Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031

4 effektiva tips om hur du stoppar en filt från att fälla

Ludd över hela din säng och golv är ett verkligt besvär. Om du upplever detta undrar du förmodligen hur du kan stoppa en filt från att spillas; trots allt är det troligtvis filten källan till röra.

Maskintvätt är ett utmärkt sätt att minska pilleringen, men du måste veta rätt sätt att göra det om du vill minska antalet irriterande fibrer som ligger runt. Var inte orolig! Fortsätt läsa för att lära dig processen att förbereda din filt för tvättmaskinen.

Hur kan jag sluta pilla?

Det finns många sätt att förhindra att dina filtar fylls; den enda fångsten är om du är tillräckligt beslutsam för att göra dem. Här är några tips för att förhindra denna olägenhet.

Borsta ner filten

Innan du tvättar är det bäst att borsta så mycket du kan så att de lösa fibrerna inte hamnar i din tvättmaskin eller torktumlare. Du kan använda en mjuk borste för att bli av med de större fläckarna av ludd. Var dock försiktig så att du inte förstör din filt av misstag.

Om du känner dig noggrann med tunnare piller kan du ta dig tid att skrapa bort dem med en rakhyvel. Återigen, var försiktig för att undvika tårar.

Vet vad du ska använda

Kontrollera att rengöringsmedlet du använder inte är för starkt, eftersom detta kan orsaka mer skada på det redan utgjutna materialet – vilket resulterar i mer piller. Du vill använda milda rengöringsmedel när du hanterar en filt.

När det gäller andra saker du behöver, skulle du bli förvånad över hur vinäger kan hjälpa som rengöringsprodukt. Detta gäller även för att bli av med lös ludd från tyger. Häll ungefär en halv kopp vit vinäger i lasten under sköljcykeln.

Det rekommenderas inte att använda sköljmedel för bomullstäcken. Tygmjukgörare kan försvaga bomullsfibrer och göra dem lättare att bryta, vilket leder till mer lösa trådar.

Se till att du använder kallt vatten under tvättcykeln. Varmt vatten kan orsaka mer agitation i materialet, och du vill undvika detta så mycket som möjligt.

Var uppmärksam när du torkar

Hängtorkning är en effektivare metod för din filt. Men om du måste använda torken, se till att inte lämna den ensam under hela torrcykeln. Du vill tömma luddfällan ofta under hela cykeln för att kasta bort luddet så mycket som möjligt. En tumregel att följa är ju nyare filten, desto oftare bör du tömma luddfällan.

Om du är orolig för den ludd som ackumuleras medan du tömmer luddfällan, finns det en lösning för det också. Du kan försöka använda torktumlare för att locka ludd som fortfarande kan fastna på filten. Om du inte har en, borde det vara tillräckligt med ett skräp av corduroy-tyg.

För ett valfritt tips kan du till och med kasta in rena tennisbollar för att fluffa filten medan den torkar.

Ta extra försiktighetsåtgärder

För att förhindra ytterligare piller efter att filten har torkat kan du använda en elektrisk rakapparat för att ta bort eventuella svaga fibrer som leder till att ludd sprids. Alternativt kan du gnugga det försiktigt med en pimpsten.

Om din filt är gjord av polyester kan du få lite spraystärkelse och applicera den rikligt. Vänta cirka 2 minuter tills stärkelsen har torkat. Detta för att stärka fibrerna utan att göra dem för fasta.

Varför tappar min filt?

Vanligtvis är pilling ett resultat av friktion. Materialets kortare fibrer tenderar att gnugga mot varandra så att de försvagas och går sönder. Detta händer vanligtvis med nyinköpta filtar eftersom de kan ha genomgått en historia av hantering innan du tar en av racken.

Även efter att du har köpt en filt kan friktionen från tvätt eller till och med regelbunden användning räcka för att resultera i svagare fibrer. Oroa dig inte. Om du följer metoderna som används ovan förväntar du dig inte att se mycket ludd i din omgivning.

Andra saker att komma ihåg om hur man stoppar en filt från att tappas

Medan du nu vet hur du korrekt förbereder din filt för maskintvätt också minskar pilleringen, är det fortfarande mycket friktion involverad. På grund av detta bör du schemalägga tvätt av filt klokt.

Som en allmän tumregel bör filtar tvättas var 1: a till 2: e vecka (om de används ofta) för att förhindra att materialet försvagas. Om du har en filt som inte används regelbundet kan den tvättas med några månaders mellanrum istället.

Du bör också notera att nyare filtar tenderar att pilla mer, som tidigare nämnts, och bör tvättas oftare tills det finns små eller inga piller tecken.

Du kan kompromissa med handtvätt i ett badkar eller handfat om så är fallet. Handtvätt orsakar mindre friktion än maskintvätt. Du kan fortfarande använda några av ovanstående metoder för handtvätt, till exempel vinäger.

Slutsats

Pilling och de resulterande spåren av ludd är vanligtvis priserna för en mysig filt. Lyckligtvis för dig borde metoderna i denna artikel vara till stor hjälp för att förhindra överdriven pilling.

Oavsett för hand eller med maskin behöver du fortfarande mycket tålamod för att hantera lösa fibrer. Det är fortfarande värt det nu när du vet hur du stoppar en filt från att spillas. När det är dags att tvätta din filt, se till att du är noggrann för en renare sovmiljö.