Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031

När ska jag börja mammaledighet? En perfekt guide för mammas

När ska jag börja mammaledighet? Moderskapsledigheten är vanligtvis inställd på att börja minst fyra veckor före förfallodagen. Din läkare kan föreslå att det börjar tidigare än så, särskilt om du har en högriskgraviditet eller flerföddsgraviditet.

Till exempel kanske någon som väntar tvillingar vill använda en del av sin sjuktid och semesterdagar direkt så att de kan vila den sista trimestern istället för att arbeta.

Detta kommer att hjälpa till att säkerställa att båda bebisarna håller sig friska tills leveransdagen kommer! Om du inte är säker på när din mammaledighet ska börja, prata med din handledare om hur mycket varsel du måste ge dem innan du tar bort jobbet för gott.

Sedan checkar du in igen när barnet har kommit så att alla vet exakt när du planerar att återvända till kontoret på heltid.

Vilka är villkoren för mammaledighet?

Mammaledigheten varierar mellan länder, arbetsgivare och även inom samma land beroende på om en anställd är heltid eller deltid. Vissa regeringar har moderskapslönesystem för att hjälpa nyblivna mammor som inte har rätt till någon annan form av betald ledighet från sin arbetsgivare.

Dessa förmåner är dock vanligtvis ganska låga eftersom de endast är avsedda som ett tillfälligt ekonomiskt stöd snarare än som en ersättning för förlorad lön på grund av frånvaro från arbetet.

Det kan också finnas vissa begränsningar för anställda som återvänder från mammaledighet, till exempel att börja arbeta på deltid till att börja med så att både mamma och barn kan anpassa sig gradvis tillbaka till arbetsrutinen igen.

Ibland kan denna typ av arrangemang sträcka sig till efter ditt barns första födelsedag om du bestämmer dig för att återvända senare på heltid.

Vad ska jag göra under mammaledigheten?

Det första du bör göra under mammaledigheten är att slappna av och umgås med din nyfödda. Du kanske vill sätta upp ett schema för hjälp utifrån, till exempel måltider eller tvättservice.

Skapa en akutplan vid sjukdom genom att konsultera barnläkaren om vanliga barndomsproblem som feber, diarré och kräkningar. Om det finns några större problem hemma som behöver uppmärksammas medan du är utan arbete, påpeka dem nu så att arrangemang kan göras i förväg.

Äntligen, ta lite ledigt själv! Njut av att vaka över din nya bebis utan att oroa dig för e-postmeddelanden som hopar sig på ditt skrivbord eller telefonsamtal från arbetskamrater som vill ha uppdateringar om projekt där de är beroende av dig.

Det känns bra att veta att någon annan kommer att hantera dessa saker tills efter ledigheten slutar – och du kommer att återvända till en mycket renare inkorg och kontorsutrymme.

Vad utlöser mammaledighet?

Föräldraledighet utlöses av ett läkarintyg från läkaren. Det är viktigt att veta hur många veckors mammaledighet du har rätt att få och se till att din arbetsgivare har fått den innan du tar ledigt från jobbet.

Du måste också vara medveten om eventuella begränsningar för när under graviditeten du kan börja ta mammaledighet – om det inte finns någon så kanske det inte spelar någon roll men vissa arbetsgivare har regler om vilket stadium under graviditeten eller efter födseln mödrar måste påbörja sin betald mammaledighet.

Se till att när du går tillbaka till arbetet, undertecknar båda parter ett avtal som bekräftar att full betalning för årlig semester kommer att återupptas i slutet av kontraktsperioden (om tillämpligt). Detta bekräftelsebrev bör innehålla ersättningssatser som överenskommits med arbetsjuristen/advokaten.

Den maximala mängden mammaledighet du kan ta ut är 52 veckor (15 arbetsmånader) men de flesta kvinnor återgår till arbetet efter cirka 12-14 veckor.

Reglerna varierar regionalt och det är viktigt att innan du tar ledigt för graviditet rådfråga din läkare om hur mycket tid du kommer att kunna spendera borta från kontoret.

Se dessutom till att planera eftersom många arbetsgivare kräver minst två månaders uppsägningstid innan du påbörjar någon form av års- eller sjukledighet.

Vad händer om jag blir sjuk innan min mammaledighet börjar?

Du ska fortsätta att få lön om det inte står i ditt kontrakt att du inte har rätt till sjuklön. Om så är fallet är det troligt att du under föräldraledigheten kommer att sluta tjäna någon ytterligare rätt till betald semester och andra förmåner som t.ex. dödsfallsskydd eller företagspensionsavgifter.

Dessa rättigheter börjar vanligtvis igen efter antingen 26 veckors mammaledighet eller när du återvänder från pappaledighet till reducerad skattesats om det återstår mindre än 26 veckor innan den period som dessa avgifter baseras på (till exempel anställningsdag).

Det kan dock finnas ett undantag där anställda blir sjuka under sina senaste fyra veckors arbete innan lagstadgad moderskapslön (SMP) eller adoptionslön börjar; de kan inte bygga upp någon ytterligare rätt till betald semester eller pensionsrättigheter under sjukskrivningsperioden (Section 203, Employment Rights Act 1996).

Hur lång tid innan förfallodagen ska du gå på mammaledighet?

I de flesta fall bör du gå på mammaledighet så snart som möjligt. Det är viktigt att ta det lugnt och vila så mycket du kan innan bebisen kommer.

Du kommer att vilja vara utvilad inför det stora evenemanget! Dessutom, om det finns några komplikationer med antingen dig själv eller barnet under graviditeten, kan gå på mammaledighet tidigt bidra till att säkerställa en smidig övergång tillbaka till arbetet efter att ha fått ett barn.