När ska man använda både en soffa och ett älsklingssäte

Små, fyrkantiga rum kan vara utmanande att inreda. För att skapa en layout som är både praktisk och visuellt tilltalande utan att verka trångt krävs lite designtänkande från din sida. Det är därför vi är här för att hjälpa dig att veta när du ska använda både en soffa och ett älsklingssäte.

Soffa vs. Loveseat

Men innan vi går in i konfigurationen, låt oss först veta skillnaden mellan en soffa och en älsklingsstol. Det finns bara en liten skillnad mellan de olika formuleringarna. Som ett exempel är den enda tekniska skillnaden mellan en soffa och ett älsklingssäte storleken på den senare.

Det finns två typer av sittplatser för två personer. Den tvåsitsiga soffan och kärlekstolen, som båda är avsedda för två personer men har distinkta proportioner. Titta på måtten på ditt rum och välj det som fungerar bäst!

När ska jag använda både en soffa och ett älsklingssäte?

Fokusobjekt

Att ha soffan och kärleksstolen arrangerade runt en naturlig kontaktpunkt är tilltalande och bra användning av utrymme. Soffan och älvsätet i L-form ger en obegränsad utsikt över utomhus och en luftig atmosfär. Helst bör du placera en soffa eller ett älsklingssäte 10 meter från en kontaktpunkt.

Soffa och kärleksstol vänd mot varandra med en kontaktpunkt i en öppen ände är ett alternativ. Placera ett litet accentbord och tänd i den ena änden av kärlstolen. Det kommer att balansera sin skenbara vikt med den mer stora soffan.

Arrangerad i en U-form

För att skapa ett U-format möbelarrangemang krävs en eller två stolar till. Börja med att ordna din soffa och ditt älsklingssäte i L-form. Lägg sedan ett litet accentbord på vardera sidan av soffan omgiven av två små accentstolar.

Denna design skapar en U-form med ena sidan öppen. Istället för två små stolar och ett litet bord kan du använda en större fåtölj och en mer framträdande accentmöbel. En mer överdimensionerad, bekvämare stol erhålls som ett resultat av denna konfiguration.

Fyrkant

Konversationen är mer intim när sittplatserna är fyrkantiga. Montera ihop den med en soffa och ett älsklingssäte mot varandra och ett par matchande stolar mittemot varandra. En stor, sfärisk ottoman är placerad i mitten av arrangemanget för att servera mat och dryck.

Ansikte mot ansikte

Att montera ett par soffor med ryggen mot varandra skapar ett perfekt pratutrymme. Att placera sofforna framför en öppen spis eller bildfönster kommer att uppmärksamma det. Att sätta en eldstad mitt i ett soffarrangemang skulle vara ett bra exempel.

Men det skapar också ett symmetriskt balanserat diskussionsområde. För att få ett bekvämt mellanmålsbord och fotstöd, placera en ottoman mellan sofforna. Du kan visuellt balansera två soffor med olika längder genom att placera ett litet ändbord bredvid det kortare.

Back-to-Back

Det är möjligt att dela upp ett stort vardagsrum i två olika sittzoner genom att använda soffor med rygg mot rygg. Placera de två sofforna i ett stort rum så att ryggen vetter mot varandra. Du kan flytta isär soffor för att få plats med ett soffbord i utrymmet mellan dem.

Varje ände av bordet ska ha ett ljus, medan mitten ska ha en hög vas med blommor. Med denna inställning kan du erbjuda uppgiftsbelysning för båda sofforna samtidigt som du skapar en barriär mellan de två rummen. Ett soffbord och en uppsättning stolar kommer att komplettera varje sittplats.

Arrangemang med en L-form

Du kan skapa ett L-format möbelarrangemang genom att sätta två soffor bredvid varandra. Det lilla utrymmet mellan sofforna är perfekt för ett ändbord. Placera en lampa ovanpå ändbordet för att tända området för läsning eller andra aktiviteter.

Ännu mer kan du lägga till sittplatser genom att lägga till en tredje soffa eller fåtöljer i den öppna änden av “L.” Sätt upp ett L-format arrangemang med den öppna delen vänd mot ett bildfönster för att ge en pittoresk yttre vy. Montera rummet genom att placera en matta mellan två soffor.

Minst två tum ska vara kvar mellan väggen och soffan när du placerar dem mot en. När en soffa ofta gnider mot en vägg skyddas klädseln mot skada. Dessutom hjälper det att täcka en vägg från repor och bucklor som orsakas av en soffas plötsliga påverkan.

Ett exempel på detta är ett öppet konceptrum. Du kan dela den i två zoner genom att placera soffor “flytande” i mitten snarare än att krama en vägg. Med detta kan du använda både din älsklingsstol och soffa.

Användbara tips

Enligt riktlinjer för inredning bör kritiska vägar i rymden ha minst en 3 fot gångväg. Avståndet mellan en soffa och en stol eller ett älsklingssäte bör vara minst 22 tum. Samtidigt bör avståndet mellan en soffa eller ett älsklingssäte och ett soffbord vara minst 12 tum.

Det är möjligt att konstruera ett mer funktionellt arrangemang genom att följa dessa principer. Stolar utan armar och med lågprofilerade spårarmar använder mindre utrymme i ett litet kvadratiskt område, vilket är en annan fördel. En matta från området tillför ett rum värme och textur, vilket hjälper till att förfina och definiera det.

Stora fönster kan också snedvrida utseendet på ett litet, fyrkantigt utrymme. Välj en mattorstorlek som kompletterar resten av din inredning. Ha dessa tips i åtanke så att du vet när du ska använda både en soffa och ett älsklingssäte på rätt sätt.

Slutsats

Du behöver inte offra en. Så när ska du använda både soffa och kärlek? Det finns många sätt att manövrera både din älsklingsstol och din soffa i ett rum.