Vilken symaskin passar mig: 6 bästa typer

Om du vill veta vilken symaskin som passar mig måste du först bekanta dig med de sex typerna. Vi kommer att diskutera de inhemska och industrimaskinerna för att hjälpa dig att välja den bästa för dina behov. Vi kommer också att prata om överväganden för den kompletta köpguiden för symaskiner.

På tal om det, vet du redan hur man köper en symaskin? Sedan rekommenderar vi att du också läser den separata guiden.

Hur man vet vilken symaskin som är rätt för mig

Treadle

Den mest grundläggande typen av symaskin är den mekaniska eller trampande symaskinen. Denna typ är inte beroende av elmotorer, vilket ger dig en fördel när du inte kan komma åt el. Men du måste själv styra treadleplattan och vänja dig vid rytmen för att arbeta snabbt och smidigt.

Du kan läsa om hur du använder en treadle symaskin om du är intresserad av att veta mer.

Elektronisk

Treadle symaskiner är enkla att använda, men de kräver ansträngning och begränsar dig eftersom de bara kan raksömma. Så om du inte vill använda din maskin manuellt är den bästa typen att få den elektroniska symaskinen. Dessa enheter erbjuder olika stygn och inställningar, och vissa kan till och med dekorera och knapphålssömmar för att spara tid att göra dem.

Bärbar

En bärbar, mini eller handhållen symaskin är lämplig för personer som bara behöver snabba reparationer. Denna maskintyp är batteridriven, vilket innebär att du kan ta den var som helst. Den kompakta storleken är också idealisk för hushåll utan plats för en elektronisk symaskin.

Är du intresserad av att veta hur du använder en handhållen symaskin? Den goda nyheten är att vi har skrivit en handledning för den här typen.

Datoriserad

Den mer avancerade typen av elektronisk symaskin är den datoriserade eller helautomatiska symaskinen. De är vanligtvis de dyraste och toppmoderna enheterna som erbjuds av symaskinmärken. De funktioner du kan förvänta dig med datoriserade modeller är sömprogram, automatisk nåltrådning och olika inställningar för att göra det enkelt att sy, särskilt för nybörjare eller för dem som behöver producera projekt snabbt men perfekt.

Broderi

En specialiserad typ av symaskin är idealisk om du ska brodera mest. Broderimaskinen har inbyggda mönster för din bekvämlighet, och den finns i olika typer för att passa alla användares behov. Vissa har till och med en USB -port för att komma åt och lagra broderimönster.

Quiltning

Quiltning är möjlig med en vanlig symaskin. Du kan dock få en specialiserad enhet som kallas quiltmaskin. Dess fördel är att du kan passera större tyger av olika typer på grund av dess långa arm och matningsmekanism.

Vad är en symaskin för serger?

De som gör stora volymer av projekt kan spara tid genom att stoppa dem med en specialiserad symaskin som kallas serger eller överlockningsmaskin. Naturligtvis kan du inte ersätta en verklig symaskin med den eftersom den inte kan sy olika typer av stygn, men det är en värdig investering. Till exempel kan den göra en rullad fåll, blind fåll, håna flatlock söm, överlock söm, håna överlock söm, fästa rör, och även samla tyg.

Läs mer om vad som är en symaskin i en separat artikel.

Vilka typer av industriella symaskiner?

Det finns en mängd industriella symaskiner eftersom de som syr massprojekt kan dra nytta av modeller med specialfunktioner. Till exempel finns lädermaskin, knapp- och knapphålsmaskin, låssömsmaskin, maskstygmaskin, kedjestygnmaskin, blindmasksmaskin, sicksackmaskin och ryggklibbmaskin. Själva namnen är självförklarande, och de hjälper till med snabba men perfekta sömnadsmetoder.

Hur vet jag vilken symaskin som är bäst för mig?

Du hittar den perfekta symaskinen för dina behov genom att ställa följande frågor:

  • Vilka syprojekt ska jag göra?
  • Behöver jag specialfunktioner och inställningar när jag syr?
  • Föredrar jag en manuell, elektronisk, datoriserad eller bärbar symaskin?
  • Kommer jag främst att göra täcken eller broderier?
  • Hur mycket är jag villig att lägga på en symaskin?

Finns det en maskin som kan sys åt dig?

Den datoriserade symaskinen syr åt dig, och allt du behöver göra är att välja söm och mönster för att den ska veta vad du ska göra. Dessutom har datoriserade maskiner olika stygnstilar och inställningar, så allt du behöver göra är att placera tyget och övervaka det medan det fungerar. Och för mer mindre reparationer kan du också prova den handhållna eller bärbara symaskinen eftersom det bara kräver att du leder den genom tyget.

Vad är den enklaste symaskinen att använda?

Elektroniska och manuella symaskiner är enkla att använda så länge du tränar och bekantar dig med deras funktioner och mekanismer. Treadle kan vara skrämmande för nybörjare, men det kan till och med bli en avkopplande upplevelse när du väl får rytmen med fötterna. Elektroniska och datoriserade symaskiner bör inte heller skrämma dem som inte är tekniskt kunniga eftersom tillverkare designar dem intuitivt.

Slutsats

var den här artikeln hjälpsam? För att sammanfatta vilken symaskin som passar mig måste du skilja på de sex huvudtyperna av inhemska enheter. Vissa kräver manuellt ingripande; vissa är elektriska, datoriserade eller till och med specialiserade på broderi eller quiltning.

Men låt dig aldrig skrämmas av en symaskin, inte ens som nybörjare. Nyckeln är att träna och studera manualen för din enhet.