Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031

Korianderfördelar och biverkningar

Coriandrum sativum, kinesisk persilja eller koriander, är en populär, smakrik ört som används i olika rätter. Genom att lägga till en ny profil på recept är koriander en källa till näringsämnen, antioxidanter, antimikrobiella föreningar och ångestdämpande egenskaper. Man kan skapa en koppling som koriander kan användas för avgiftning, minska risken för cancer, lindra smärta och inflammation, skydda mot hjärtsjukdomar, svampdödande effekter, hudhälsa och hantera blodsocker.

Otroligt nog kan en växt som vi vanligtvis förbiser ha så många fördelar och användningsområden. Det skulle inte ens vara mödosamt att odla din egen koriander i apolytunnelf för ett garanterat färskt utbud under hela växtsäsongen. Se Krostrade.com om du vill veta mer om hur du odlar din koriander i ett växthus.

Vad är koriander?

Koriander eller Coriandrum sativum L är en öm ört från samma familj av morötter, persilja och selleri. Det är en populär ört bland olika kök över hela världen och ses i thailändska, indiska, kinesiska, karibiska, medelhavsrätter, mexikanska, östeuropeiska och nordafrikanska rätter. Det kan dock vara förvirrande för vissa eftersom koriander används omväxlande med koriander.

Som en årlig torr klimatanläggning är det enkelt att odla koriander eftersom det trivs bra utan alltför många krav. Den växer upp till 90 cm lång med olika bladformer från basen till blommande stjälkar. De vita till ljusrosa blommorna är asymmetriska och de symmetriska fröklusterna faller när den globulära frukten mognar.

Du kan få ett nytt utbud av denna ört under växtsäsongen i ett växthus. Plantera varannan till var tredje vecka, med en temperatur mellan 60 och 80 ° F, eftersom koriander inte bör utsättas för extrem frost eller värme. Sen vår är också den bästa säsongen att växa koriander.

Är koriander och koriander desamma?

Tekniskt sett är koriander och koriander desamma eftersom de kommer från samma växt. Förenklat är koriander löv och stjälkar, medan koriander är det du kommer att hänvisa till som frön av Coriandrum sativum. Ändå kommer vissa regioner att använda båda termerna motsvarande varandra, och koriander är till och med det spanska ordet för koriander.

Man kan beskriva koriander som känsliga gröna blad som påminner om persilja på grund av sin spetsiga form. Koriander är å andra sidan små, gulbruna runda frön med en ås. Koriander har en fräsch och citrusaktig smak och dess skarpa smak försvagas när den utsätts för matlagning.

Hur man äter koriander?

Koriander är bäst att lägga till efter tillagningen eftersom dess citrus smak förstärker maträtten. Du kan äta bladen råa för att bibehålla smaken, samtidigt som du lägger till textur i receptet. Men eftersom koriander innehåller aldehyd kan vissa människor som är känsliga för det hitta örten för stark för gommen.

Koriander kan fördelas väl ihop med andra örter och smakförstärkare som lime, basilika, chili och vitlök. Det fungerar också bäst i marinader, salladsdressingar, guacamole, salsa, pasta, smörgåsar, soppor och grytor. Du kan välja att använda de tunna stjälkarna som är fästa vid bladen för att lägga till lite struktur också.

Koriander äts ofta torkat, medan koriander bäst äts färskt.

Vilka är fördelarna med koriander?

Koriander är fylld med näringsämnen, antioxidanter, antimikrobiella föreningar och ångestdämpande egenskaper. De spelar olika roller i de olika processerna i kroppssystemen. Eftersom denna ört är en bra källa till följande, öppnar koriander också olika medicinska användningar för att underhålla och skydda kroppen mot sjukdomar.

Näringsämnen

Bladen ger 6% kolhydrater, 3% protein, 5% vitamin A och 2% vitamin C av dagliga värden. Koriander är också en bra källa till andra vitaminer och mineraler som riboflavin, tiamin, pyridoxin, folat, niacin, pantotensyra, vitamin E, vitamin K, kostfiber, järn, kalcium, zink, mangan, magnesium, koppar och kalium. När det gäller ohälsosamma mättade fetter och kolesterol är koriander mycket låg med dem.

Antioxidanter

Koriander är rik på antioxidanter, flavonoider och aktiva fenolsyraföreningar. De inkluderar quercetin, kaempferol, rhamnetin, terpinen, apigenin, tokoferoler, koffeinsyra och klorogensyra. Att äta källor till antioxidanter som dessa hjälper dig att bekämpa effekterna av fria radikaler.

Fria radikaler orsakar skador på cellerna och antioxidanter neutraliserar dem innan det kan leda till cancerförhållanden. Både antioxidantaktiviteten och fenolinnehållet i koriander leder till ett mer effektivt skydd mot oönskad oxidation. I sin tur kommer du att ha en lägre risk att utveckla sjukdomar samtidigt som du skyddar immun- och neurologiska systemet.

Antimikrobiella föreningar

Föreningar finns i korianderliknande duodenal erbjuder bakteriedödande egenskaper.

I synnerhet fungerar det mot Salmonella som kan orsaka olika sjukdomar i matsmältningssystemet, såsom matförgiftning. Korianderolja visas också för att bekämpa infektioner, och även fröna i sig kan skydda urinvägarna.

Ångestdämpande egenskaper

Koriander är också fördelaktigt för psykologisk hälsa eftersom det har ångestdämpande egenskaper. Faktum är att studier har visat hur det kan minska ångest, liknande receptbelagda läkemedel. Samma extrakt har också lugnande och muskelavslappnande effekter.

Användning av koriander

Koriander går utöver gastronomi och kulinariska användningar eftersom det också har använts för hälsan. De olika näringsämnena, föreningarna och egenskaperna i bladen är användbara för avgiftning, vilket minskar risken för cancer, lindrar smärta och inflammation, skyddar mot hjärtsjukdomar, svampdödande, hudhälsa och hanterar blodsocker. Koriander är också bra för njurarna, vilket vi kommer att diskutera mer detaljerat senare.

För avgiftning

En av användningarna av koriander som växer popularitet är avgiftning. Olika studier gjordes och resulterade i slutsatsen att koriander är effektiv vid kelering av tungmetaller och eliminering av neurotoxin. Genom att hjälpa kroppen att bli av med tungmetaller och neurotoxiner som kvicksilver och bly är koriander användbar för att hjälpa kroppen att reagera mot kemisk exponering.

Koriander kan till exempel ta bort överflödigt kvicksilver i olika organ. Denna avsättning händer ibland kroppen från avlägsnande av amalgam-tandfyllningar. Samtidigt upptäckte forskare också att koriander kunde avgifta kroppen från ftalater, mjukgörare och insektsmedel.

Cilantro är ett helt naturligt växtbaserat kelateringsmedel som kan minska blyavsättningen och minska blyinducerad hämning av enzymaktivitet. Om du ofta konsumerar mat som kan innehålla spår av tungmetaller som kvicksilver kan du hjälpa till att minska avlagringarna i ben och njurar. Cilantro erbjuder också samma fördelar för dem som utsätts för blymaterial och miljöföroreningar.

Förutom tungmetaller och neurotoxiner kan koriander också avgifta kroppen från patogener som E. coli och C. Albicans. Dessa mikroorganismer är läkemedelsresistenta, men oljan extraherad från koriander har starka svampdödande och antimikrobiella aktiviteter. Slutligen är koriander en populär detoxmat eftersom den är en bra källa till antioxidanter.

Minska risken för cancer

Korianderens avgiftande egenskaper är inte begränsade till kemikalier och patogener. Koriander är också rik på fenolföreningar som avgiftar reaktiva syrearter. I sin tur kan man dra slutsatsen att konsumtion av koriander kan minska risken för att utveckla cancer eftersom du är skyddad mot effekterna av fria radikaler.

Fler studier behövs för att använda koriander för cancerbehandling. Forskare har dock funnit effekterna av korianderekstrakt mot prostataceller och bröstcancerceller. De blev mindre invasiva med en långsammare spridningshastighet.

Att skydda kroppen mot fria radikaler bidrar till sjukdomsförebyggande. Oxidativ stress kan leda till cancer och till och med andra sjukdomar som diabetes, demens, hjärt-kärlsjukdomar, Parkinsons sjukdom och grå starr. Oxidativ stress spelar också en roll i att hudförhållandena blir snabbare från åldrandet.

Är koriander bra för dina njurar?

På grund av de många fördelarna med avgiftning som man kan få från koriander är koriander bra för njurarna. Blyrelaterad skada på njuren kan orsaka filtreringsproblem som leder till hög risk för gikt och högt blodtryck. Eftersom koriander minskar halterna av tungmetaller i kroppen kan du dra slutsatsen att du kommer att förhindra njurskador.

Att hålla njurarna filtrerade hjälper ytterligare till att förhindra andra sjukdomar. Om njurarna skadas kan du få diabetes och problem med att sänka blodtrycksnivån. I sin tur kommer dessa tillstånd att orsaka kardiovaskulära problem.

Lindra smärta och inflammation

Människor tittar också på koriander som ett botemedel mot smärta och inflammation. Forskare har studerat växtens potential för att framkalla en smärtstillande effekt på möss. Studien har dragit slutsatsen att koriander lindrar smärta som liknar opioider, och det kan minska svårighetsgraden, varaktigheten och frekvensen av migrän.

Skydda mot hjärtsjukdomar

Korianderens avgiftande egenskaper minskar risken för hjärtsjukdomar. Samtidigt kan koriander sänka blodtrycket och dåliga kolesterolnivåer på grund av de effekter det inducerar. Koriander kan fungera som ett diuretikum, vilket i sin tur hjälper kroppen att utsöndra natrium för att sänka blodtrycket.

Å andra sidan kan plantans frön öka det goda kolesterolet. Som ett resultat kommer du att ha en lättare tid att hantera det dåliga kolesterolet i kroppen. Slutligen är korianderns indirekta effekt på hjärthälsan att den kan fungera som en saltersättning för rätter.

Hantera blodsocker

Koriander är användbart för att hantera kroppens blodsockernivåer. Detta beror på växtens effekt på enzymaktiviteten för att avlägsna socker med likheter med blodsockermedicinen för glibenklamid. Mer, personer som redan har lågt blodsocker bör vara försiktiga med koriander på grund av denna blodsockersänkande effekt.

Antifungala effekter

Kom ihåg att koriander spelar en roll för att avgifta kroppen mot mikroorganismer som svampar. Den har föreningar som kan hantera svampinfektioner utan risk för biverkningar. Oljan extraherad från korianderblad kan användas mot svampen som orsakar svampinfektion, muntrust och infektioner i hud och naglar.

Förbättra hudens hälsa

Koriander är inte bara användbart på grund av dess effekter på de inre kroppssystemen. Vårt yttre skydd, som är huden, drar också nytta av koriander genom den effekt det ger. Cilantro extrakt är skyddande mot skadorna på UV-strålar, och studier drog slutsatsen att det är effektivt för att minska solskador på huden.

Cilantro biverkningar

Som med all mat vi tar kan användning och konsumtion av koriander ha biverkningar på vissa människor. Dessa inkluderar allergiska reaktioner, matsmältningsförhållanden och lågt blodtryck. Se till att du konsulterar din läkare regelbundet för att få information om din kropps potentiella svar på denna ört.

Allergiska reaktioner

Medan koriander sannolikt är säker kan vissa människor vara allergiska mot denna växt. Allergiska reaktioner sträcker sig från kliande hud, nässelfeber och inflammation i ansikte och hals. Det finns även rapporter om mörkare hud.

Det finns många faktorer som man måste ta hänsyn till för att förstå vad som orsakar dessa reaktioner. Vi kan dock hitta sambandet mellan de sura komponenterna och korianderns proteininnehåll och kroppens immunsvar. Därför kommer immunsystemet att försöka bekämpa dem och orsaka de reaktioner vi nämnde.

Svullnad och rodnad i ansiktet med lite stickningar och oral inflammation i läppar, tandkött och hals är också vanliga allergiska reaktioner. En inflammerad hals kan också orsaka andningsproblem och bröstsmärta. Därför är ett samråd med din läkare viktigt att veta om de matallergier du kan ha.

Matsmältningsförhållanden

Vissa människor har också rapporterat matsmältningsproblem som magont, diarré och uttorkning. Medan koriander är utmärkt för avgiftning, är det fortfarande troligt att de upplever dessa förhållanden. Koriander kan orsaka kräkningar, magont och magkramper på grund av gasen som bildas inuti kroppen.

Lågt blodtryck och blodsocker

Användningen av koriander inkluderar sänkning av blodtryck och blodsocker. Dessa effekter kan dock vara överdrivna för vissa patienter. Var därför försiktig med att konsumera koriander om du redan har dessa tillstånd.

Slutsats

Koriander är inte bara en smakförbättring för olika kök. Olika studier har också visat effekterna av denna ört som är fördelaktiga för att bibehålla hälsan och lindra sjukdomar. Det är också en effektiv anläggning för att bibehålla njurarnas funktion på grund av dess avgiftningskapacitet.

Du kan dra nytta av växtens effekter genom att minska risken för cancer, lindra smärta och inflammation, skydda mot hjärtsjukdomar, svampdödande effekter och hudhälsa genom att odla växthusets ört med lågt underhåll. Var dock medveten om att vissa människor kan ha allergiska reaktioner mot koriander, och dess positiva effekter kan vara överdrivna för vissa patienter. Ändå är det ingen tvekan om varför forskare är intresserade av potentialen hos denna läckra ört.