Hur man behandlar rotrot i mark. 2 bästa lösningarna
Hur man behandlar rotrot i mark. 2 bästa lösningarna | Planting

Hur man behandlar rotrot i mark. 2 bästa lösningarna

  • Inläggskategori:Plantering

Om du vill behandla rotrot i jord har du två lösningar som hjälper dina växter att överleva. Den här artikeln kommer också att diskutera hur du kan bestämma rotrot för att lösa problemet så snabbt som möjligt. Kom dock ihåg svampar som vanligtvis orsakar rotröta, så andra förebyggande metoder är avgörande för dina växter.

Om miljön är instabil kan det uppmuntra tillväxten av organismer som svampar. Kanske är det därför som odling i polytunneln kan vara fördelaktig att undvika sådana problem. Mer så kan felaktig praxis som vattning också hålla växtrötterna i stående vatten, vilket leder till denna sjukdom.

Hur man fixar rotrot i marken

Lösning nr 1. Återplantera

Den första lösningen du också kan överväga som det första steget för att behandla rotröta i jorden är att återplantera dina växter. Detta bör alltid vara ditt första alternativ för att avgöra om du fortfarande kan spara din anläggning. Kom ihåg att hela rotsystemet redan är skadat i vissa fall, och det är ingen mening att behålla växten.

Mer så, att ta bort de drabbade växterna i området hjälper dig att kontrollera spridningen av rotrot. Vissa växter som har vissnat helt kommer också att tävla med de friskare, så det är bäst att rota dem. Kompostera därefter hålen för att förhindra att svampen sprids.

Kontrollera om det finns hälsosamma rötter

Ett friskt rotsystem har fortfarande fasta och vita rötter, men en helt skadad är grumlig och mörk. När du gräver ut växten, kontrollera dess rötter för att se om du fortfarande kan spara den genom att plantera om. Om det fortfarande finns livskraftiga rötter kan återplantering av den i ny mark med bra dränering hjälpa till att återställa den.

Rengör rotsystemet och ta bort skadade rötter

Innan du planterar vill du springa rötterna under rent vatten för att bli av med jorden. Ta bort de som är skadade av rotröta och använd en steril och vass sax för att förhindra att de kommer i kontakt med de friska rötterna. Tyngdpunkten är emellertid nödvändig för att använda väldränerande jord för återplantering eftersom svampen trivs i en våt miljö.

Din växt kommer att ha svårt att återhämta sig om jorden inte är perfekt för sin hälsa. Och om marken är för torr skulle det också orsaka nackdelar med att utveckla ett hälsosamt rotsystem. Slutligen glöm inte att sterilisera dina verktyg eftersom svampsporer kan spridas till den nya miljön eller andra växter.

Lösning 2. Föryngra växter

Den andra lösningen eller steget efter att ha planterat och planterat om dina växter är att säkerställa att metoder och villkor stöder deras återhämtning. Till att börja med, se till att dina växter inte blir stressade på grund av fluktuerande klimat. Du kan odla dem i polytunneln tills utomhusförhållandena har stabiliserats och de har vuxit kraftigt nog för att hantera klimatförändringar.

Perfekt webbplats

När du planterar om vill du ha plantorna på samma djup som deras tidigare plats. På det här sättet kan växten återhämta sig snabbare efter rotrot eftersom rötterna kan torka ut och inte förbli grumliga. Vissa trädgårdsmästare slår också mellan raderna för att hjälpa den nya rottillväxtkontakten med jorden.

Ska du använda svampdödande medel? Övervattning och svampar är orsakerna till rotrot, så man kan anta att behandling av jorden med fungicider kan hjälpa till att behandla detta tillstånd. Det finns dock många typer av svampdödande medel, och att använda dem blint kommer bara att skada växterna.

Du vill inte heller förorena marken genom att använda för mycket produkt eftersom det kan göra växten mer mottaglig för rotröta. Om fungiciden inte kommer ordentligt i kontakt med växtrötter är kemikalien bara ineffektiv. Testa dina växter för svamp som orsakar rotröta och använd endast fungicider när det är den sista handlingen som är lämplig.

Befruktning och vattning

Att befrukta dina växter hjälper dem att återhämta sig och uppmuntra rotutveckling. Erfarna trädgårdsmästare odlar kväve mellan raderna i en takt som är lämplig för området. Kom ihåg att kväve stöder rottillväxt, och du kan välja mellan kaliumnitrat, ammoniumnitrat eller ammoniumsulfat.

Övervattning och fuktig mark stöder rotrot och svamptillväxt, förvirrar dig med hur man vattnar växter som återhämtar sig från det tillståndet. Men rotrot börjar vanligtvis vid plantans krona, så du vill vattna runt växten istället för att rikta in sig på basen. På detta sätt har växten fortfarande tillgång till vatten för att föryngra sig själv, men kronan blir inte övervattnad.

Tecken på rotrot

Du måste också vara bekant med rotrotssymptom för att lösa problemet så snabbt som möjligt. Naturligtvis är det bästa sättet att göra det att söka efter grumliga och svarta rötter med en stark sönderdelande lukt. Men växten kan också uppvisa gulnande löv och lövverk som slutar växa.

Detta beror på att växten inte kan absorbera näringsämnen lika effektivt på grund av de skadade rötterna. I sin tur kan lövverket och blommande växter till och med fördröja blommandet. Med tiden kan växten dö efter tio dagar.

Slutsats

När du väl har märkt gula blad och långsamt växande lövverk kan det vara ett tydligt tecken på rotrot. Men innan du oroar dig kan du lära dig att behandla rotröta i jord med två steg. Börja med att rota växten och ta bort de skadade grödiga rötterna.

Om hela rotsystemet är skadat är det bäst att kasta bort växten eftersom det är osannolikt att den kommer att återhämta sig. Annars planteras på ett väl dräneringsställe på ett djup som liknar anläggningens sista hål och matas med kväve. Du kan också vattna runt växten, men bara överväga att använda svampmedel som sista utväg.