Rödbetor morot och äpple biverkningar och risker

Om du inte är medveten om biverkningar av rödbeta och morot finns det inget att oroa dig för eftersom risken med dessa grödor liknar andra naturliga livsmedel. Detta innebär att rödbetor, morot och äpple endast kommer att vara skadliga för personer med specifika hälsotillstånd. Ändå kommer det att ge dig sinnesfrid att prata med din vårdgivare innan du äter dessa livsmedel.

När vi tänker på hälsosam mat kommer frukt och grönsaker att tänka omedelbart på grund av de näringsämnen de ger. Det är dock inte alltid lätt att få dem, så växthusodling är en blomstrande industri i USA. En begränsning för amerikanska konsumenter och trädgårdsmästare med dessa grödor är planteringszonen och vädret i deras område, så trädgårdsarbete inomhus med apolytunnel hjälper till med tillgängligheten och produktionen av dem.

Rödbetor morot och äpple biverkningar och försiktighetsåtgärder

Rödbeta-biverkningar

Beeturien

Den vanligaste bieffekten av rödbetor är beturi, vilket är tillfällig rodnad av urinen vid konsumtionen av denna rotgrödan. Detta är dock inte en skadlig biverkning om du inte har problem med att metabolisera järn. Anslutningen är att personer med järnöverskott eller brist är mer benägna att uppleva beturi.

Det finns heller inga resultat som tyder på att rödbetor är skadliga för gravida eller ammande kvinnor. Men för att vara försiktig, håll dig till att äta en eller hälften av en hel medium betor. I allmänhet kan majoriteten av befolkningen säkert äta rödbetor eller rödbetorjuice utan risk för några biverkningar.

Lågt blodtryck och njursten

Om du har lågt blodtryck eller njursjukdom, se till att diskutera äta rödbetor med din läkare. Betor är en källa till nitrater, och det kan påverka blodtrycket. Dessutom kan oxalaterna i denna gröda orsaka njursten om du har hög risk.

Morotbiverkningar

Allergiska reaktioner

Visste du att morotallergi är möjlig? Om du är allergisk mot persilja, selleri, tik, murgröna och muggurt kan du också vara benägen att vara allergisk mot den relaterade moroten. Det är dock vanligare att uppleva reaktionerna med rå morot jämfört med en kokt morot.

De allergiska reaktioner som är möjliga är inflammation och nässelfeber vid hudkontakt. I mer allvarliga fall kan man uppleva andningssvårigheter på grund av anafylaxi. Observera att denna allergiska reaktion är livshotande, så om du är allergisk mot denna växtfamilj är det bäst att undvika morötter.

Karotenemi

I likhet med betor är en morot i allmänhet säker för gravida eller ammande kvinnor. Men för barn, se till att hålla fast vid små mängder morotsjuice för att förhindra att huden blir gul. Vuxna är också benägna att utveckla karotenemi, så ät morötter inom det rekommenderade intaget.

Överdriven konsumtion av morötter, som är rika på betakaroten, kan orsaka gul pigmentering på huden. Det finns inget att oroa sig för eftersom hudfärgen återgår till normal efter veckor. Om du är orolig för att utveckla karotenemi eller gul-orange hudton behöver du upp till 20 mg morötter per dag för att det ska hända.

Biverkningar från Apple

Allergiska reaktioner

På samma sätt som morötter kan äpplen också vara allergiska mot vissa människor. Om du är allergisk mot aprikos, päron, persika, plommon, jordgubbe och mandel bör du vara försiktig med äpplen. Känslighet för Rosaceae-familjen och till och med för björkpollen kan indikera en allergi mot äpplen.

Cyanid i frön

Det är värt att notera att äppelfrön innehåller amygdalin som släpper ut cyanid, vilket vi alla vet är mycket giftigt. Men innan du blir rädd, vet du att detta bara händer när du tuggar och smälter frön. Det är bättre att undvika att äta fröna helt, men konsumtionen av små mängder innehåller inte tillräckligt med cyanid för att vara farlig.

Viktökning och höga sockernivåer

Som de flesta frukter, äta aldrig äpplen i överskott. Frukten kan öka blodsockernivån, vilket kan bidra till viktökning och vara problematisk för personer med diabetes. Kom alltid ihåg att ett medelstort äpple innehåller 18,9 gram socker.

Tandskador

Äpplen är surare än sockerhalten, och överätning kan skada tandemaljen, så skölj med vatten för att tvätta sockret och syrorna efter att ha ätit. Journal of Dentistry fick till och med att överätande äpplen kan skada tänder som liknar kolsyrade drycker. Samtidigt kan sättet du äter äpplen bidra till tandskador.

Ju långsammare du äter frukten, desto längre kan syrorna skada tandemaljen. Det är bäst att inte äta det hela dagen eller äta äpplen vid måltiderna istället. Du kan också skära frukten och tugga skivorna med baktänderna istället för att bita direkt på den.

Nedre raden

Alla frukter och grönsaker kan ha biverkningar, men det betyder inte att vi ska hoppa över dem. Rödbetan morot och äpple biverkningar är inte farliga så länge du är medveten om dina hälsotillstånd. Dessutom överväger deras hälsofördelar riskerna, och de är förvånansvärt lätta att odla i växthuset.

Sammantaget ska du alltid hålla dig till de rekommenderade mängderna betor, morötter och äpplen. Det är bäst att regelbundet konsultera din läkare om din diet för att undvika eventuella komplikationer.