Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031

10 typer av mat som bekämpar infektioner i kroppen

Vårt immunsystem är ansvarigt för att försvara kroppen mot infektioner. Du kan dock öka din kropps infektionsbekämpningsförmåga genom att äta paprika, vitlök, ingefära, pepparrot, grönkål, citroner, lök, spenat, tomater och gurkmeja. Dessa tio livsmedel hjälper ditt immunförsvar att hålla infektioner och patogener i schack, och de är till och med lätta att odla själv.

paprika

Visste du att paprika har antibakteriell kapacitet? Studier har visat att dessa grönsaker är en bra källa till naturliga bakteriedödande komponenter som du kan dra nytta av i kosten och medicinen. Och förutom antibakteriella ingredienser är paprika också rik på vitamin C.

När du tänker på immunitet är det första vitaminet som kommer att tänka på detta vitamin. Du kan dock också få din dos av detta influensabekämpande vitamin i grönsaker eftersom det inte är begränsat till frukt. I synnerhet kan ett uns röda paprika ge dig 127 mg C-vitamin.

Det är viktigt att äta mat som är rik på C-vitamin eftersom de kan bidra till att minska risken för infektioner. Det spelar en roll för att stödja olika cellulära funktioner i kroppen, vilket hjälper dig att vara beredd mot patogener. Samtidigt har din kropp lättare att reparera vävnader om det behövs.

Vitlök

En annan mat som har bevisat sina antibakteriella effekter är vitlök. För att vara mer specifik har vitlök visat sig bekämpa Staphylococcus aureus och Escherichia coli. Det förstnämnda är det som vanligtvis är ansvarigt för hud- och mjukvävnadsinfektioner, medan det senare orsakar skadliga problem i matsmältningssystemet.

Vitlök har antivirala egenskaper och är effektivt för att bekämpa kroniska infektioner. Detta allium är skyldigt dessa infektionsbekämpningsförmåga från sina svavelföreningar. Dessa föreningar förstör viktiga komponenter i bakterierna, vilket hjälper till att behandla patienter med kroniska infektioner.

Du kanske har hört talas om rå vitlök för att bli av med sjukdomsframkallande parasiter i kroppen. Det är ett populärt botemedel i flera år och är användbart mot tarmmaskar och Giardia lamblia. Men förutom att vara antibakteriell, antiviral och antiparasit, studeras vitlök också nu för dess effekter på att hämma en svamp som heter C. Albicans som kan orsaka jästinfektioner.

Ingefära

Ingefära är ett av de mest kända läkemedlen för symtom i samband med infektion. Om du har ont i halsen, förkylning eller i allmänhet inte mår bra, har du förmodligen provat ingefära te eller ingefäraxtrakt. Studier har visat att ingefära har antiinflammatoriska effekter som det också övervägs för att förebygga cancer.

Med infektioner är ett typiskt svar på kroppen inflammation. Detta kan dock orsaka obehag för oss, och det faktum att ingefära har antiinflammatoriska effekter kan hjälpa till att lindra symtomen. Ingefära påverkar också tillväxten av olika bakterier och virus, allt från E. coli, shigella och RSV för att ytterligare bekämpa infektioner.

Ingefära har föreningar som kallas gingeroler, och dessa ämnen är ansvariga för att hålla patogener under kontroll. I själva verket kan du förhindra tandköttsinfektioner som parodontit och gingivit eftersom gingeroler stoppar tillväxten av orala bakterier som orsakar det. Det breda utbudet av ingefära antibakteriella effekter gör det effektivt både för att bekämpa infektioner och lindra symtom.

Pepparrot

En mat som kan bibehålla njurarnas funktion är pepparrot. Mer än så är det antibakteriella föreningar som används för att behandla urinvägsinfektioner på grund av deras effektivitet mot de patogener som är ansvariga för det. Pepparrot ökar också immunförsvaret så att du kan skydda urinvägarna mot infektion.

Pepparrot är en källa till allylisotiocyanat, som kan bekämpa olika bakterier, inklusive de som orsakar orala och sinusinfektioner. Samtidigt kan pepparrot bekämpa E. coli, Salmonella och H. pylori. Dessa bakterier orsakar infektioner som maginfluensa och sår i matsmältningssystemet.

Du kan också dra nytta av isotiocyanaterna i pepparrotsrötter. Denna förening är inte bara effektiv mot orala bakterier, men den kan också förhindra svamptillväxt. Dessa fyra typer av svampar kan orsaka hudinfektioner, inklusive de som påverkar nageln.

Grönkål

När det gäller immunitetsförstärkande livsmedel är en av de bästa greenerna att äta grönkål. Det är till och med lätt att odla dig själv som andra livsmedel på den här listan. Men hur ökar grönkål vårt immunförsvar och bekämpar infektioner?

Till att börja med är 100 gram grönkål lika med 200% av våra dagliga värden. Denna mängd är högre än de flesta grönsaker, vilket gör grönkål till en utmärkt källa till C-vitamin tillsammans med paprika. C-vitamin spelar en roll över hela kroppen och fungerar till och med som en antioxidant.

Dessutom ökar vitamin C produktionen av T- och B-celler i immunsystemet, vilket resulterar i högre känslighet mot infektioner. Grönkål är också en bra källa till betakaroten som är en föregångare till vitamin A. Vitamin A är antiinflammatoriskt och stärker slem och epitel, så att du kan avvärja yttre patogener.

Citroner

När vi tänker på C-vitamin kommer citrusfrukter som citroner omedelbart att tänka på oss. När allt kommer omkring dricker saften av en citron 18,6 mg av detta immunförstärkande vitamin. Det är också samma anledning till att dricka citronsaft eller te kan lindra obehaget när du upplever influensa och förkylning.

Att konsumera livsmedel som är rika på C-vitamin kan förhindra infektioner som förkylning. Det kan till och med förkorta längden på själva infektionen. Och eftersom vitamin C är en antioxidant stärker det vårt immunsystem genom att förstöra fria radikaler.

Antioxidanter kan öka effekten av immunsvar. C-vitamin i sig har till och med antimikrobiella egenskaper för att ytterligare skydda kroppen mot infektion. Och eftersom detta vitamin påskyndar sårläkning, kan du undvika att få andra patogener som kan påverka kroppens återhämtning.

Lök

En annan gröda som du enkelt kan odla själv i ett växthus är allium, lök. I likhet med vitlök har denna pantryklammer visat antivirala och antimikrobiella aktiviteter. Du kan också hitta antioxidanten och det patogenbekämpande vitamin C i lök för ökad immunförstärkande kraft.

Lök finns rikligt med organiska svavelföreningar som quercetin och allicin. Dessa komponenter kan hämma virus genom att förhindra de processer de behöver för att orsaka en infektion. Föreningen quercetin kan till och med hämma virusens influensa och enterovirus som kan orsaka luftvägsinfektioner.

En mängd olika lök som kallas rödlök är också särskilt rika på antocyaniner. Dessa föreningar är kända för att uppvisa antivirala och antiinflammatoriska egenskaper. Och samtidigt är det anledningen till att lök studeras för sin cancercancerpotential.

Spenat

Vid sidan av grönkål är spenat en grön veggie som du bör börja lägga till i din kost. Spenat är rik på fytonäringsämnen och antioxidanter som zeaxanthin som till och med fungerar som antiinflammatoriska. Därför kan spenat hjälpa till att förebygga cancer.

Spenat är en bra källa till betakaroten, och denna vitamin A-föregångare spelar en roll för att minska risken för att utveckla astma. Du kommer också att dra nytta av antioxidanterna i spenat, vilket minskar den stress som dina celler genomgår. I sin tur kommer ditt immunsystem att vara mer effektivt för att bekämpa infektioner.

Studier har visat att spenat också har antimikrobiella egenskaper. I synnerhet är dessa smaskiga bladgrönsaker effektiva mot S. aureus. Det är viktigt att ta itu med dessa bakterier eftersom det kan orsaka allvarliga infektioner i blodomloppet och till och med leda till tillstånd som lunginflammation.

Tomater

En växthusgrödfavorit, tomat, är en mat som kommer att förbättra kroppens immunfunktioner. Det är en lätt växt att odla själv, och din kropp kommer att tacka dig för dess hälsofördelar senare. Detta beror på att tomater är fulla av antioxidanter och är en bra källa till C-vitamin.

Oxidativ stress orsakar homeostatiska störningar i immuncellerna. Därför ökar kroppens antioxidanter immunförsvaret att fungera mer effektivt. Men en annan antioxidant som tomater är välkända för är lykopen.

Lykopen är en förening som har visat sig minska risken för cancer. Olika studier drog slutsatsen att lykopen kan hjälpa till att förhindra sjukdomar i matsmältningssystemet och reproduktionssystemet också. Slutligen kommer denna antioxidant att stimulera immunförsvaret för att skydda cellerna mot oxidativ skada.

Gurkmeja

Ingefära är inte den enda rotgrödan som är bra för immunsystemet. I synnerhet har den en antioxidant som kallas curcumin som har antiinflammatoriska effekter. Du kan också tilldela gurkmeja lugnande egenskaper till denna förening.

Curcumin verkar genom att undertrycka inflammation genom olika mekanismer, inklusive blockering av aktivering av ett proteinkomplex. Som ett resultat kan curcumin hjälpa till att behandla tillstånd som artrit och pankreatit. Det finns till och med studier som föreslog hur curcumin kan bromsa spridningen av tumörceller.

Gurkmeja fungerar också som ett underbart botemedel mot immunförsvaret. Du kan lägga till honung, citron, äppelcider, svartpeppar eller till och med mager mjölk för att skapa en hälsosam sammansättning. Dessa lösningar kan hjälpa dig att hålla dig frisk och undvika infektioner som influensa.

Kan du odla dina egna infektionsbekämpande livsmedel?

Du kan odla din egen infektionsbekämpande mat med hjälp av ett växthus. Numera är det svårt att hålla sig till en immunförstärkande diet. Våra livliga liv och otillgänglighet hos vissa livsmedel tvingar oss att nöja oss med måltider som inte erbjuder så mycket hälsofördelar.

Med ett växthus har du alltid tillgång till dessa friska grödor. Det är lätt att odla din egen mat, och du kommer alltid att vara säker på att de hanteras säkert för konsumtion. Se Krostrade.com för att veta mer om den här användbara strukturen.

paprika

Denna vitamin C-rika grönsak är lätt att odla i behållare. Plantera fröna en halv tum djupt och transplantera dem när de växer med ett avstånd på 18 tum från varandra. Det kommer att ta från 8 dagar till 3 veckor vid 70 ° F för att fröna ska gro.

Se till att du placerar växterna på ett område i växthuset som tar emot solen väl. Du kan också börja mata paprika upp till två gånger i veckan när du ser de sanna bladen visas. När det gäller mängden vatten måste du hålla jorden våt, särskilt under den heta säsongen.

Vitlök

Vitlök är också lätt att odla i växthuset eller din trädgård. Du behöver dock inte vänta på odlings- och skördesäsongen i ett växthus eftersom du kan kontrollera förhållandena inuti. Kom ihåg att använda en hälsosam glödlampa för kryddnejlika som du använder för plantering, och marktemperaturen ska vara 40 till 50 ° F.

Börja med att trycka en vitlöksklyfta med rotsidan nedåt och ett avstånd på 8 tum från de andra kryddnejlikorna. Täck dem med mulch, som torra löv, för att hålla jorden fuktig och sval innan du lägger till gödselmedel. Du kan mata växterna när du ser gula blad och sedan vattna jorden för att förhindra att den torkar.

Ingefära

Jämfört med andra grödor kommer ingefära roten att fungera som frön. Blötlägg den i varmt vatten över natten innan du skär den i bitar med några stötar i varje bit. Därefter täcker du dem med din jord och lite gödsel.

Att växa ingefära i växthuset är lättare och garanterar skörd eftersom du kan hålla temperaturen på 78 till 82 ° F. Samtidigt kommer grödorna inte att drabbas av direkt solljus, och du kan övervaka om jorden behöver vattnas lätt. Du kommer att ha en kontinuerlig leverans av ingefära eftersom du kan återplantera några lökar efteråt.

Pepparrot

Minska risken för urinvägsinfektion genom att ha din egen leverans av pepparrot hemma. Denna gröda sprider sig snabbt och du kan kontrollera tillväxten i behållare i växthuset. Plantera krona på rotstyckena 4 tum under jorden och täck dem med kompost.

Du kan vattna din pepparrot noggrant och ta bort det övre bladverket för att göra roten större och smaken varmare. Denna kryddiga gröda har inte mycket problem med skadedjur, och den är lätt att underhålla i växthuset. Den bästa tiden att skörda dem är efter den första frosten.

Grönkål

Om du längtar efter en hälsosam smoothie eller sallad är grönkål en av de bästa greenerna att ha i ditt växthus. Du bör plantera frön över 45 grader och se till att låta växterna mogna vid en sval temperatur. Skönheten med växande gröna är växthuset är att du kan se till att de är fria från bekämpningsmedel som kan skada vår hälsa.

Samtidigt kan du ha en kontinuerlig skörd av grönkål eftersom du kan plantera transplantationer eller frön var tredje vecka. Det tar bara 40 dagar för transplantationerna att mogna, så du är redo att skörda oavsett väderförhållanden. Att mata och vattna dessa greener är också enkelt.

Citroner

Det är faktiskt enkelt att ha ditt eget citronträd eller träd i ett växthus. Speciellt om du bor i ett mycket kallt område kommer växande citronträd att hjälpa dig att få en kontinuerlig tillförsel av färsk och immunförstärkande citronsaft. Så hur planterar man sina egna citroner?

Du börjar med att plantera ditt träd i en stor kruka med ett dräneringshål. På så sätt kan du flytta den utanför växthuset efter den första frosten. Annars placerar du trädet där det får upp till 8 timmars solljus. Slutligen, se till att växthuset förblir mellan 55 och 95 ° F.

Lök

Den mäktiga löken kommer att klara sig bra i växthuset med en temperatur som upprätthålls från 55 till 75 ° F. Du kan också justera temperaturen beroende på växtens tillväxtstadium och på vädret utanför. Till exempel bör dagtemperaturen vara mellan 60 och 65 ° F, medan den kan vara mellan 55 och 60 ° F på natten.

Du har också möjlighet att odla dina plantor på en bricka innan du transplanterar dem till växthusbädden. Se till att du har befruktat sängen i förväg. Och för att ta hand om lökarna, undvik höga kvävefoder för att förhindra ruttning.

Spenat

Spenat är rikt på antioxidanter och vitaminer och är mångsidigt för många recept. Så varför inte odla dina egna infektionsbekämpande läckra gröna? Du kan plantera fröna direkt eller transplantationer i växthuset efter att de har grodd.

Håll en temperatur mellan 70 och 75 ° F. Det blir lättare att övervaka temperaturen och undvika drastiska förändringar, särskilt om du växer i växthuset. Sammantaget är spenat lätt att ta hand om och tar bara 45 dagar att börja skörda.

Tomater

Du kan få en förlängd växtsäsong och maximera antalet tomatskördar med tvågrödsrotation i växthuset. Det betyder att du kan ha en höstskörd och en vårgrödan. Du bör också se till att det finns ett trellis-system redo att stödja tomaterna.

Växthustemperaturen bör vara mellan 70 och 80 ° F på dagtid och 60 till 65 ° F på natten. Beroende på ditt område kan du också förbättra luftfuktigheten genom att lägga till avgasfläktar. Vad som är fantastiskt med tomater är att beroende på sort kan de ha en lång skördesäsong för dig att njuta av.

Gurkmeja

Du kan alltid ha gurkmeja redo om du har din egen i trädgården eller växthuset. Du kan hålla gurkmeja inne hela sommaren och sedan börja skörda tio månader efter att du planterat dem. Kom bara ihåg att du börjar kultivera på senvintern.

Processen är ganska lik hur du planterar ingefära där du använder jordstammar. Placera dem i det varmaste området i växthuset och håll en temperatur på 86 till 95 ° F. När bladen och stjälkarna blir bruna kan du skörda din gurkmeja.

Slutsats

En hälsosam livsstil inkluderar inte bara fysiska aktiviteter utan också en diet som kan öka immunförsvaret. Att äta mat som paprika, vitlök, ingefära, pepparrot, grönkål, citroner, lök, spenat, tomater och gurkmeja hjälper dig att bekämpa infektioner och sjukdomar. Dessa grödor är fulla av C-vitamin, antioxidanter och till och med antibakteriella, antifungala och antivirala egenskaper.

Alla är lätta att odla i ditt växthus, så du kan alltid lägga dem till din kost. På det här sättet behöver du inte vänta på att deras säsong ska dra nytta av deras hälsofördelar. Och bäst av allt kommer du att känna dig lugn att veta att de odlas säkert för konsumtion.