Hur rengör man rosten från en gjutjärnsspis? 4 enkla steg du bör prova!

Är det irriterande att du inte vet hur du rengör rosten från en gjutjärnskamin? Säg inte mer, för de här artiklarna hjälper dig med det! Gjutjärn är så starkt och långvarigt att det kan hålla livet ut. Allt som krävs är lite slarv för att förvandla den från en majestätisk svart till en rödaktig och förstörd röra trots det styva materialet.

Rostskador kan uppstå på grund av att föremål förvaras i fuktigt klimat, upprätthålls korrekt kryddning på köksredskap eller målning av möbler med rostskyddande färg. Lyckligtvis är det mesta av detta reversibel ytskada om du lägger ner lite tid och ansträngning. Använd de här beprövade teknikerna för rostskydd för att göra den där pannan eller trädgårdsbänken värdig.

Steg för rengöring av rost från en gjutjärnskamin

En välskött gjutjärnskamin kan vara en fantastisk kontaktpunkt i ditt hem. Rost kan dock göra en gjutjärnsugn till en ömn efter långvarig exponering för fukt.

Rosten är inte bara ful, den producerar också fint damm som du inte vill andas in. Du vill inte heller att rost ska äta genom din gjutjärnskamin och göra den värdelös. Lyckligtvis är det en ganska enkel uppgift att eliminera ytrost från en gjutjärnskamin. Följande är stegen för hur du rengör rosten från en gjutjärnskamin:

Steg 1. Tänk på din säkerhet

Att ta bort ytrost från en gjutjärnskamin är enkelt, men att fixa en spis som redan har äventyrats av rost eller har fallit helt för den i form av gapande hål är en annan historia.

Om rosten har utvecklats till den grad att metallen behöver bytas, bör du söka en expert som kan reparera och svetsa vedspisar av gjutjärn. Tyvärr är stora reparationer av gjutjärn kamin inte ett utmärkt DIY-projekt eftersom du inte vill att ugnen ska misslyckas och orsaka en hembrand.

Det är troligen bara ytrost om du vet hur länge rosten har legat på spisen och du tar itu med det snabbt om du kan flytta metallen med händerna eller en klubba. Och om rostflingor lätt lossnar i lager, har det redan bildats ett hål i metallen.

När du har bekräftat att du bara har att göra med ytrost, se till att du har alla nödvändiga säkerhetsutrustningar. Använd ansiktsmask och skyddsglasögon för att undvika rost i ögonen eller lungorna. Se sedan till att du arbetar med en gjutjärnskamin som har svalnat och inte tänds, så att du inte blir bränd.

Steg 2. Samla dina förnödenheter

Du behöver en teknik för att skrubba bort rosten utöver standard säkerhetsutrustning. Du kan använda en stålborste, men en borr med borstfäste skulle räcka om du hatar att få händerna upparbetade. Alternativt kan du ta spisen utanför och sandblästra den.

Då behöver du något för att rensa bort den lösa rosten. En butiksvakuum eller en fuktig trasa gör susen. Om du rengör din vedspis med något annat än en stålborste, tänk på att rostdamm lägger sig på möbler och mattor i närheten. Slutligen krävs svart rostpolish, gummihandskar som ska användas vid applicering av lacken och en torr trasa för att applicera lacken. För gjutjärnspisar är Zebraline svartristpolerat ett känt varumärke.

Steg #3. Ta bort rosten från din gjutjärnskamin

Använd ditt favoritskurverktyg för att släppa rosten på vedspisen medan du bär dina säkerhetsåtgärder och skyddskläder. När järnet under ytan exponeras igen bör färgen snabbt byta från orange till brunt eller svart.

Ta bort den lösa rosten från spisens yta med en fuktig trasa eller butiksvakuum. Slutligen, använd en torr bomullshandduk för att applicera den svarta risten i små cirklar. Du kan lägga till ytterligare ett lager efter att lacken har torkat helt. Missa inte detta steg. Även om du tror att din gjutjärnskamin ser vacker ut efter en bra skrubbning med stålborsten för att förhindra att rost fortsätter att bildas, är det viktigt att bevara järnet. Oavsett kan du klicka här och lära dig hur du kan bli av med rost på dina hushållsapparater för mer tillförlitlig information.

Steg#4. Håll din gjutjärnskamin torr

För mycket vatten är den vanligaste källan till rostfläckar. Om ägaren av gjutjärnsgrytor inte är medveten om farorna med överdriven fukt kan det komma dem naturligt att bara låta vatten stänka på sin gjutjärnskamin. Tyvärr kommer båda alternativen att resultera i korrosion utan ägarens vetskap. Och det är ungefär hur du ska ta bort rost från en gjutjärnskamin.

Slutsats

Hur rengör jag rosten från en gjutjärnskamin? När metallapparater lämnas utan uppsikt utvecklar de rödbruna fläckar, allmänt kända som rost. Allt metallmaterial, inklusive skedar, bakpannor, grytor, cyklar, nycklar, spikar, verktyg som sågar och skador, och all annan metallutrustning som består av järn, utsätts för rost.

Att använda rostade apparater i ditt kök, t.ex. köksredskap, skadar dig inte direkt. Förbrukning av rost, som är en förening av järn och syre, kan emellertid regelbundet vara skadligt för ens hälsa.

Så det rekommenderas att rengöra rosten i dina metallapparater. Och det var stegen för att utföra hur man rengör rosten från en gjutjärnskamin. Vi hoppas att den här artikeln har bidragit till att ta bort den oönskade rosten på din älskade gjutjärnskamin. För fler spisartiklar, här är några användbara guider om vad en katalytisk vedspis är eller hjälper dig att välja det bästa alternativet för pelletsugnar!