5 enkla steg för att bli av med mögel i tvättmaskinen

Det första steget i instruktionen om hur man blir av med mögel i tvättmaskinen är att skydda dig själv. Vi vet hur skadligt mögel är, så att skydda dig själv är ett måste.

På ett sätt är att utrota mögel från din bricka också ett sätt att skydda dig mot mögelexponering. Så, läs detta tills slutet!

Mögel i tvättmaskiner

Mögel kan snabbt komma in i alla delar av ditt hus så länge miljön tillåter det. Det finns många mögelsporer i luften, och de bildar mögel vid matning på en fuktig yta.

Eftersom mögelsporer är luftburna och osynliga skulle det vara svårt att utrota dem. Men vi har en artikel om att döda mögelsporer som kan hjälpa dig att förhindra mögeltillväxt i ditt hem.

Hur bildas mögel i tvättmaskiner?

Mögel bildas i tvättmaskiner på grund av rester. Återstoden är ett resultat av skum från tvättmedel eller sköljmedel.

Skummet som inte tvättas tillräckligt med vatten tenderar att stanna inne i tvättmaskinen. Sedan rymmer den fukt, vilket i sin tur blir en perfekt livsmiljö för mögel.

En annan orsak till mögelskontaminering i tvättmaskiner är våt tvätt. Smutsig tvätt bär med sig mögelsporer. Därför kan de förvaras i tvättmaskinen efter tvätt kan leda till mögelbildning.

Hur påverkar mögel i min bricka mig?

För det mesta kan det irritera dig på grund av den ruttna ägglukten. Men om du har mögelallergi skulle effekterna på dig bli allvarligare.

Du kan utveckla andningsproblem och allergiliknande symptom. Om stammen är särskilt giftig kan det till och med leda till allvarliga lunginfektioner.

Kan mögel komma på kläderna medan de tvättas?

Ja, det kan det. Mögelsporerna kan komma på tyget i dina kläder. Detta skulle då resultera i att du får utslag på grund av mögelexponering.

Om du tvättar dina möbelöverdrag med en misstänkt mögelbricka kan den här artikeln om att ta bort mögel från möbeltyg vara till hjälp för dig.

Steg för att ta bort mögel i en tvättmaskin

Steg 1. Ta på dig skyddsutrustning

Eftersom du har att göra med mögel måste du ta på dig skyddsutrustning. Ta på dig handskar, långa ärmar, en mask och några glasögon. Allt detta är nödvändigt för att skydda dig från mögelexponering.

Steg 2. Blekvattenlösning

Efter att du har tagit på dig skyddsutrustning, blanda blekmedel och varmt vatten. Detta blir din blekvattenlösning. Du kommer att använda detta för att ta bort formen och desinficera din tvättmaskin.

Efter blandning av vatten och blekmedel, doppa en ren trasa i lösningen. Skrubba sedan bort den synliga formen. Rengör packningarna och dispensrarna också med blandningen.

Steg #3. Tvättcykel

Efter rengöring av den synliga formen, kör en rengöringstvätt. Ställ in den i tvättmaskinens hetaste inställning. Tillsätt sedan blekmedel eller ättika i vattnet (blanda inte blekmedel och ättika).

Om du använder blekmedel, häll det i blekfacket. Om du använder ättika, kör det genom tvättmedelsfacket. Upprepa cykeln tills lukten avtar.

Steg #4. Torka

Efter att ha tömt vattnet från rengöringstvätten, torka bort överflödig fukt med en handduk. Torka av behållarna, tätningarna och trumman.

Steg #5. Ventilera

Lämna den öppen för att förhindra att fukt låses inuti tvättmaskinen. Se till att du släpper in luftflödet i din enhet minst en gång i månaden.

Sätt att skydda din tvättmaskin från mögel

Nu när du har informerats om att bli av med mögel i en tvättmaskin, är det dags att lära sig om förebyggande av mögeltillväxt.

Öppna locket

För topplastare, låt locket stå öppet så att luft kan strömma in i din maskin. För frontlastare är detta mycket viktigt eftersom de har en tätning som fångar upp fukt. Eftersom mögel älskar att växa på mörka och fuktiga platser skulle ventilering av området förhindra mögeltillväxt.

Ta bort våt tvätt

Som nämnts ovan kan våt tvätt locka mögelsporer. Detta kan leda till att det bildas mögel i dina kläder och maskinen.

Genom att veta detta, gör det till en övning att ta bort din våta tvätt efter tvätt. Detta kan förhindra att dina kläder möglar också.

Torka av maskinen efter användning

Efter varje användning, se till att maskinen är torkad. Torka av locket, trumman, tvättmedelsbehållaren och gummipackningarna för att inte lämna något område för mögeltillväxt.

Detta är viktigt för frontlastare eftersom de är mer sårbara för mögeltillväxt på grund av deras tätningar. Se till att ta bort eventuella rester också.

Använd högeffektivt tvättmedel pulver

Tvättmedel lämnar rester eftersom de inte tvättas ordentligt från maskinen. För att laga detta problem kan det vara bra att använda ett högeffektivt tvättmedel.

Högeffektivt tvättmedel (HE) producerar färre skum, vilket gör det enkelt att tvätta bort dem. Det betyder att de inte lämnar så mycket rester som vanliga tvättmedel gör.

Slutsats

Att veta hur man blir av med mögel i tvättmaskinen är en värdefull färdighet att lära sig. Detta beror på att mögel verkar vara en oundviklig del av det dagliga livet.

Trots detta har det sina negativa effekter, och det är bättre om vi inte blir utsatta för dem regelbundet. Att veta hur man utrotar mögel i dina brickor kan hjälpa till med det.