Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

Ät för att slå matlistan över sjukdomar

Du kan tolka frasen “du är vad du äter”, eftersom maten vi äter påverkar hur våra kroppar fungerar. Om du vill veta vad du ska äta för att slå sjukdomar består listan av bär, citroner, gröna, tomater, bönor och baljväxter, blomkål, pepparrot, vitlök, lök, ingefära och salvia. Du kan odla dem själv med hjälp av ett växthus, så du behöver bara skaffa skaldjur, nötkött, fjäderfä och mejeriprodukter. Även kyckling, kalkon och kaniner kan du snabbt växa själv.

Bär

Bär är rika på antioxidanter, och detta gör dem till utmärkta sjukdomsbekämpande frukter. I synnerhet är blåbär, tranbär, björnbär, hallon och jordgubbar läckra men kan göra din kropp en tjänst när det gäller att neutralisera fria radikaler. Vi måste äta matrika antioxidanter eftersom fria radikaler kan orsaka kroniska sjukdomar, inklusive cancer.

Bär kan vara dyra och utmanande att skaffa året runt. Du kan dock få din läckra dos av antioxidanter genom att odla dem själv. Du kan enkelt kontrollera temperaturkraven inuti växthuset, och du kommer att få ett stort utbud av dessa cancerbekämpande frukter året runt.

Citroner

En annan frukt som du kan lägga till din diet är citronen. Denna gula citrusfrukt är en källa till flavonoider och C-vitamin för att skydda kroppen mot fria radikaler och samtidigt stärka immunförsvaret. Att dricka citrusjuicer skyddar mot sjukdomar som diabetes, åderförkalkning, inflammation och endoteldysfunktion.

Du kan också använda citron som ett naturligt botemedel mot infektioner och sjukdomar. Att ta citronsaft kan rensa kroppen från toxiner genom att vara ett diuretikum och främja matsmältningen. Du kan också ta det med vatten för att lindra stress eller ont i halsen.

Gröna

Grönsaker är utmärkta grödor för att odla själv för att säkerställa att du alltid har tillgång till dessa näringsrika grönsaker. Allt från grönkål, spenat, mörka sallader och bok choy och att äta dessa gröna fyller din kropp med antioxidanter, vitaminer och mineraler. De smakar ätliga råa i sallader och smoothies, men en enkel stek kan uppmuntra dig att äta dina gröna varje vecka.

Dessa gröna bladgrönsaker är en bra näringskälla som sträcker sig från vitamin C, K, folat, betakaroten, järn, magnesium, antioxidanter, karotenoider och fytokemikalier. Alla dessa näringsämnen kan sänka risken för cancer, hjärnsjukdomar, diabetes och också förbättra vår allmänna hälsa. De är utmärkta för att skydda kroppen mot sjukdomar och se till att våra kroppssystem fungerar effektivt.

Tomater

Om det finns en frukt som du kan betrakta både som frukt och grönsaker, är det den läckra tomaten. Denna välsmakande mat är inte bara lätt att odla, men den är också mångsidig i olika rätter. På så sätt förbättrar du måltidernas smak, men du kommer också att hjälpa din kropp att hålla sig frisk.

I synnerhet är tomater en bra källa till lykopen. Denna antioxidant är fördelaktig i hela kroppen från huden, ögonen, matsmältningssystemet och fungerar som ett övergripande skydd mot utveckling av cancer. Tomater är också rika på C-vitamin för att ditt immunsystem ska fungera ordentligt mot patogener.

Bönor och baljväxter

Om du letar efter ett fyllande mellanmål, varför inte byta ut dina natrium- och kemikalieladdade chips med bönor och baljväxter. Ärtor, linser, kikärter och bönor är alla packade med fytokemikalier utan att tillsätta fett och natrium i kroppen. De är också en bra källa till protein, fiber, järn, folsyra och magnesium,

Att konsumera dessa grönsaker minskar faktiskt risken för att utveckla hjärtsjukdomar, cancer och diabetes. De gör bra kalorifattiga måltider och snacks eftersom de kan böja ditt begär för ohälsosam mat. Samtidigt kan bönor och baljväxter sänka blodkolesterolet och stabilisera blodsockret för att förhindra sjukdomar och hantera vikt.

Blomkål

Brassica-arter som blomkål, broccoli och brysselkål är mycket rika på fytokemikalier. Dessa föreningar spelar en roll för att sänka cancercellernas tillväxthastighet, stimulera immunförsvaret och skydda kroppens celler från skador. Du kan också ersätta kolhydraterna med blomkål.

Blomkål är en bra kolkälla. Denna kemikalie är fördelaktig för de olika reaktionerna i kroppen, inklusive de i nervsystemet och rörelse. Gravida kvinnor bör också äta mat rik på kolin för att säkerställa en sund tillväxt och utveckling av barnet.

Pepparrot

Den kryddiga rotgrödan, pepparrot, är också en bra del av vad man ska äta för att slå sjukdomar. Det är värt att notera att pepparrot har cancerbekämpande egenskaper. I synnerhet är det en bra källa till glukosinolater, och de hjälper kroppen att bli av med cancerframkallande ämnen och samtidigt undertrycka tumörer.

Pepparrot är också en källa till antioxidanter som sinigrin som kan förhindra skador orsakade av fria radikaler. Samtidigt har pepparrot också bakteriedödande egenskaper tack vare dess allylisotiocyanat. Detta innebär att den här goda rotgrödan kan bekämpa E.coli, Salmonella och H. pylori från att attackera kroppen.

Vitlök

Mat som vitlök, lök och ingefära används vanligtvis för att förbättra smaken av våra måltider. Men de är också sjukdomsbekämpande grönsaker. Till exempel är vitlök en bra källa till antioxidanter och kan minska risken för cancer och sjukdomar som Alzheimers.

Studier har också visat att vitlök hjälper kroppens immunsvar eftersom den har antivirala och antibakteriella egenskaper. De arbetar genom att hämma tillväxten av mikrober, inklusive bakterier som är resistenta mot antibiotika. Vitlök används också för att skydda kroppen mot hjärt-kärlsjukdomar som åderförkalkning.

Lök

Ett annat allium som är lätt att odla är lök. Det är mångsidigt för många rätter, men det erbjuder också olika hälsofördelar. Liksom vitlök har lök antivirala egenskaper. Specifikt är lök en bra källa till quercetin.

Denna flavonoid spelar en roll för att skydda hjärnan och till och med minska risken för cancer. Det är också effektivt för att hantera blodsockernivåer och blodtryck för att förhindra livshotande sjukdomar. Och slutligen kan lök förbättra matsmältningshälsan eftersom den är rik på fiber.

Ingefära

Ingefära är en annan rotskörd som är ett måste att ha din egen hemma. Det är användbart som ett naturligt botemedel mot halsont eftersom det har antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Du kan också använda denna smakrika gröda för att lindra illamående och muskelsmärta.

Förutom gingerol är ingefära också en bra källa till betakaroten och capsaicin. Betakaroten är föregångaren till vitamin A för att upprätthålla frisk hud, ögon och immunförsvar. Å andra sidan hjälper capsaicin till med ämnesomsättningen och stöder vårt immunförsvar.

Sage

Du kan odla dina egna örter hemma för att förbättra din hälsa och göra dina rätter extra goda. En hälsosam ört, salvia, har olika medicinska egenskaper, och det är ett vanligt botemedel för att lindra sig från hosta, halsont och förkylning. Du kan också dra nytta av denna örts antioxidanter för att stärka ditt immunförsvar.

Studier har visat att salvia till och med har antibakteriella effekter. Du kan använda salvia munvatten för att neutralisera orala bakterier som kan orsaka håligheter. Denna välsmakande och doftande ört har också visat sina resultat när det gäller att hantera blodsockernivån.

Varför odla dina egna sjukdomsbekämpande livsmedel?

Du kan alltid köpa din egen mat på marknaden, men att odla dessa grödor i ditt eget växthus ger fler fördelar på lång sikt. Du kan förbättra din kost eftersom de alltid kommer att finnas tillgängliga, lindra stress från trädgårdsarbete och säkerställa säkra produkter. Se Krostrade.com för att lära dig mer om växthus.

Det fantastiska med frukt och grönsaker är att de är lätta att odla själv. De kräver viss kunskap om underhåll, men resultaten och fördelarna överstiger den ansträngning du kommer att göra. Du kan även använda odlingen av olika varianter som en källa till konsekvent inkomst med ett växthus.

Förbättra din kost

Det bästa sättet att förbättra din kost är genom att säkerställa tillgång till färsk frukt och grönsaker. Detta är endast möjligt om du själv odlar dessa sjukdomsbekämpande livsmedel i ett växthus. Jordbruk inomhus gör att du alltid kan ha olika frukter och grönsaker i dina måltider oavsett årstid, eftersom du kan kontrollera förhållandena inuti.

Det finns också en viss tillfredsställelse att veta att du är den som odlade dessa grödor. Som ett resultat blir du mer motiverad att njuta av dem i dina måltider eftersom du känner till arbetet som producerade dessa hälsosamma livsmedel. Och slutligen kommer du att märka hur mycket du sparar i din månatliga kostnad när du har dina egna frukter och grönsaker i trädgården.

Lindra stress

Trädgårdsskötsel och fysiska arbetsuppgifter för underhåll av grödorna är fördelaktigt för fysisk, mental och emotionell hälsa. Bevattna, mata växterna, rensa, transplantera och alla dessa aktiviteter blir övningar för att hindra dig från att anta en stillasittande livsstil. Det är också ett utmärkt sätt att få din dagliga soldos med växthuset som fortfarande skyddar dig mot UV-strålar.

Att odla dina egna sjukdomsbekämpande livsmedel kommer att fungera som en stressavlastare för din mentala och emotionella hälsa. Det finns till och med studier som trädgårdsskötsel ökar tillfredsställelsen och minskar depression och ångest. Det kan också bli en bindningsaktivitet för dig och din familj.

Säkerställ säkra produkter

Grönsaker och frukter kan fortfarande utgöra en viss risk i hur de odlas och hanteras. Innan dessa hälsosamma livsmedel kommer i din tallrik kan de förorenas av kemikalier och bekämpningsmedel på gården. Det är också möjligt för dessa grödor att smittas med E.coli och Salmonella med dålig hantering och hygien.

När du odlar din egen sjukdomsbekämpande mat kan du vara säker på att det du äter är fritt från kemisk eller mikrobiell kontaminering. Du vet hur de odlas utan kemikalier, och du kan öva hygien när du hanterar maten före konsumtion. Därför är allt du får hälsofördelarna och du behöver inte oroa dig för sjukdomar som orsakas av vissa metoder.

Vad är några andra livsmedel som bekämpar sjukdomar?

Skaldjur, fjäderfä och mejeriprodukter är också sjukdomsbekämpande livsmedel som måste ingå i kosten. Förutom de tidigare frukterna och grönsakerna på listan måste du äta dem för att förbättra din hälsa. Kom dock ihåg att moderering är avgörande för dessa livsmedel.

Du måste hålla reda på vad du äter varje dag för att upprätthålla en hälsosam kropp. Detta inkluderar att kontrollera om du konsumerar för mycket eller för få matvaror. Och slutligen, minimera din konsumtion av livsmedel som är bearbetade och innehåller mycket fett, socker och salter.

Fisk och skaldjur

Skaldjur är en bra källa till omega-3-fettsyror, och vad detta gör är att livsmedel som lax och tonfisk kan sänka risken för hjärtsjukdomar. Fisk och skaldjur innehåller också mycket protein för att minska fettlagringen i kroppen. Några studier visade hur konsumtion av skaldjur också kan hjälpa till att skydda hjärnan mot Alzheimers.

Fjäderfä

Att äta fjäderfä som kyckling och kalkon kan hjälpa dig att få järn och zink. Dessa två mineraler är viktiga för immunsystemet och kroppens övergripande funktion. Järn hjälper till med syreförmågan hos röda blodkroppar, medan zink är förknippat med rätt fungerande mekanismer i immunsystemet.

Mejeri

Den sista matvaran som gör listan över vad man ska äta för att slå sjukdomar är mejeriprodukter. Mejeriprodukter som mjölk och ostar är rika på vitaminer och mineraler för att stärka immunförsvaret och benhälsan. Men du kan fortfarande få ditt kalcium och andra näringsämnen från frukt och grönsaker om du är laktosintolerant.

Slutsats

Du kan äta för att slå sjukdomar i kombination med regelbunden träning. Listan över sjukdomsbekämpande livsmedel består av bär, citroner, gröna, tomater, bönor och baljväxter, blomkål, pepparrot, vitlök, lök, ingefära och salvia. Alla dessa frukter och grönsaker är lätta att odla, så det är alltid möjligt att inkludera dem i din kost.

Se till att du får skaldjur, fjäderfä och mejeriprodukter i dina måltider. Alla livsmedel i denna lista är rika på näringsämnen som vitaminer, mineraler och antioxidanter. De hjälper till med att processerna fungerar överallt i kroppen, samtidigt som de skyddar oss mot sjukdomar.

Sammantaget spelar vår kost en viktig roll för att bekämpa och förebygga sjukdomar. Det är lätt att bli kreativ när man inkluderar dem i recept, så det finns ingen ursäkt för att prioritera ohälsosamma måltider. Det är också realistiskt och bekvämare att odla dem i ett växthus för att förbättra din kost, lindra stress och säkerställa säkra produkter.