Hur ofta ska du byta ut din madrass och boxfjäder

De som vill veta hur ofta du ska byta ut din madrass och boxfjäder behöver bara markera sin kalender när detta händer. I den här artikeln kommer vi att diskutera varför du måste byta ut din madrass och boxfjäder samtidigt. Det är alltid bra att bekanta dig med att planera dina byten för att hålla din säng bekväm.

Men hur vet du om du behöver en ny madrass? Vänligen kolla vår guide för att veta tecknen på att du behöver byta ut din madrass? Det kommer också att hjälpa dig att veta hur länge du måste hålla din boxfjäder, eftersom vi kommer att diskutera mer detaljerat nedan.

När du ska byta ut din madrass och boxfjäder

I allmänhet måste du byta ut din madrass och boxfjäder samtidigt . Detta gäller särskilt om du fick ihop dem och tillverkaren rekommenderar att du använder en boxfjäder med madrassen. Det finns dock ett undantag med denna tidpunkt om du fick din boxfjäder och madrass separat.

Med tanke på att den genomsnittliga livslängden för en madrass är mellan fem till tio år kan du behöva skaffa en ny mycket tidigare än boxfjädern. Å andra sidan kan en boxfjäder bli sliten i samma takt som en madrass, men det kan ta tio år innan den behöver bytas ut.

Hur länge ska du hålla din madrass och boxfjäder?

Madrassen och boxfjädern kan bli slitna i samma takt, men inte alla madrasser kan hålla lika länge som en boxfjäder. Därför måste du kontrollera dem separat för att veta hur länge du måste behålla dem. Till exempel kommer en madrass med en livslängd på fem år att behöva ett tidigare byte än en boxfjäder som har varit din mycket tidigare men kan hålla i tio år.

När du ska byta ut din madrass

Madrassbytesperioden är inte en one-size-fits-all, men en bra tid att skaffa en ny är efter sju till åtta år. Observera dock att vissa madrasser till och med kan hålla i ett decennium eller mer, vilket bevisas av garantitiden för vissa märken.

När du ska byta din boxfjäder

En boxfjäder är också utsatt för din användning som madrass, men den kan hålla så länge som tio år. Därför är det onödigt att få en ny boxfjäder för varje ny säng, men det är fortfarande en rimlig tidpunkt.

Varför ska du byta ut din madrass vart 8: e år?

Dålig sömnkvalitet

Den viktigaste anledningen till att du måste byta ut madrassen vart åttonde år är att en gammal säng kan påverka din sömnkvalitet. Kom ihåg att madrassens ursprungliga konstruktion kan förstöras när materialet slits med åren. Även om du gör åtgärder som att fixa en hängande madrass eller reparera fjädrarna och andra komponenter i sängen, ger det dig inte det stöd och den komfort som är perfekt för en konsekvent god natts sömn och förhindrar kroppssmärta på morgonen.

Hälsa

En madrass som inte stödjer och kan vara obekväm kan orsaka inkonsekventa sömnmönster eller till och med sömnbrist. Och tyvärr leder brist på kvalitetssömn också till andra hälsoproblem som depression, högt blodtryck och tidiga tecken på åldrande. Dessutom har en madrass som har använts i åtta år eller mer stor chans att ackumulera allergener som mögel och dammkvalster som kan förvärra astma och allergier.

Hur vet jag om min madrass och boxfjäder är slitna?

Visuella tecken

Du vet att din madrass är i pension när det förändras i utseendet. Till exempel kan materialet se missfärgat ut oavsett rengöring, och själva ytan har avtryck, bucklor eller till och med klumpar. Naturligtvis kan du prova andra lösningar som att vända madrassen eller använda en madrass för att fixa dessa problem tillfälligt, men det är mycket bättre att skaffa en ny, särskilt om den är mer än fem år gammal ändå.

Dålig sömn

Förlusten av boxfjäderstruktur kommer att märkas hela natten. Du kan behöva justera positioner oftare, du vaknar vid udda timmar eller till och med tar längre tid att somna. Om du vaknar trött nästa dag kanske din säng inte är så avslappnande som den brukade vara.

Kroppssmärta

Bristen på stöd på grund av den deformerade boxfjädern och den ojämna madrassytan kommer oundvikligen att orsaka smärta i kroppen. Dessutom slappnar dina muskler av längre när de ligger, och ryggraden är inte i idealläge. Så håll utkik efter obehag, särskilt på nedre delen av ryggen, axlarna och höfterna.

Slutsats

Och det är allt! I den här artikeln svarade vi på hur ofta du ska byta ut din madrass och boxfjäder och fick reda på att det kan vara samtidigt. Kom dock ihåg att tänka på att boxfjädrar håller längre än madrasser.

Både boxfjädern och madrassen kommer att utsättas för slitage. Övervaka därför din sömnkvalitet och till och med hälsa eftersom de kan indikera att du måste byta ut de två. Kom ihåg att boxfjädern behövs för stöd, medan madrassen är ansvarig för komfort och tryckavlastning.