Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6085

När är det säkert att täcka baby med filt: 7 grundläggande tips

Att veta när det är säkert att täcka barnet med filt är mycket viktigt för föräldrarna. Att vänta på att de ska bli gamla nog för sådana bekväma saker kan förhindra plötsligt spädbarnsdödssyndrom.

Kuddar, täcken, lakan, täcken och sängkläder är några av de många presenter som föräldrar får från babyshower. Även om det här är de sötaste gåvorna som din baby kan få, är de också ganska farliga för din nyfödda.

Vad är SIDS?

Många föräldrar tror kanske att om de täcker sin baby med en filt på natten kan de känna sig mer bekväma, men det är faktiskt det som gör dem sårbara för kvävning. Att få ditt barn att somna medan det ligger på magen kan också leda till plötsligt spädbarnsdödssyndrom (SIDS).

Detta syndrom är känt som en frisk barns plötsliga död. Även om orsaken till detta syndrom är okänd, drar många forskare slutsatsen att detta kan vara associerat med problem som påverkar ditt barns luftvägar.

Håll din baby varm om natten

1. Förvärm deras spjälsäng

Istället för att täcka din baby i en filt när det är för kallt i ditt hus, kan du använda en flaska varmt vatten eller en värmedyna och lägga den över din barns spjälsäng i 30 minuter innan du somnar.

2. Täck deras händer och huvud

Din baby kan tappa värme snabbare genom händer och huvud. På grund av detta är det lämpligt att ha ett par vantar och strumpor nära sin spjälsäng för att förhindra att de tappar mer värme när natten går.

3. Fast madrass

Madrasser gjorda av mjuka material kan inte bara riskera att ditt barn blir sjuk på grund av kall luft genom sängen, men de kan också riskera faror som kan tränga igenom det. Att använda en fast madrass kan hindra ditt barn från de nämnda riskerna.

4. Vindkällor

Placera din barns spjälsäng borta från vindkällor som fönster, ventilationsöppningar och fläktar. Stäng alltid dörrar och fönster för att förhindra att kall luft kommer in.

5. Swaddle

Om vädret blir för kallt för din baby kan du byta ut dem med tjocka filtar. Sovsäckar kan också göra susen om din baby sparkar sig ur filten. Det låter dem sova bekvämt och förhindrar att luft når sina händer och fötter.

6. Ställ in temperaturen rätt

Att vara för varmt eller för kallt kommer inte att göra något nytt för din nyfödda, så se till att temperaturen i rummet är lagom. Ditt barns rum bör vara mellan 18 och 20 grader Celsius för att betraktas som ett bekvämt rum där din nyfödda kommer att sova.

7. Klä dem rätt

Under vintern är det mer lämpligt att klä din baby i lättanvända och avtagbara lager än att överbelasta dem med tunga kläder. Varma kläder som är tunt lager kan hålla dem varma och se till att de är lätta att ta bort under blöjbyten.

När ska du låta din baby sova med en filt

Att låta ditt barn sova med en filt bör vara omkring ett år av deras ålder, där de börjar fastna på specifika filtar. Ditt barn kommer också att kunna skjuta bort föremål som kan påverka deras andning när de når ett år.

Det är lämpligt för föräldrar som dig att låta dem sova i sin spjälsäng de första månaderna utan några mjuka föremål runt dem. Du måste också kontrollera om deras sängkläder är fasta eller lösa, eftersom detta kan linda runt dem när de välter.

Du kan ge dina spädbarn de uppstoppade leksakerna och mer överdimensionerade filtar som de fick som gåvor vid ett eller flera års ålder. Dina småbarn kommer att befinna sig i det skede där de hittar sina “blankies” och “nallar” och kommer att kunna sova utan att låta dessa kväva dem.

Tips för att sova säkert

Babysäkra sitt rum

Var beredd när din baby börjar klättra ur sin spjälsäng. Genom att babysäkra sitt rum behöver du inte oroa dig för att de kommer att skada sig själva om de klättrar ur sina spjälsängar.

Sänk ner sin spjälsängmadrass

När din baby lär sig att stå upp genom att dra upp sig, sänka sin spjälsängmadrass. Att sänka höjden på deras säng kommer att minska deras fallhöjd om de blir frestade att klättra upp och hoppa ner från sin spjälsäng.

Placera deras spjälsäng i ditt sovrum

Lägg din barns spjälsäng i ditt sovrum under det första hela året för att du inte ska oroa dig för mycket. Dela inte sängen med din bebis och lägg inte kuddar och filtar i vagnen eller spjälsängen.

Slutsats

Som ditt barns föräldrar, håll dem bekväma även om det inte finns några kuddar och filtar från de första 12 månaderna av deras liv. Att veta när det är säkert att täcka barnet med filt kommer att hindra dig från att oroa dig.

Filtar kan se bekväma ut, och att täcka din nyfödda med en kan låta frestande, men de är mycket farliga för dem. Vet om de saker du kommer att lägga till i ditt barns spjälsäng är säkra eller inte, och tänk alltid på ditt barns rörlighet.