Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

Hur man börjar landskapsarkitektur från grunden

Om det finns en sak du behöver veta om kommersiell landskapsarkitektur, är det faktum att det är helt beroende av projektets långvariga försköning och snabba slutförande. Den som tar ett projekt av den här typen kommer att känna sig överväldigad varje gång de försöker lista ut hur man börjar landskapsarkitektur från grunden. Medan vissa människor väljer att lämna utförandet till proffsen, föredrar andra att kasta upp ärmarna, smutsa händerna och hantera projektet självständigt.

Det spelar ingen roll om du bara försöker behålla de befintliga detaljerna i ditt landskap eller helt modernisera ditt kommersiella fastighets nuvarande landskap – du måste förstå att din landskapsdesign kan ha en direkt inverkan på organisationens resultat.

Vad är landskapsarkitektur?

Innan något annat, låt oss etablera landskapsarkitektur som en aktivitet som syftar till att ändra ett visst område eller fastighets synliga funktioner. Landskapsarkitektur är i grunden en kombination av konst och vetenskap med det yttersta målet att skapa en funktionell men ändå estetiskt tilltalande förlängning av inomhusinställningar till utomhus.

Landskapsdesignens tydliga syfte är att skapa en vacker balans mellan ett hus eller en byggnad och dess naturliga omgivning. För att komma med den landskapsdesign som du väljer måste du ha en kunskap om de olika elementen i konst och designprinciper.

Vilka är de olika elementen i konst?

Landskapsdesign tar hänsyn till olika konstelement som inkluderar färg, linje, form, skala och struktur. Var och en av dessa element är nära förbundna med varandra, det är därför det är absolut nödvändigt att känna till deras distinkta natur och egenskaper innan du överväger deras interaktion. Låt oss titta närmare på var och en av dem.

Färg

Det bästa sättet att förstå och effektivt använda detta konstelement är att titta på ett färghjul. Du märker att det bara finns tre primärfärger – rött, blått och gult.

De sekundära färgerna, som inkluderar orange, grön och violett, är kända som sekundära färger eftersom var och en av dem är en kombination av två primära färger. För att till exempel producera orange måste du kombinera gult och rött. Dessutom är tertiära färger helt enkelt en kombination av en primär och en sekundär färg.

När du pratar om nyans hänvisar du till färgens ljusvärde som bara uppnås när vit läggs till en ren färg som finns på färghjulet. Å andra sidan är skugga en term som används för att hänvisa till färgens mörka värde och skapas bara när svart läggs till någon ren färg på färghjulet.

Dessutom klassificeras svart, vitt och grått som neutrala färger som du säkert kan använda tillsammans med vilken färg som helst. Om du vill få mer uppmärksamhet är det bäst att använda ljusa nyanser och nyanser, liksom levande och ljusa färger.

När det gäller praktiska tillämpningar måste du lära dig att kombinera vissa färger i färgscheman som kan vara monokromatiska, analoga eller kompletterande.

  • Monokromatiskt färgschema

Om du vill ha ett färgschema som består av olika nyanser och nyanser av samma färg, vill du ha ett monokromatiskt färgschema. Det är dock viktigt att notera att denna typ av färgschema är utmanande att uppnå i sin renaste form när du försöker tillämpa den på din landskapsdesign. För att ge dig en uppfattning om hur en monokromatisk landskapsdesign kan se ut, försök att föreställa dig vita och rosa blommor mot en bakgrund av en byggnad som är gjord av mörkrosa och röda tegelstenar.

  • Analogt färgschema

Å andra sidan skulle ett analogt färgschema inkludera en kombination av färger som ligger intill varandra på färghjulet. Ett exempel på detta är ett färgschema med grönt, grönblått, blågrönt, blått och violettblått. Du kan framgångsrikt uppnå denna typ av färgschema om du varierar färgen på ditt lövverk från grönt till blågrönt eller använder pyracantha med orange-röda bär och placerar dem mot din röda tegelbyggnad.

  • Kompletterande färgschema

Slutligen består ett kompletterande färgschema av färger som är tvärs över varandra på färghjulet. Ett exempel på detta färgschema är en kombination av rött och grönt. Du kan effektivt översätta detta färgschema till din landskapsdesign genom att använda ditt grönska mot en röd tegelbyggnad.

Du måste också noggrant överväga årstiderna under året när du utvecklar din landskapsplan eftersom ditt landskaps färgscheman också kan förändras tillsammans med årstiderna. Till exempel kan ett monokromatiskt färgschema produceras när dina vita och rosa azalea blommar när de är mot en röd tegelbyggnad. Under sommaren skulle de gröna azaleabladen skapa ett kompletterande färgschema när de är mot den röda tegelstenen och dina pyracanthabär kan skapa ett analogt färgschema på hösten.

Om du inte är medveten om det, kan du också använda färger för att ändra ditt avståndsperspektiv visuellt. När du skapar en lutning med varma färger och ljusare nyanser som rött, orange, gult och vitt kan det leda till att ett område eller ett objekt går framåt mot en observatör. För att ge dig en bättre uppfattning kan du få din byggnad att se närmare gatan ut om du lägger till dessa färger och nyanser i ditt landskap och placerar dem nära byggnadens fundament.

Å andra sidan, om du vill få din byggnad att se ut som om den är långt från gatan är allt du behöver göra att införliva svala färger och djupa nyanser som inkluderar grönt, blått och svart. Tänk på att medan svala färger utstrålar en känsla av lugn och vilsamhet, är varmare färger uttryck för handling. Om du planerar att använda varma färger är det bäst att använda dem mot en mörk bakgrund eller ofiltrerat ljus.

Rad

Syftet med din landskapsdesign och dess befintliga mönster är grunden för linjens koncept och skapande. Om du undrar är spåret direkt relaterat till flödet av din design och observatörens ögonrörelse när vi pratar om det övergripande landskapet, blomsterbäddsarrangemanget.

Det är också viktigt hur dessa sängar flyter och passar ihop markerar linjen.

Dessutom kan förändringarna i din växthöjd och höjden på dina busktak och träd direkt påverka skapandet av din vertikala linje. Böjda linjer, som också kallas fririnnande linjer, kan beskrivas som graciösa, mjuka och släta. De används för landskapsdesign som syftar till att projicera en mer avslappnande, rörlig och progressiv miljö.

Å andra sidan kan raka linjer se ut att vara mer strukturella, stabila och lite kraftfulla eftersom de riktar observatörens öga till en specifik punkt snabbare än böjda linjer.

Formulär

Det är viktigt att notera att form är nära relaterad till linjen. Som ett konstelement är stilen mer omfattande, medan fronten vanligtvis är associerad med kanten på konturerna av specifika objekt. Dessutom är formuläret också starkt relaterat till storleken på ett visst område eller ett objekt.

Eftersom formen handlar om strukturen och formen på en växt eller en grupp av växter måste du överväga detta element när du överväger planteringsarrangemang i ditt landskap och deras tillväxtvanor. Några exempel på växtformer inkluderar oval, upprätt, kolonn, gråt, spridning och bred spridning.

Textur

Ett visst objekts ytkvalitet, som antingen kan ses eller kännas, kallas dess struktur. När det gäller landskapsdesign inkluderar ytorna du ser i den byggnader, uteplatser, promenader, marköverdrag och växterna. Textur kan klassificeras som grov, medium, fin, slät, grov, blank eller matt.

Skala

Det sista elementet i konst kallas skala. Det refererar bara till storleken på ett specifikt objekt eller en grupp objekt i förhållande till dess omgivning. Samtidigt talar storlek om de exakta mätningarna av ett objekt, skala diskussioner om förhållandet mellan objektens storlek när de ligger intill varandra. När du försöker komma på din egen landskapsdesign måste du ta hänsyn till storleken på dina byggnader och planteringar i förhållande till den mänskliga skalan.

Vilka är de 7 principerna för landskapsdesign?

Att veta hur man manipulerar konstens element hjälper dig att anpassa designprinciperna som inkluderar enhet, balans, proportion, övergång, fokalisering, rytm och upprepning. Dessa principer måste effektivt interagera med varandra för att perfekt utföra din avsedda landskapsdesign.

Enhet

För att uppnå en enhetlig design måste du veta hur du effektivt använder var och en av designens komponenter för att demonstrera huvudidén via en konsekvent stil. Varje enhet i ditt landskap måste uppvisa enhetlig karaktär för att betona enhet, liksom harmoni. Med andra ord måste varje del av din design passa bra ihop.

Ett sätt att effektivt ta itu med enhetens design är att använda massplantning och upprepningskonceptet. I en enhetlig design kan varje aktivitetsområde smidigt smälta in i hela landskapet. Du måste dock också inse vikten av att ta hänsyn till funktionalitet när du väljer de komponenter som kompletterar ditt centrala system.

Balans

I princip talar balans om känslan av jämlikhet mellan varje element i en landskapskomposition. Balans kan klassificeras i två typer – symmetrisk och asymmetrisk.

Symmetrisk balans uppnås när båda sidor av din landskapsdesign är exakt identiska med varandra – från sina linjer, former, texturer och färger. Dessutom måste det finnas en distinkt skiljelinje mellan dessa två sidor.

Å andra sidan, när båda sidor av vår landskapsdesign uppvisar linjer, former, texturer och färger som skiljer sig från varandra, är balansen asymmetrisk. I denna typ av balans används de motsatta kompositionerna för att skapa lika visuell attraktion. Du kan till exempel använda massa för att motsätta färg och linjära dimensioner för att motsätta höjd.

Skapandet av asymmetrisk balans kräver mer skicklig manipulation av flera designelement än den symmetriska balansens natur.

Andel

Principen om proportion talar om storleken på designens komponenter i förhållande till varandra, liksom den övergripande designen. Du måste se till att dimensionerna på dina träd och buskar kompletterar storleken på de andra elementen som omger dem. Till exempel skulle det vara bäst om du planterade ett högt ek bredvid en byggnad med flera våningar i stället för att plantera det bredvid en enda våning.

Övergång

Övergång betyder en gradvis förändring som kan uppnås genom att ordna olika objekt med olika texturer, former och storlekar i en sekventiell och logisk ordning. När det gäller att illustrera färgövergångar använder du den radiella sekvensen på färghjulet som med ett monokromatiskt färgschema. Andra exempel skulle inkludera strukturformer som börjar från runda till ovala till linjära, samt texturer som börjar från grov till fin.

Möjligheterna att skapa övergång är oändliga när du räknar ut hur du använder olika element i olika storlekar, former, texturer och färger. Medan du håller på med det, kom ihåg att övergångsprincipen inte är begränsad till en platt eller ansiktsvy. Det hänvisar också till landskapskompositionens tredimensionella perspektiv.

Om du inte är medveten om det kan du också använda övergångsprincipen för att utöka designens visuella dimensioner utöver deras faktiska aspekter. Du kan till exempel använda radikala linjer i ditt landskaps privata område för att fästa observatörens uppmärksamhet på en sjöplats. Detta kan utföras ordentligt när du använder övergången av texturförändringar från grovt till fint bladverk längs brännlinjer som produceras genom omvandling av högre till kortare växter.

Fokalisering

Du använder fokalisering när du vill visuellt leda observatören mot en specifik funktion i din design utan deras medvetna ansträngning.

I de flesta fall är denna kontaktpunkt placerad vid försvinnande punkten mellan några radiella eller närande linjer. Om du vill skapa en stark fokaliseringspunkt är det bäst att använda raka radiella linjer snarare än böjda. Du kan också använda principen om fokalisering för att dirigera trafik i ett specifikt område.

Rytm

Denna designprincip uppnås effektivt när kompositionens element placeras på ett sätt som skapar en känsla av rörelse. Rytm hjälper dig också att undvika förvirring i din övergripande landskapsdesign. Korrekt användning av färgscheman kan hjälpa dig att skapa en känsla av rytm och upprepa linje och form.

Upprepning

Denna designprincip innebär upprepad användning av vissa funktioner som inkluderar växter med liknande former, linjer, former, texturer samt färger. Användningen av upprepning måste planeras noggrant eftersom det för mycket kan ge en monoton effekt. Men om du använder den effektivt kan du framgångsrikt utföra fokalisering, rytm och enhet i din komposition.

Tips för att lägga till bänkar i din kommersiella landskapsdesign

Visste du att bänkar betraktas som de osunna hjältarna i alla byggmiljöer? Bortsett från att de är underbara att se på, gör de också sitt jobb bra och de är vanligtvis placerade på ett sätt som gör att de kan hålla sig ur vägen. Som vi alla vet skapas bänkar för att främja vila och avkoppling.

Dessa utemöbler kan dock också användas för att ge mer definition till din landskapsdesign och för att direkera fotgängarnas cirkulation. Av denna anledning, i stället för att slumpmässigt välja och placera dessa bitar, måste en hel del noggrant tänka på vilka bitar som ska väljas och var de så småningom ska hamna. Om du har planerat att integrera bänkar i din landskapsdesign är det bäst att inkludera detta under den tidiga delen av din designprocess om du inte vill att de ska se ut som om de bara är tillägg. För att komma igång, kolla in dessa tips som hjälper dig att utföra korrekt bänkplacering i din landskapsdesign:

Se till att det finns en vy.

Utsikten behöver inte vara hisnande spektakulär. Även om du inte faktiskt behöver en bild av de snötäckta bergen medan du sitter på din bänk, skulle det vara trevligt om du kunde titta på en lapp blommor i full blom, en damm eller en charmig vinjett.

Kontrollera platsen på morgonen, eftermiddagen och kvällen.

Om du inte väljer rätt plats för en bänk får användaren inte lika mycket njutning av den. Innan du väljer en plats där du skulle installera din bänk, försök att gå runt i området och sätt upp en hopfällbar stol på en plats med en anständig utsikt. Gör detta på morgonen, på eftermiddagen och kvällen för att kontrollera hur solens placering påverkar din bänk och skuggan.

Om det blir för varmt och soligt i området kanske du vill lägga till lite mer nyans för att göra din bänk till en välkommen paus. Å andra sidan, om det vanligtvis regnar i ditt område, kanske du vill placera din bänk under en trädkapell eller ett tak i händelse av en oväntad storm eller strö.

Tänk på material och stil

Även om du inte behöver välja perfekt samordnade bänkar, måste du se till att deras stil och de material som används för att skapa den perfekt kompletterar din byggnads arkitektoniska design. Till exempel skulle en elegant och geometrisk bänkdesign se bra ut om din byggnad ser modern ut. Men om din byggnads arkitektoniska utformning är viktoriansk, kan du överväga att använda bänkar av gjutjärn som är mycket dekorativa.

När du väljer material till dina bänkar måste du ta hänsyn till den övergripande utformningen av ditt landskap. Om din landskapsdesign till exempel är formell kan du överväga att välja bänkar av metall. Förutom att de har visat sig hålla länge är de extremt lätta att underhålla.

När du väl har övervägt materialet för dina bänkar måste du tänka på varje bitars design. Till exempel måste du ta reda på om du vill ha en bänk som har en robust rygg eller en bänk utan rygg. En annan sak som du vill överväga är antalet personer som varje bänk lätt kan sitta på.

Kontrollera mark- eller ytmaterialet

Du måste titta på vad som är under foten innan du installerar din bänk. Typen av ytmaterial eller mark kan till stor del påverka vilken typ av bänk du kan placera ovanpå den.

Om marken inte är plan, kanske du vill jämna ut den genom att lägga ner några stenläggare – såvida du inte vill att din bänk ska se ut som om den ligger mitt i grönskan. Om stenstenar utgör en ojämn och grov yta, ska du inte placera metallbänkar ovanpå den om du inte vill sitta på något instabilt och stenigt.

Faktorer att tänka på när du lägger till cykelparkering i din kommersiella landskapsdesign

Eftersom fler och fler individer och organisationer prioriterar hållbar tillväxt och utveckling, blir alternativa transportsätt som cyklar mer populära än någonsin. Miljömedvetna människor som vill minska sitt koldioxidavtryck samtidigt som de behåller hälsosamma och aktiva livsstilsval väljer att dike sina bilar och använda cyklar.

Av den anledningen kanske du funderar på att integrera cykelparkeringsområden i din landskapsdesign. Även om du alltid kan komma med olika designstrategier som kan hjälpa dig att genomföra bra cykelparkering, bör du överväga dessa tre huvudfaktorer när du håller på med det:

Säkerhet

Säkerhet och säkerhet bör alltid vara din första prioritet när du försöker integrera cykelparkering i din landskapsdesign. Du måste till exempel kontrollera om cykelställen eller skåpen är gjorda av högkvalitativa material och om dessa är ordentligt installerade på områdets mark eller golv. Dessutom skulle det vara bra om din anläggnings cykelparkeringsplatser ligger på väl upplysta platser som lätt kan övervakas av säkerhetspersonalen.

Se också till att placera kortvarig cykelparkering i upptagna allmänna utrymmen för att öka synligheten och den informella övervakningen. Å andra sidan bör långvarig cykelparkering placeras i separata områden som är åtkomststyrda.

Du måste också använda personlig skyddsutrustning för att skydda dina händer, ögon och andra kroppsdelar.

Tillgänglighet

När du prioriterar tillgänglighet måste du se till att din cykelparkeringsplats ligger nära byggnadens ingångar. När det inte är möjligt att hålla dessa parkeringsområden på marknivå måste du göra dem tillgängliga från marknivå via hissar och ramper. Dessutom är det bäst att hålla vissa hinder som branta sluttningar eller en trappa borta från cykelstället.

Om du kan, försök skapa ett separat och dedikerat område för cykelramper till deras parkeringsplatser. Glöm inte att placera vägvisande skyltar för att hålla folk guidade.

Bekvämlighet

Slutligen måste du överväga användarens bekvämlighet innan du installerar dina cykelställ på vissa platser runt din fastighet. Det är oerhört viktigt att se till att cykelparkeringsområdena är tillgängliga och lätta att lokalisera så att användarna inte har svårt att leta efter den. Tänk sedan på att dessa parkeringsplatser bör hållas nära cykelvänliga vägar så att de kan vara lätta att använda.

Tips för att utforma en kortvarig cykelparkering

Dessa kortsiktiga cykelparkeringsområden kallas även “besökare” -cykelparkering, som bara används i några minuter till några timmar. Av den anledningen är det bäst att hålla dessa parkeringsområden tillgängliga för användarna, med ställ som kan ge dem en säker punkt för att låsa upp sina cyklar. Det är också bäst att se till att dessa parkeringsområden är täckta för att skydda cyklarna från naturliga element.

Välj rackdesign

Om du inte känner till kan du hitta olika typer av cykelparkeringsdesigner som passar dina cykelparkeringsbehov. Det enda sättet för dig att bestämma lämpligheten och kvaliteten på dessa cykelställ är att lära dig mer om nyckelfunktionerna i var och en av dina designalternativ.

Välj rätt typ av material

När du överväger dina cykelställsdesignalternativ måste du vara noga med de material som används för att bygga den. De bästa är vanligtvis tillverkade av industriellt material samt galvaniserat stål. De värsta är de som är gjorda av trä, mjuka eller obehandlade metaller som är utsatta för rost och de spröda gjutna kompositer som sannolikt spricker under stötar.

Om rackdesignen du har i åtanke kommer med svetsade sektioner, se till att styra tydliga material som inkluderar rostfritt stål eftersom det inte betyder att man svetsar starkt. Med andra ord är deras svetsade sektioner svaga och tjuvar kan lätt bryta dem.

När det gäller efterbehandling, se till att dina cykelställ har en slät yttre yta så att de inte repar eller orsakar någon form av skada på cykelramarna.

Notera bra designfunktioner

Om du vill ha rackdesigner med hög kvalitet, se till att de kan ge två kontaktpunkter mellan din cykel och ditt rack. Detta gör att din cykelram och ett av hjulen kan låsas säkert på ditt rack samtidigt som det säkerställs adekvat stöd.

Dessutom måste du ta hänsyn till rymdeffektivitet. Rack med bra designfunktioner kan rymma ett stort antal cyklar inom ett litet område utan att kompromissa med utrymmet mellan cyklarna som gör det möjligt för användarna att underlätta låsning och korrekt parkering.

Slutligen, se till att designen garanterar detekterbarhet för användare som är synskadade eller blinda. Det är bäst att installera en tappskena för att spänna över en inverterad U-stil rackets nedre del så att de som är synskadade lätt kan upptäcka det.

Tips för installation av hundstationer i din kommersiella landskapsdesign

Eftersom landskapsarkitektur med hundar i åtanke kan vara extra utmanande måste du tillämpa dessa måste-ha-tips för att effektivt integrera hundstationer i din kommersiella landskapsdesign.

Ge ett försök

Under planeringsstadiet för ditt kommersiella landskapsarkitekturprojekt, överväga att integrera hårbotten i ditt utomhusutrymme. Om du undrar, gäller hardscaping allt som inte är mjukt i din landskapsdesign, som tegelstenar, stenar, betong, kakel och stenar. Till skillnad från mjuka områden som välskötta buskar, gräsgräs och blomsterrabatter är hardscaping inte utsatt för Fidos grävning, trampning och färgning.

En husdjursvänlig landskapsdesign har en känslig balans mellan soft-scape och hardscape-funktioner. Med hardscaping kan det vara lättare för hundar att navigera i ditt utomhusområde utan att skada dina designelement.

Ange specifika hundområden och skapa gränser runt det

Du kan enkelt utse specifika hundarealer i ditt utomhusutrymme om du delar upp hela området i sektioner med hjälp av vissa stenläggare. Var noga med att hundstationerna har tydliga gångvägar, liksom viloplatser för husdjur.

För att skapa naturliga gränser kanske du vill odla tjocka och långa växter runt hundstationerna. Ett annat alternativ är att bygga staket runt hundstationer. Du kan hitta en mängd olika alternativ för stängsel, inklusive gittertoppade horisontella brädor eller stugainspirerade picketter.

Tips för att välja papperskorgar som kompletterar din kommersiella landskapsdesign

Visste du att framgångsrik återvinning bygger på två koncept? Dessa inkluderar att få folk att sätta rätt typ av saker i rätt soptunna och att hämta dessa papperskorgen och transporteras till lämplig anläggning med stor lätthet och effektivitet. Även om det här låter enkelt för dig kan det vara mycket mer utmanande än det ser ut.

Placera dem i lättillgängliga områden

Den typ av soptunnor som du väljer för din kommersiella landskapsdesign bör uppfylla de estetiska förväntningarna på ditt utomhusutrymme så att människor snabbt kan märka och använda dem.

Säkerställ parallell åtkomst mellan papperskorgen och återvinningsfacken

Sunt förnuft skulle diktera att om människor inte kan upptäcka en papperskorg nära en papperskorg kommer de att sluta dumpa återvinningsbara föremål i fel papperskorg. Du kommer att göra det lättare för människor att återvinna om du placerar en papperskorg precis bredvid papperskorgen. Se till att båda behållarna är korrekt märkta för att undvika att förväxla varandra.

Slutsatsen

Med dessa tips i åtanke är det inte så svårt att försöka ta reda på hur man börjar landskapsarkitektur från början. Om du vill hitta bänkar, cykelställ, gatukullar, blomkrukor och andra föremål som har något att göra med ett husdjursvänligt utomhusutrymme, kontakta Fobar Street Furniture. Vi tillverkar gatumöbelelement som har vackra men ändå funktionella mönster och högkvalitativa material.