Hur man tvättar polyesterkudde. 2 bästa knep att lära sig
Hur man tvättar polyesterkudde. 2 bästa knep att lära sig | Hushållning>Kuddar

Hur man tvättar polyesterkudde. 2 bästa knep att lära sig

Du kan snabbt lära dig att tvätta polyesterkudden korrekt genom att göra förbehandling och veta hur du använder tvättmaskinen för den. Precis som andra kuddmaterial som mikrokulor behöver polyester också extra skötsel om du tvättar den i maskinen. Du vill inte skada tyget eller deformera kuddens struktur.

Det är också viktigt att vi upprätthåller renheten i våra polyesterkuddar. Detta material kan ha en kortare livslängd än andra kuddfyllningar, men även högkvalitativ polyester som är välskött kan tjäna dig tillfredsställande. Läs mer om dess underhåll här.

Hur man tvättar en polyesterkudde

Den här guiden lär dig hur du tvättar en polyesterkudde i maskinen. Kom dock ihåg att varje kudde varierar om du kan använda en tvättmaskin för kuddar. Det är bäst att kontrollera din kuddmärke om tillverkarens tvättanvisningar för att undvika att skada polyesterfiber och andra kuddmaterial.

Förbehandling

Innan du lägger polyesterkudden i tvättmaskinen vill du behandla fläckarna om det finns några. Din kuddetikett kan ha några rekommendationer om det tvättmedel eller fläckborttagare du kan använda, men tänk på hårda kemikalier som kan skada polyesterkudden. Beroende på fläcken, välj något med enzymer för att förbehandla de smutsiga områdena.

Använd en mjuk borste eller trasa och arbeta fläckborttagaren på fläcken. Låt den stå i cirka 15 minuter innan du lägger kudden i brickan. När du är klar väljer du den mjuka cykeln för maskinen och använder en liten mängd milt rengöringsmedel och kallt eller varmt vatten.

Använda brickan

Vissa tillverkare kan också rekommendera att du placerar kudden i en tvättpåse i förväg. På detta sätt kommer tvättmaskinen inte att överbelasta polyesterfyllningen eller deformera kudden från cykeln inuti. Ett annat användbart tips att tänka på är att ladda minst två kuddar om du använder en maskin med topplast med en omrörare.

Om inte, lägg till några handdukar för att hålla allt inuti balanserat. Du kan göra detta både för främre och toppbelastade brickor för att hålla dem smidiga med kuddarna. Kom dock ihåg att använda material i liknande färg för att undvika fläckar.

Torkning

Placera dina kuddar på två sköljcykler för att säkerställa att inga tvålrester finns kvar. Fluffa sedan din kudde för att fördela fyllningen och lägg den sedan i torken. Du kan lägga till några tennisbollar för att hjälpa till att slå ihop klumparna och välja inställningen för låg värme i 15 minuter eller tills kudden torkar helt.

Du kan också avsluta torkningen genom att sätta kudden utanför eller någonstans väl ventilerad. Slutsatsen är att kudden torkar ordentligt för att förhindra klump och mögeltillväxt. Du kan till och med fluffa din kudde genom att ge den några slag och massage för att återställa dess form.

Hur man håller polyesterkuddar rena

Lagring

När du inte använder din polyesterkudde ska du förvara den i en bomullspåse eller i något badande badkar. Du kan också lägga till några ulltorkbollar med den för att hålla kudden frisk. Det som är bra med polyester är att det inte lätt uppmuntrar insekter och mögel, men det är ändå bäst att du förvarar det ventilerat och håller det torrt.

Reparationer

Eftersom vi använder kuddar varje natt är de benägna att utveckla tårar. Den första delen som ska kontrolleras är sömmen eftersom rippade kuddar kan förlora sin stoppning och loft. Sömnad för hand bör omedelbart lösa riven, men du kan också använda ett lim för tyger.

Hygien

Allmän kuddhygien säkerställer att din polyesterkudde håller länge i ett stödjande och bekvämt tillstånd. Börja med att använda ett välpassande, slitstarkt kuddfodral för att skydda det från dagligt slitage. Du kan också tvätta locket ofta för att bli av med patogen och allergenuppbyggnad.

Att använda ett lock kommer att fungera som ett hinder för oljor, svett och annan fukt som ackumuleras på kudden. Sedan kan du fräscha upp din polyesterkudde med lite bakpulver och dammsuga den. Detta kommer att eliminera lukt och andra små skräp på kudden.

Slutligen lufta din kudde utomhus på en solig dag. Ge din kudde några skakningar och klämmer för att fluffa den före användning. Beroende på etiketten kan du sedan tvätta kudden var sjätte månad.

Hur man tar bort fläckar på polyesterkuddar

Om du av misstag har spillt något på din kudde och bildat en fläck måste du göra en snabb fläckrengöring. Gör en lösning av ljummet vatten och mild tvål och dopp en trasa i den. Tappa denna trasa på fläcken medan du gör en cirkulär rörelse för att ta bort fläcken.

Ett användbart tips är att blotta mot mitten av fläcken och sedan på en renare del av kudden för att eliminera fläcken. Använd sedan en separat ren trasa och blöt den i vatten för att ta bort resterna. Låt polyesterkudden lufttorka eller använd en torktumlare för att ta bort fukt.

Slutsats

Låt dig inte skrämmas när du rengör din polyesterkudde. Du kan snabbt lära dig att tvätta polyesterkudden korrekt i två steg. Börja med att behandla och rikta in fläckarna och placera sedan kudden i tvättmaskinen.

Du kan också handtvätta din kudde om tillverkaren inte rekommenderar att du använder tvättmaskinen. När du är klar, lufttork kudden ordentligt eller använd torken i lägsta värmeinställning. Du kan också upprätthålla kuddens renhet genom att dammsuga den eller lufta ut den för att bibehålla dess friskhet.