.

Inspektera och smörj kablarna

Du bör också vara uppmärksam på kablarna eftersom de också lätt rostar. Du måste inspektera kabeln och leta efter strålar och andra potentiella problem för att hålla dina cykelturer säkra.

Om dina kablar ser ut slitna kan du försöka reparera den, särskilt om strålarna är placerade i slutet av kabeln. Om du inte kan göra det kan du ta med din cykel till en butik och få den reparerad av en professionell för att undvika ytterligare skador.

Om det inte finns några strålar kan du smörja kablarna. Smörjning är viktigt för att förhindra att rost bildas förstör kablarna. Allt du behöver göra är att tillsätta lite smörjmedel i en trasa och gnugga den på den exponerade kabeldelen. Se till att hela kabeln är smord.

Torka av och rengör handtag och sadla eller byt ut om det behövs

Denna del bidrar mer till din cykels estetik snarare än funktionalitet. Medan du inspekterar och torkar ner din cykel, skadar du inte handtag och sadelstol. Om din cykels sadelsits eller grepp är slitna, eller om du vill byta ut dem, är det bäst att göra det innan du förvarar det. På det här sättet har du det redo att gå när vårsäsongen kommer.

Ta ut batterierna innan du förvarar din cykel

Det är viktigt att ta ur batterierna ur blinkers, lampor, strålkastare etc. för att förhindra läckage. Om du inte kan ta ut batteriet, se till att allt är fulladdat innan du lagrar din cykel.

Kontrollera cykelväskor och hållare

Rensa ut och rengör väskor och bagageutrymmen innan du lagrar dem. Det sista du vill ha är att hitta en möglig smörgås eller en halv energibar från förra året. Annars kan du få besök av myror, möss och andra insekter och djur. Se också till att ta bort vattenflaskor från din cykel. Håll dem undanstoppade i ditt skåp tills du cyklar igen.

Hur du förvarar din cykel utomhus

Det är helt bra om du behöver lämna din cykel ute några dagar eller låsa den utomhus medan du är på jobbet. Men att lämna din cykel utomhus i mer än en vecka kommer att orsaka korrosion och skada på din cykels komponenter. Intensiv värme, snö, regn och luftfuktighet är de vanligaste orsakerna till att din cykel börjar försämras. Om detta hänger med blir din cykel så småningom rostig och värdelös.

Undrar du vad som skulle hända med din cykel om du lämnar den utomhus under längre perioder utan skydd? Här är några av de vanligaste problemen du kan stöta på:

Stålcykelramar

I allmänhet passar inte rammaterial bra med regn och fukt. Dock kan rost bildas snabbare om du har en stålcykelram. Även om det yttre utseendet verkar helt bra, kan ramen börja rosta på insidan, vilket gör den mindre säker att använda.

Tätningar

Tätningar blir mindre effektiva efter årens gång. Om detta händer kommer vatten och fukt att komma in i dina cyklar. Detta kommer att påverka lagren på headsetet och hjulnaven och andra delar av din drivlinan, till exempel bakväxlar och växlar.

Bultar

Oftare än inte är metallen som används på dina bultar inte densamma som metallen på andra delar av din cykel. Men din cykels skaft och skaftbultar är gjorda av samma metall. Om skaftet och bultarna börjar korrodera på grund av regn eller fukt, kommer det att gripa fast och fastna, vilket gör det svårt att ta bort när du behöver byta ut eller ta bort en viss del.

Kablar

Om dina stålkablar är utsatta utanför cykelramen oxiderar vatten och fukt dem, vilket påverkar din förskjutning och bromsning och äventyrar din säkerhet när du kör.

Kedja

För dyrare cyklar rostar kedjorna i rostfritt stål långsammare jämfört med lägre cyklar. Om din ekonomi tillåter är det bäst att investera i en cykel av hög kvalitet tidigt.

Gummi och plast

Bortsett från tätningarna är gummi- och plastdelar mer benägna att smälta eller brytas från längre exponering för sol och fukt. Kabelhölje är ofta det som påverkas av solens värme. Detta kan vara ett problem när vädret ändras till kallt och regnigt. Dessutom kan bromsskydd, däck och gummi och plast på sätena lätt försämras under extremt väder.

Hur du underhåller din cykel på rätt sätt om du förvarar den utanför

Även om du inte kan hitta exakt hur lång tid det tar för din cykel att korrodera beror det till stor del på var du bor. Det kan till exempel ta en månad för dina komponenter att rosta eller korrodera om du bor i regniga eller fuktiga klimat. Å andra sidan kan det ta flera månader om du bor i mildare klimat där fukt inte finns hela tiden.

Du behöver inte vänta tills din cykel börjar korrodera innan du gör något åt ​​det. Det är bäst att vidta så många försiktighetsåtgärder som möjligt för att förlänga cykelns livslängd. Här är några tips om hur du underhåller din cykel ordentligt om du behöver lagra den utomhus:

Investera i ett skjul

Om du har lite utrymme på din uteplats kan du överväga att investera i en skjul för att skydda din cykel från elementet.

Använd en tarp

Om det inte går att bygga en skjul kan du försöka använda en presenning. Du vill inte täcka din cykel i en presenning; annars skapar du fickor med fukt. Istället kan du skapa ett tak ovanpå det för att skydda det från regn och värme. När du har installerat det kan du köpa ett vattentätt cykelöverdrag för extra skydd.

Kontrollera dina förseglingar regelbundet

Det är viktigt att du kontrollerar tätningarna på din cykel regelbundet, speciellt om du har använt den i mer än fem år eller om den lämnas utsatt för väder och vind. Ännu bättre är det vettigare att få nya tätningar till din cykel. Detta förhindrar att regnet kommer in i ramen och andra delar.

Ta bort rost

Om du börjar se tecken på rost, fördröja inte och se till att ta bort den så snart som möjligt för att förhindra att den sprids till andra delar. Du kan använda WD-40 och andra oljor eller skrapa bort rost med ett tunt ark tennfolie.

Smörjkablar och bultar

Smörj kablarna och bultarna regelbundet och förhindrar korrosion, vilket gör att din cykel är säker att använda.

Tänk på en inomhuscykelhängare

Med cykelhängare inomhus kan du förvara dina cyklar i ditt hem även om du bor i en liten lägenhet. Du kan hänga din dyra cykel på väggarna istället för att måla och bilder.

Investera i ett cykeltält

Om du har ett rack, ett stativ eller ett golvställ kan du kolla in cykeltält. Dessa tält är vanligtvis kompakta (något större än din cykel) och bärbara. Detta är ett utmärkt alternativ om du behöver lagring både hemma, på jobbet eller ute utomhus. Du kan använda cykeltält när som helst och var som helst.

Tips för att förhindra att din cykel rostar

Som nämnts kan rost och korrosion förkorta din cykels livslängd. Här är några av de saker du kan göra för att skydda din cykel från rost och korrosion:

Skydda din nya åktur genom att installera skärmar och ramskydd

När du cyklar slänger däcken smuts och sten mot ramen. Lera och smuts kommer också in i drivlinan och upphängningen. Med skärmar och ramskydd minskar det belastningen din cykel får från elementen under en åktur.

Fendrar kan effektivt avleda smuts och lera från de känsliga delarna på din cykel. Å andra sidan kan ramskydd förhindra att stenar och annat skräp träffar ramen. Annars kan skräpet få färgen att flisas, och om nakna metaller utsätts för elementen kan detta leda till rost.

Fendrar och ramskydd ger inte mycket pengar. Det är bäst att investera i dessa tidigt för att minska underhållskostnaderna och förlänga din cykels livslängd.

Håll din cykel borta från elementen

Bortsett från regn, värme och fukt kan smuts och svett orsaka rost och korrosion om de stannar på din cykel under en längre tid. Din svett kan skära igenom ramens klara lager, medan smuts kan skada din upphängning och drivlina. Du bör rengöra din cykel minst en gång i månaden. Om du åker i våta förhållanden kan du behöva rengöra den oftare.

Rengöring av din cykel skyddar den mot rost och korrosion. Det låter dig också inspektera för tecken på slitage. Glöm inte att torka och torka din cykel så noggrant som möjligt. Du kan använda tryckluft för att rengöra områden som är svåra att nå.

Smörj din cykel

Det bästa sättet att hålla rost och korrosion från att bildas är att hålla din cykel smord. Smörjmedel håller din cykel smidig och skyddar den från väder och vind. Smörj regelbundet bussningar och lager och håll kedjan smord om du vill att din cykel ska hålla länge.

När du smörjer delarna, inspektera den för tecken på rost och korrosion. Dessutom ska du alltid smörja kedjan varje gång du är tvättad. Dina stöttor och stöttätningar bör också smörjas för att förhindra att de spricker.

Ställa in två gånger om året

Tune-ups består av att demontera din cykel, rengöra delarna och smörja bussningar, lager och drivlina. Helst bör justeringar ske var sjätte månad för att kontrollera korrosion eller rostskyltar och förhindra irreparabla skador.

Du kan göra en finjustering själv, eller så kan du göra det av en betrodd mekaniker. Hur som helst, se till att kontrollera insidan av ramen och fälgarna. Legeringen och mässingsnipplarna kan korrodera om vatten kommer in i fälgtapen. Det kan korrodera ännu snabbare om kemikalierna i vissa däcktätningsmedel utsätts för nipplarna.

Inställningar tar mycket arbete, och om du bestämmer dig för att få service kan det kosta minst $ 100. Det är dock en del av att vara en ansvarsfull cykelägare. Dessutom kan inställningar förhindra stora skador på din cykel. Om du vill att din investering ska pågå i flera år, glöm inte att planera regelbundna justeringar var sjätte månad.

Slutliga tankar

Cykling är en rolig hobby som många tycks tycka om. Men inte många tar sig tid att lära sig att ta hand om sina cyklar ordentligt.

Som nämnts är cyklar en stor investering. De blir inte billiga alls. För att bevara din investering och förbättra dess livslängd är det viktigt att veta hur du lagrar din cykel ute, rengör den och underhåller den. Det är mycket arbete, men du kommer också att njuta av att ha en välskött cykel.

Du kan använda cykelparkeringsställen för att lagra och låsa din cykel på ett säkert sätt och täcka den med ett tält av lämplig storlek. Det skulle ge dig ett visst förtroende för att din investering är säker och redo att betjäna dig nästa säsong.