Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031

4 steg för hur man tvättar en viktad filt med glaspärlor

Viktade filtar kan komma i olika storlekar, och även om många skulle älska att äga dem, vet inte alla hur man tvättar en viktad filt med glaspärlor eller andra viktade material.

Viktade filtar bör tvättas tre till fyra gånger om året, så om du inte har provat att rengöra dina ännu, här är några saker att ta hänsyn till när du tvättar viktade filtar.

Steg för hur man tvättar en viktad filt med glaspärlor

Steg # 1. Förbehandling

Inspektera din filt noggrant för fläckar. Du måste förbehandla dessa fläckar innan du tvättar för att förhindra att de bakas in i tyget under tvätt- och torkprocessen.

Kontrollera även tårar och skador. Om du hittar några, reparera tåren innan du lägger filten i tvättmaskinen för att förhindra ytterligare skador.

Steg # 2. Handtvätt

Du kan tvätta din viktade filt i maskin, men du måste överväga dess vikt och storlek för att säkerställa att den inte blir för tung för din maskin. Välj istället att handtvätta din viktade filt för att minimera slitage.

Använd ett milt rengöringsmedel och undvik att använda hårda kemikalier som blekmedel för att vara slipande på tyget. Glöm inte att kontrollera vilken typ av tyg din viktade filt är gjord av.

Varje material kan skilja sig åt i tvättanvisningarna. Det är bäst att följa tillverkarens instruktioner eftersom de vet hur de ska ta hand om sina produkter.

Steg # 3. Lufttorkning

Kontrollera materialet i din viktade filt. Medan glaspärlor är säkra för torktumlare tenderar poly-pelletsfyllmedel att smälta, så du bör undvika att använda högre temperaturer när du torkar dem.

För att vara säker väljer du att hänga din viktade filt istället. Häng filten jämnt över din klädstreck så att den bibehåller sin form.

Ge det lite skakning då och då så att du också kan fördela påfyllningarna.

Steg # 4. Strykning

Som nämnts ovan kan många viktade filtmaterial smälta under intensiv värme, så undvik att stryka din viktade filt. Om du gör det kommer filten att krympa eller smälta plasten inuti.

För att dölja fula rynkor kan du välja att lägga ett lock över den viktade filten istället.

Vilka faktorer behöver du tänka på när du tvättar din viktade filt?

Se till att du köper en tvättbar viktad filt med poly-pellets, glaspärlor eller skottfyllmedel. Även om organiska material är utmärkta för andra produkter, är de inte det bästa alternativet för viktade filtar eftersom de kommer att sönderdelas när de blir våta vilket också kan resultera i mögel.

Viktade filtar kommer vanligtvis med rengöringsinstruktioner från tillverkarna eftersom de känner till sina produkter bäst. Men om du inte hittar filtens instruktioner, här är några saker du måste tänka på när du tvättar.

  • Tyg – Det finns olika tvättinstruktioner för olika typer av tyger. Till exempel är bomull och flanell relativt lätta att tvätta i hand eller maskin, men ull är benägen att krympa, så det bör bara handtvättas om möjligt.
  • Fyllmedel – Du måste också tänka på fyllmedlen inuti den viktade filten eftersom poly-pellets av plast inte bör utsättas för höga temperaturer. Samtidigt bör sand inte tvättas ofta för att undvika klumpar och ojämn torkning som kan orsaka ojämn viktfördelning.

Det vore bäst om du var försiktig när du rengör ris, bönor eller organiska fyllmedel eftersom de kan bli fuktiga när de utsätts för vatten.

  • Vikt – Filtens vikt bör också beaktas när du tvättar eftersom de kan vara för tunga för maximal tvättmaskin.

Om du insisterar på att maskinen tvättar din viktade filt kanske du vill leta efter tvättmaskiner i kommersiell storlek som kan hantera tvätt över 20 pund i vikt.

  • Filtöverdrag – Filtöverdrag är lättare än det inre påslaget, så att du enkelt kan tvätta dem eller kasta dem i tvättmaskinen. Du måste dock överväga materialet som filtöverdraget är tillverkat av för att undvika skador på tyget.

Hur håller du din viktade filt ren?

Viktade filtar bör tvättas tre till fyra gånger om året, men ibland måste du rengöra dem oftare, särskilt om det finns fläckar, damm eller smaklös lukt.

Frekvent maskintvätt kan öka slitage och påverka filtens mjukhet, så du bör se till att hålla den så ren som möjligt istället.

  • Låt inte husdjur sova i sängen med dig

De kan kasta eller lämna smutsiga tassavtryck på filten. De kan också orsaka lukt eller lukt på filten. Ge istället dina husdjur separata tvättbara lakan där de kan sova.

  • Undvik att äta i sängen

Att äta i sängen kan orsaka fläckar på din filt om du inte är försiktig. Lukten av mat tenderar också att dröja kvar på tyget, och du vill inte att din filt ska lukta som mat för det mesta.

  • Använd ett avtagbart omslag

Avtagbara överdrag skyddar din filt från de flesta fläckar och dofter, så du behöver inte tvätta din viktade filt ofta. Dessutom är ett avtagbart lock lättare att rengöra och mycket billigare att byta ut.

Slutsats

Det finns många fördelar med att använda viktade filtar. Du måste dock ta hand om dem om du vill att de ska hålla länge i din besittning.

Om du inte vet hur man tvättar en viktad filt med glaspärlor eller andra icke-organiska material inuti är det bäst att hänvisa till tillverkarens tvättanvisningar eftersom de vet vad som är bäst för varan.