Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031

Fördelar med dillblad och hur man äter dill

Dillbladen ger ett brett spektrum av fördelar, som inkluderar vitaminer och mineraler, antioxidanter, antibakteriella egenskaper, antihistamineffekter och stimulerande ämnen. Inte alla känner till dill, men det är en ört som förtjänar erkännande. Dillblad är användbara som anti-cancer, antimikrobiell och antiinflammatorisk, sömnlöshetsmedel, aptitretare, ben- och tänderhälsa, laktationsstimulerande medel och menstruationsstörning.

Denna omfattande lista över hälsofördelar och användningsområden gör dillblad mer än bara kryddor och garnering. Det erbjuder utmärkt hälsa och är också lätt att odla i ett växthus. Se Krostrade.com och förbered dig på att skörda denna fördelaktiga och välsmakande ört inom 8 veckor efter sådd.

Vad är dillblad?

Anethum graveolens, dill eller dillblad kommer från familjen Apiaceae. Det är en årlig ört relaterad till selleri och är känd för att höja fjädergröna blad. Dill är infödd i västra Asien och östra Medelhavet, men det är en populär ört och krydda i olika kök.

Själva dillplantan som består av bladen och frukterna används båda för matlagning. När det gäller dill som en ört är det de fjädergröna bladen. Å andra sidan är de platta, ovala frukterna som gör dillkrydda.

Dillblad tar minimal ansträngning att växa eftersom grödan kommer att utsäde och återgå år efter år av sig själv. Dessa löv har en gräsbevuxen och söt smak som är perfekt för sallader. Fröna har däremot en mer robust arom och citrus smak som liknar kummin.

Om du planerar att odla din egen dill, kommer dessa växter att trivas bra i trädgårdssängar eller behållare i ett växthus. Örterna kräver upp till 24 tum avstånd i väldränerad sandjord och de kommer att gro under 14 dagar. Du kan tunna dem 15 dagar efter grodd, men totalt sett är odling av dill lätt på grund av dess motståndskraft mot både kallt och varmt väder.

Fördelar med Dill Leaves

De olika användningsområdena och hälsofördelarna med dillblad är från deras mängd vitaminer och mineraler, antioxidanter, antibakteriella egenskaper, antihistamineffekter och stimulerande ämnen. Alla dessa komponenter spelar viktiga roller i hela kroppen. Och mer än underhåll kan de också lindra och sänka risken för att få sjukdomar.

Vitaminer och mineraler

Dillblad kan vara små, men de är fyllda med vitaminer och mineraler. Du hittar vitaminerna A, C, B2, B3, B6, B9 och mineraler som kalcium, fosfor, mangan, kalium, magnesium, koppar, järn och zink i denna ört. Vilken betydelse har dessa näringsämnen för kroppen?

Både vitamin A och C fungerar som antioxidanter för kroppen och spelar roller i olika kroppsprocesser. Vi vet alla att vitamin A stöder hälsosam syn, men det kan också bekämpa oxidativ stress som en antioxidant. Å andra sidan är C-vitamin ansvarigt för underhåll och skydd av olika kroppssystem samtidigt som cellerna skyddas.

Dillblad har också en handfull B-vitaminer som vitamin B2, B3, B6 och B9. Att äta mat rik på B-vitaminer kommer att påverka din hjärnans funktion, cellmetabolism och energinivåer. Det är också fantastiskt hur dillblad är packade med elektrolyter som kalcium, kalium och magnesium för att reglera nerv- och muskelfunktioner.

Vad sägs om de andra mineralerna som finns i dill? Fosfor och zink spelar en roll i benhälsan, medan järnet är viktigt för kroppens blodproduktion. Mangan och koppar har metaboliska funktioner, inklusive reglering av blodsocker och underhåll av olika organ.

Antioxidanter

Dill är rik på antioxidanter som vitamin C och A. Denna ört har emellertid också monoterpenkomponenter, som för att uttrycka det enkelt gör att dill kan använda glutation mot oxiderade molekyler. Dill har också likheter med mat som persilja på grund av de kemiska skyddande egenskaperna hos dess flyktiga oljor.

Därför kan man dra slutsatsen att dill kan minska risken för cancer. Att äta mat som dill kan faktiskt neutralisera cancerframkallande ämnen från cigarettrök och kolgrillrök. Dill är också en bra källa till flavonoider, terpenoider och tanniner.

Flavonoider är antioxidanter som fungerar som ett skydd mot fria radikaler, stressfaktorer och toxiner. Utöver det ger dill också terpenoider som erbjuder olika antiinflammatoriska, antivirala, antisvamp-, antimikrobiella och antihyperglykemiska effekter. Slutligen kommer din kropp att dra nytta av antioxidanterna, tanninerna eftersom de kan modulera immunsvar, blodtryck och blodproppar.

Antibakteriella egenskaper

Fördelarna med dill erbjuder både underhåll och skydd för kroppen, och detta inkluderar det faktum att denna ört kan avvärja bakterier. Dill erbjuder bakteriostatiska och bakteriedödande fördelar eftersom det fungerar mot S. aureus, coliforms och mögel. Det är viktigt att äta mat rik på antibakteriella egenskaper för att förhindra olika sjukdomar.

Speciellt är S. aureus orsaken till hud- och vävnadsinfektioner. Även om abscesser och cellulit kanske inte är allvarliga kan de leda till farligare tillstånd som lunginflammation och infektioner i blodomloppet. Dessutom används dillolja till och med för behandling av diarré eftersom den reglerar bakterietillväxten.

Antihistamineffekter

En annan hälsofördel med dill är att den ger antihistamineffekter. Denna växt kan tillskriva dessa effekter från kaempferol. Kaempferol spelar en roll för att lindra trängsel på grund av dess hämmande effekter på inflammation.

Stimulerande ämnen

Visste du att dill ibland används för att behandla sömnlöshet och som ett stimulerande medel för olika hormoner? Flavonoider som apigenin har visat i studier att det kan fungera som ett lugnande medel. Dillföreningarna hjälper också till att reglera menstruationscykeln, och dill var till och med ett populärt medel mot fertilitet.

Användning av dillblad

På grund av näringsämnena och föreningarna som finns i dillblad har de många användningsområden som behandling, stimulanser och botemedel mot olika tillstånd. I synnerhet är dill ett anti-cancer-, antimikrobiellt och antiinflammatoriskt medel, sömnlöshetsmedel, aptitretare, ben- och tänderhälsa, laktationsstimulerande medel och menstruationsstörning. Studierna som stödde dessa användningar har visat sig att dill är användbart inte bara i köket utan också för kroppens hälsa.

Anticancer

En av de största fördelarna med dillblad är att de är rika på antioxidanter som avgiftar fria radikaler och främmande föreningar. Detta är samma attribut varför dill har egenskaper mot cancer. Faktum är att dess komponenter studeras för både behandling och förebyggande av cancer.

Antimikrobiell och antiinflammatorisk

Dillolja är en bra källa till flavonoider som spelar en roll för att vara bakteriedödande och antiinflammatorisk. Studier har visat hur dill kan hämma patogener som kan orsaka livsmedelsburna sjukdomar. Dessutom kan dill bli ett antiinflammatoriskt medel för olika organ och tillstånd.

Sömnlöshet

Både B-vitaminer och flavonoider i dill kan hjälpa till att lindra sömnlöshet. B-komplex kan minska sömnlöshet, medan flavonoider studeras på grund av deras positiva effekter mot sömnlöshet och ångest. Du kan också hitta järn och magnesium i dill, som är mineraler som hjälper oss att somna.

Förrätt

Mer än att lägga ett lager av arom och smak till aptitretare, fungerar dill som en aptitretare på grund av dess komponenter. Det är fördelaktigt för matsmältningssystemet eftersom det stimulerar peristaltik och stärker magen. Det kan även hjälpa till att lindra uppblåsthet och spasmer.

För hälsa på ben och tänder

Mineralerna i dill, såsom kalcium, fosfor och zink, är fördelaktiga för ben och tänder. C-vitamin som finns rikligt med dill är till och med relaterat till starkare ben eftersom det hjälper till med bildandet av kollagen. Att äta dill stöder friska ben och tänder, samtidigt som det skyddar mot tillstånd som benskörhet och orala problem.

Amningsstimulant

Om du vill öka ditt mjölkflöde är dillblad galaktagoger. Örter som dill hjälper till att stimulera mjölkproduktionen för att hjälpa kvinnor som ammar. Denna användning är fördelaktig för kvinnor som ammar men är försiktiga med biverkningar av läkemedel.

Åtgärd för menstruationsstörningar

Studier har visat att dill är lika effektivt som mefenaminsyra för att lindra dysmenorré. Dill är också rikt på flavonoider och kalcium, vilket hjälper till att upprätthålla menstruationscykeln och minska smärtan från menstruationskramper. Och eftersom dill är en magnesiumkälla kan örten slappna av musklerna och lindra humörsvängningar som händer under menstruationscykeln.

Hur äter du dillblad?

Du kan äta dillblad för garnering och matlagning. Det kan vara skrämmande för dem som inte känner till dillväxten att prova denna ört, men processen att förbereda och använda dill är enkel. Det hjälper också att smaken av dill passar bra med många ingredienser.

För att äta dillblad, se till att tvätta och sila dem först för att ta bort smuts och rester. Därefter klappa dem torra och ta bort de stora stjälkarna där de är fästa. Du kan använda en kniv för att skära av dessa stjälkar och behålla dem eftersom de också är smakrika.

För garnering

Om du använder dillblad som garnering har du möjlighet att finhacka dem eller trimma kvistarna från löven. Liksom lagerblad är det vanligt att ta bort alla stammar och sedan lägga dem till de hackade bladen. Dillblad är smakrika så att du kan använda ett litet antal malet löv i såser, soppor och sallader.

För matlagning

Medan dill är en smakrik ört, är det bäst att inte laga den så länge den kan förlora sin smak. Det är också samma anledning till att det är bäst att bara lägga till dill i sista minuten. Tvärtom frigör dillfrön mer arom och smak i värme, vilket gör dem bättre för matlagning under lång tid.

Dill ger en unik arom och smak som liknar fusionen av anis, selleri och fänkål. Du kan laga dem på samma sätt som du skulle med lagerblad i soppor och grytor. Men om du vill ha en starkare smak, använd istället hela eller krossade dillfrön.

Vilka livsmedel passar bra med dill?

Den aromatiska och anisliknande dillsmaken passar bra med korn, potatis, rödbetor, gurkor, tomater, lök och citroner. Dill passar också bra med proteiner som lamm, tonfisk, lax, krabbor och ägg. En annan populär och välsmakande kombination med dill skulle vara med doppar och såser gjorda av yoghurt, gräddfil, gräddeost, pepparrot och senap.

Grönsaker

Korn, potatis, rödbetor, gurkor, tomater, lök och citroner är bara några av de grönsaker som passar bra med dill. Deras kombinationer skapar smakrika och hälsosamma rätter som utjämnas av den unika smaken av dillblad. Till exempel är en sallad gjord av quinoa och dill en smakfull sidrätter utan skuld.

Du kan också starta en hälsosammare potatissallad med yoghurt, rucola och dill. Om du redan har supermatbetorna i ditt växthus, prova att rosta dem och förbättra maträttens profil med dillblad. Dillblad är populära tillägg för pickles, och de passar bra med gurkor för en ny sidrätter också.

Du kan också skapa en färgglad och immunförstärkande sallad genom att blanda tomater, gurkor, rödlök, oliver, paprika, fetaost och dill. Om du längtar efter ris, överväg att göra en med dill, lök, olivolja, osaltat smör, salt och peppar. Och om du vill ha en skuldfri vit sås, skapa en blanc med citron och dill ovanpå ditt protein.

Proteiner

Det är viktigt att införliva proteiner i kosten, och lamm, tonfisk, lax, krabbor och ägg går bra med den friska dillen. Skapa en doppsås gjord av dill och strimlad kål över lammet. Någon fettfri majonnäs, mager yoghurt, senap, lök, persilja, selleri och dill ger också det bästa av tonfisk.

På tal om skaldjur, både lax och krabba passar bra med dill. Du kan använda bränd lax med citron, dill och gurka ovanpå nudlar för en fyllande middag. Krabba, dill, schalottenlök, med osaltat smör, fettfri majonnäs, gräddfil och cayenne ger den kick du behöver på en frukostrostat bröd.

Och om du blir uttråkad av ägg, prova mjukt koka dem och servera med några dillblad. Att introducera dessa proteiner för kräsna ätare blir enkelt med hjälp av dill.

Dips

Förutom pickles är dill ett populärt tillskott till många doppar och såser. I allmänhet passar dess smak bra med yoghurt, gräddfil, gräddeost, pepparrot och senap. Du kan lägga till dessa såser och doppar i olika rätter som garnering eller som en huvudkomponent för att höja lager av smaker.

Dill kan fungera bra med kokosnöt yoghurt tzatziki sås för proteiner eller lite cashew och gräddost på din bagel. Du kan också skapa ett snabbt dill och gräddfil med lite finhackad dill, citronskal och juice, salt, peppar och socker. Om du känner dig äventyrlig och vill ha lite spark, pepparrot, torkad dill, majonnäs och varm sås är en annan utmärkt kombination.

Kan du äta för mycket dill?

Det bra med dill är att du aldrig kan äta för mycket av det. Det är säkert att konsumera dill, men kom ihåg att vissa människor kan vara allergiska mot denna ört som de flesta livsmedel. Det är alltid bäst att vara uppdaterad och kunnig om de livsmedel som du kan vara allergisk mot.

Människor som är allergiska mot dill kan uppleva typiska reaktioner mot allergier. Detta inkluderar hudirritationer och andfåddhet. Om du är allergisk mot koriander, selleri, kummin eller fänkål kan detta vara en indikation på att du förmodligen också är allergisk mot dill.

Slutligen är det värt att notera att dill uppvisar hypoglykemiska effekter. Om du behöver titta på ditt blodsocker, var därför uppmärksam på hur mycket dill du konsumerar. Detta är också särskilt viktigt om du går i operation, där blodsockerkontroll är avgörande.

Nedre raden

Många studier har visat sig dill användbar som ett anti-cancer-, antimikrobiellt och antiinflammatoriskt, sömnlöshetsmedel, aptitretare, för ben- och tänderhälsa, laktationsstimulerande medel och menstruationsstörning. Vitaminerna och mineralerna, antioxidanterna, antibakteriella egenskaperna, antihistamineffekterna och de stimulerande substanserna är dill som lämnar fördelar som man inte får missa. Och bäst av allt växer dill lätt, särskilt i ett växthus.

Du kan tillfredsställa både din hälsa och smaklökar genom att ha dill snabbt tillgänglig i ditt växthus. Bli så kreativ som du vill genom att kombinera bladen med korn, potatis, rödbetor, gurkor, tomater, lök och citroner. Dill lägger också till en unik arom och smak med enkla rätter bestående av lamm, tonfisk, lax, krabbor, ägg, yoghurt, gräddfil, gräddost, pepparrot och senap.