Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

Persilja lämnar fördelar och användningar

Fördelarna med persiljeblad är dess antioxidanter och vitaminer och mineraler som hjälper kroppen att bekämpa sjukdomar och bibehålla en korrekt funktion. Ett typiskt köksskåp har denna ört, men det spelar en roll som inte är begränsad till att vara en garnering. Persilja är användbar för att bekämpa inflammation, minska risken för cancer, ögonhälsa, antibiotika, hjärtskyddande effekter och benhälsa också.

Persilja blad har många användningsområden för matlagning och garnering och som örtmedicin. De är lätta att odla själv, vilket gör dem tillgängliga för daglig användning. Låt oss ta en djupare titt på vad som gör persilja till en av de mest fördelaktiga örterna som är värda att odla hemma.

Vad är persilja

Petroselinum crispum, persilja eller trädgårdspersilja kommer från familjen Apiaceae. Det är en årlig ört med ribbade frön, upprätta stjälkar, gröna blad och små blommor. Du kan odla den både som en ört och en grönsak, och den är infödd i Medelhavsområdet och Europa.

Människor konsumerar persilja både som färsk och torkad, och det är välkänt bland europeiska och Mellanöstern rätter. Det är dock mycket älskat över hela världen i olika rätter på grund av dess smakfulla smak. Persilja är också en vanlig garnering på grund av sin ljusgröna färg som ger liv till en enkel måltid.

Typer persilja

Det finns två vanliga typer av persilja, nämligen plattblad och persilja. Du hittar också Hamburg och japansk sort. Oavsett vilken typ eller sort persilja du odlar, kommer de alla att användas inte bara för gommen utan också för hälsan.

Persilja

När man tänker på persilja är det troligt att de föreställer sig plattbladet. När allt kommer omkring är persilja med platta blad den vanligaste formen. Flatblad persilja byts ibland ut med italiensk persilja och den innehåller sorterna Titan och Giant.

Flatblad persilja ses vanligtvis som en garnering. Det påminner om koriander, men det ger en peppar och lite bitter smak till skålen.

Lockigt persilja

Till skillnad från plattbladad korianderlik persilja har lockigt bladpersilja rufsiga löv. Den finns i Forest Green och Extra Curled Dwarf-varianter. När det gäller smak har denna ljusgröna persilja en mildare smak än de platta.

Persiljasorter

Hamburg persilja

Hamburg persilja härstammar från Tyskland och kallas ibland persilja rot på grund av dess tjocka rötter. Det har också mycket stora löv som människor använder dem dekorativt. Jämfört med andra varianter är rötterna från Hamburg persilja det som används för att smaksätta rätter.

Japansk persilja

En annan vanlig persiljasort är den japanska persiljan. Men inte att förväxla med namnet eftersom denna persilja också är infödd i Kina. Du kan skilja den från andra sorter eftersom den har tjocka stjälkar.

Fördelar med persilja lämnar

De många hälsofördelarna med persilja är från örtens överflöd av antioxidanter och vitaminer och mineraler. Det är en av växterna som erbjuder olika näringsämnen och föreningar som kan skydda kroppen från sjukdomar och också lindra vissa tillstånd. Dessa komponenter av persilja är också det som är ansvarigt för örtens olika medicinska fördelar och användning.

Antioxidanter

Persilja är rik på antioxidanter som flavonoider och fenolföreningar. Vår kropp kommer att dra nytta av att äta mat som är en källa till antioxidanter på grund av deras effekter mot fria radikaler. Fria radikaler orsakar skador på cellerna, vilket också riskerar att utveckla sjukdomar inklusive cancer.

Eftersom antioxidanter neutraliserar fria radikaler är vi också skyddade mot oxidativ stress. Varför är detta viktigt? Oxidativ stress leder till tillstånd i hela kroppen, allt från stress, Alzheimers, diabetes och immunsystemproblem.

Flavonoler som kaempferol, quercetin och glykosylerade flavoner som apigenin och luteolin, myricetin och apigenin är några av de flavonoider som du hittar i persilja. Örten är också en källa till karotenoider som betakaroten och lutein och till och med vitamin C. Dessa antioxidanter erbjuder olika fördelar med att minska risken för lungcancer, kroniska sjukdomar och även stödja kroppens immunsvar.

För att uttrycka det enkelt erbjuder flavonoider fördelar i kroppens övergripande funktion, samtidigt som det skyddar det mot stressfaktorer och toxiner. Å andra sidan hjälper karotenoider till normal tillväxt och utveckling, ögonhälsa och minska risken för cancer. Slutligen är C-vitamin viktigt för reparation och underhåll i hela kroppen från huden till immunsystemet.

Vitaminer och mineraler

Förutom C-vitamin har persilja också en hög nivå av olika vitaminer inklusive vitamin K, A, E och B-vitaminer som aminosyra och folsyra. Det är också en bra källa till mineraler som kalium, magnesium, kalcium och järn. Men hur drar vår kropp nytta av dessa näringsämnen?

Till att börja med spelar K-vitamin en roll i olika kroppsprocesser inklusive reglering av kalciumnivåer i blodet. Det är också viktigt för blodproppar och benmetabolism för att främja sårläkning och benhälsa. Persilias A-vitamin tillskrivs att det är rikt på betakaroten för att säkerställa ett starkt immunsystem och skydd mot cancer, diabetes, artros och åderförkalkning.

Förutom vitamin C och A är ett annat vitamin som fungerar som en antioxidant vitamin E. Persilja är också en källa till detta vitamin och det hjälper till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Och slutligen är B-vitaminerna i persilja inflytelserika för kroppens kardiovaskulära hälsa och cancerförebyggande.

Gröna bladgrönsaker inklusive persilja är också en utmärkt källa till mineraler och elektrolyter. De inkluderar kalium, magnesium och kalcium för att reglera nerv- och muskelfunktioner. Persilja har också järn som spelar en roll i immunsystemet, ämnesomsättningen och syresättning av blodet.

Användning av persilja

Persiljas hälsofördelar öppnar dörren för många medicinska användningar. De inkluderar att bekämpa inflammation, minska risken för cancer, ögonhälsa, antibiotika, hjärtskyddande effekter och benhälsa.

För att bekämpa inflammation

Persiljas antiinflammatoriska effekter beror på de vitaminer eller antioxidanter som finns i örten. I synnerhet kan vitamin A, C och E minska inflammation. Orsakerna bakom denna effekt är på grund av deras antioxidativa verkningar, medan beta-karoten, föregångaren till vitamin A, hämmar genuttrycket av inflammation.

På tal om karotenoider, deras verkan för att hämma kronisk inflammation leder till skydd mot hjärtsjukdomar. Med korrekt svar på inflammation kan du vidare hantera andra kroppsprocesser inklusive blodtryck och urin pH. Den huvudsakliga borttagningen här är att hantering av inflammation innebär minskad risk för andra sjukdomar.

Slutligen hjälper persiljans antiinflammatoriska effekter att minska risken för artrit och till och med cancer på grund av cellulär skada. Antioxidanter som apigenin och flavonoider reglerar kroppens immunfunktion. I sin tur kan du undvika sjukdomar som åderförkalkning, Parkinsons och Alzheimers.

För att minska risken för cancer

Persilja har sina cancerbekämpande egenskaper tack vare dess överflöd av antioxidanter som vitamin C, karotenoider, myricetin och apigenin. Dessa föreningar kan minska risken för prostatacancer, hudcancer och bröstcancer. Faktum är att konsumtionen av livsmedel som persilja kan skydda kroppen mot cancerframkallande heterocykliska aminer från att äta bränt kött.

För ögons hälsa

De karotenoider som du hittar i persilja som betakaroten, lutein och zeaxantin främjar ögons hälsa. Till exempel kan de förhindra ögonsjukdom som kallas makuladegeneration. Det kan hända när du åldras och det kan orsaka blindhet.

Eftersom betakaroten i sig är en föregångare till vitamin A kan du anta att du också får samma ögonhälsofördelar med detta vitamin. A-vitamin skyddar och underhåller din hornhinna och det hjälper till och med att ögat ser bättre i svagt ljus. Sammantaget kan karotenoider hjälpa till att fördröja och förhindra ögonproblem.

Som antibiotikum

Persilja har visat antibakteriella och svampdödande effekter i studier. I själva verket kan det hjälpa till att skydda mot jäst och mögel på grund av dess reaktion mot S. aureus. Persilja kan också förhindra matförgiftning genom att förhindra bakterietillväxt och arbeta mot orsakerna, Listeria och Salmonella.

Hjärtskyddande effekter

Hjärtälskande och hjärtskyddande såsom folsyra och fiber finns i persilja. Studier har visat hur detta B-vitamin kan minska risken för stroke och andra hjärt-kärlsjukdomar. Fibern i persilja å andra sidan skyddar hjärtat eftersom den sänker kroppens dåliga kolesterol.

För benhälsa

En annan hälsofördel som din kropp kommer att älska med persilja är dess stöd för benhälsa. Till exempel är denna ört rik på vitamin K och kalcium som är nödvändiga för starka och friska ben. De stöder de benbyggande cellerna och kan på sikt avvärja benskörhet.

Hur man använder persiljeblad

Persilja blad är en av de mest mångsidiga örterna att använda. Det kan läggas till skålen för att förbättra smakerna, men bladen gör också en utmärkt garnering för en färgfärg på tallriken. Men persiljeblad fungerar också som en medicinalväxt som kan lindra inre sjukdomar.

För matlagning och garnering

Persilja löv fungerar som kryddor i olika kök över hela världen. I länder som Libanon är persilja en viktig ingrediens i tabbouleh, som är Libanons nationella maträtt. Därför är persilja inte bara kryddor utan det är också huvudingrediensen i olika rätter.

Till exempel har fransmännen en så kallad bukettgarni där persilja är bland de örter som är bundna ihop. Denna bukett läggs sedan till soppor, såser, grytor och bräser för att införa dem med örtsmak. Den sydamerikanska livfulla gröna såsen, chimichurri, använder också färsk persilja som huvudingrediens.

Persilja lämnar bra med grillade grönsaker, biffar, couscous, lax och bönor för att nämna några. Det är bäst att inte hugga dem fint för att behålla mer smak. Och samtidigt ser stora bitar persiljeblad bra ut på tallriken.

Färsk persilja används ofta som garnering eftersom den ger en frisk smak och livlig grön färg till skålen. De tillsätts innan de serveras så att värmen inte minskar smaken. Å andra sidan är torkad persilja det du ska använda under tillagningen på grund av dess starkare smak.

Örtmedicin

Som en helt naturlig medicin och botemedel har hela persiljeanläggningen ett antal användningsområden. Från och med rötterna är de urindrivande vilket gör dem utmärkta för avgiftning och upprätthållande av njurs hälsa. När det gäller frön erbjuder de lindring för koliksmärta och flatulens.

Bladen själva hjälper till att behandla hudirritationer från insektsbett och parasiter. Kvinnor kan också dra nytta av persiljaolja eftersom det kan reglera menstruationsflödet och behandla amenorré och dysmenorré. Det finns rapporter där persilja används för att behandla inre sjukdomar inklusive gallsten och sjukdomar i prostata, lever och mjälte.

Kan du odla persilja hemma

Du kan odla persilja hemma och få alla fördelar både inom mat och hälsa. Se Krostrade.com för att lära dig mer om växthus och hur du kan odla persilja effektivt och enkelt. Eftersom du kan kontrollera förhållandena i växthuset kan du maximera persiljans fördelar som en biennal.

Tvåårsgrödor som persilja betyder att den kommer att blomstra och sätta frön efter vintern. Persilja ger dig möjlighet att skörda bladen under planteringsperioden det första året, sedan får du frön under det andra året. Denna tvååriga livslängd gör det enkelt för dig att odla persilja för personliga fördelar eller som en gröda för marknaden.

I växthuset har du möjlighet att plantera persilja i upphöjda sängar, hängande krukor eller behållare. Fröna kräver upp till 8 tum utrymme bland dem i en gödselrik och fuktig jord. Men eftersom persiljefrön tar lång tid att gro, blötlägg dem i varmt vatten över natten innan de planteras.

Håll en temperatur mellan 65 ° F och 85 ° F i växthuset. Se till en fuktig jord utan övervattning och mata växterna varannan vecka. Du kan sedan transplantera färsk persilja när den är 3 tum hög och skörda efter 90 dagar så att stjälkarna har lövkluster.

Slutsats

Dra nytta av persiljebladfördelar som antioxidanter och vitaminer och mineraler som underhåller kroppssystemen och skyddar mot patogener och sjukdomar. Denna ört har olika medicinska och hälsosamma användningsområden, allt från att bekämpa inflammation, minska risken för cancer, ögonhälsa, antibiotika, hjärtskyddande effekter och benhälsa. Samtidigt kommer dina smaklökar tacka dig för den färska smaken som persilja lämnar till din maträtt.

En garnering, huvudingrediens, örtmedicin och ett helt naturligt botemedel, folk överväger att odla persilja i sitt eget hem. Den goda nyheten är att denna tvååriga gröda är lätt att odla, särskilt i ett växthus. Att bibehålla maximala tillväxt- och underhållsförhållanden ger dig kvalitet och effektiv skörd för din hälsa eller verksamhet.