Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031

Hur man gör en tygbok för bebis

Vill du göra en speciell tygbok till din bebis? Detta är ett bra projekt för nyblivna mammor eller alla som vill skapa en personlig present.

I det här blogginlägget kommer vi att visa dig hur man gör en tygbok till en bebis med enkla material och tekniker. Låt oss börja.

Sätt att göra en tygbok för bebis

För att göra en tygbok till ditt barn behöver du:

Tyget du väljer (tillräckligt för sidorna, fram- och baksidan). Det är bäst att använda tyg som är barnsäkert, så ekologiska tyger och 100 % bomull skulle vara en bra idé. Om du använder fleece eller filt kommer det inte att fransa vilket betyder att du kan använda mindre tyg per sida och justera måtten därefter.

Symaskin och tråd (eller nål och stark bomull om du syr för hand)

Sax

Linjal eller måttband

Pins

Markör/penna

Fyllning för sidorna – detta kan vara fyllning eller så kan du använda kartongbitar som är tillräckligt små för att passa in på sidan.

Syftet är att göra varje sida styv så att den inte viker sig på mitten när barnet vrider och vänder på den. Om du vill lägga till extra sensoriska element, överväg att lägga till en krinkelremsa (krossade plastflaskor, bubbelplast) eller något för att de ska kännas som en gose eller nallebjörns ansikte.

Du kanske också vill lägga lite högkontrasttyg ovanpå framsidan innan du syr på om så önskas, men vi kommer in på det senare.

Steg för hur man gör en tygbok för bebis

Mät upp det valda tyget i rutor av samma storlek + en ruta för det främre omslaget. Du behöver minst tre tygstycken som är cirka 18 x 15 cm eller mindre om du använder filt eller fleece eftersom detta inte slits och det är bäst att använda mindre eftersom fyllningen kan bli klumpig. Om du vill ha en större bok är det bara att dubbla måtten (36 x 30 cm).

Klipp ut varje ruta längs dina markerade linjer med en sax och nåla ihop dem i ordning så att de matchar när barnet håller i dem. Se till att det inte finns några vassa bitar som sticker ut ur varje materialstycke.

Sy ihop varje sida på tre sidor med en vanlig söm, bakstygn eller sicksack (vad du är mest bekväm med). Lämna ena sidan öppen och vänd tyget rät ut. Så här kommer dina sydda sidor att se ut:

Nu vill vi mäta och klippa ut våra främre och bakre omslag. Det enklaste sättet att göra detta är genom att vika det valda tyget på mitten på längden och sedan klippa ut ett rektangulärt stycke som är tillräckligt stort för att täcka hela boken när det är ihopvikt. Återigen, lägg till en extra ruta för ett bra mått.

Klipp ut dina främre och bakre omslagsbitar och nåla sedan ihop dem, räta sidorna vända mot varandra. Sy runt tre av de fyra kanterna med en standardsöm, bakstygn eller sicksack (igen, vad du än är mest bekväm med). Lämna ena sidan öppen och vänd tyget med rätsidan utåt – så här ska dina överdrag se ut nu:

Vik in den råa kanten av öppningen på varje omslag så att den möter den sydda kanten och sy sedan stängd med en standardsöm, bakstygn eller sicksack. Du kan sy om du vill, men det är inte nödvändigt.

Nu vill vi fästa vår framsida på våra sidor. För att göra detta, placera boken ovanpå ditt omslag och stift den sedan på plats. Se till att du lämnar en lucka på varje sida så att vi kan skapa en flik som barnet kan hålla i.

Sy runt omslagets tre kanter med en vanlig söm, bakstygn eller sicksack igen, lämna ena sidan öppen (och kom ihåg att inte sy över flikarna!). Du vill nu vända materialet rät ut, vilket ska se ut så här:

Nu kommer min favoritdel – att fylla/fylla våra sidor. Om du använder filt eller fleece behöver du bara lite fyllning. Du vill fylla varje sida tills den är fin och fyllig men inte så full att den ser ut som en stor klump – du vill inte att barnet ska kvävas av någonting.

Om du använder tyg så är det här som skrynkelremsan eller andra sensoriska element kan komma in. Skär en tunn plastbit (flaska, wrap) i små remsor och nåla sedan fast dem mellan de två sidorna innan du syr ihop allt.

Se till att de är jämnt fördelade annars blir det bara en bullrig bok! Du kan också använda band, spets eller annan trimning istället om du föredrar det.

Nu måste vi fästa vårt bakstycke. Placera boken ovanpå ditt valda material och klipp sedan runt det, lämna en extra kvadrat eller så.

Nåla på plats och sy sedan runt tre kanter med en vanlig söm, bakstygn eller sicksack, se till att du inte syr över flikarna på omslaget. Vänd höger sida ut och du är klar.

Så där har du det – din alldeles egna handgjorda babybok! Detta kan göras i vilken färg eller stil som helst beroende på dina önskemål och kan anpassas för att inkludera alla typer av tyg, krinkelremsor eller sensoriska element.

Vad ska en babybok innehålla?

En babybok bör innehålla viktiga milstolpar, till exempel första gången barnet ler eller sätter sig upp. Det bör också innehålla foton på barnet och anteckningar från familj och vänner.

Dessutom kan en babybok vara en plats för att spåra medicinsk information, till exempel när barnets första läkarbesök är eller vilka vaccinationer de har fått.

En babybok är ett bra sätt att hålla koll på ditt barns liv från början till slut.

Om du letar efter idéer om vad du ska lägga i din babybok, här är några saker att tänka på:

– Bebisens födelsebesked

– Första hårlocket

– sjukhusband/armband

– fotspår och handavtryck

– ultraljudsfoto

– barnets socialförsäkringskort

– foton med familjemedlemmar och vänner

– journalanteckningar från viktiga milstolpar i barnets liv (t.ex. första tanden, första stegen)

– familjerecept (t.ex. mormors kycklingsoppa recept)

– bebisens favoritsaker, som leksaker och snacks.