Vilka storlek gardiner ska du köpa?

Att utforma ett rum kan inte vara komplett utan ett par snyggt inredda gardiner. När allt kommer omkring är fönsterbehandlingar en viktig del av jobbet. Men med alla de element och funktioner som måste övervägas, undrar många människor vilken storlek gardiner passar bäst för deras hem?

& nbsp;

Generellt beror det på vilken typ av utseende du vill uppnå. Några standard gardinlängder inkluderar 63, 84, 94, 108 och 120 tum. Naturligtvis representerar dessa angivna längder inte de enda tillgängliga storlekar. Men om du letar efter ett visst nummer ska standardbutikslängderna vara en bra referenspunkt.

Mätgardiner

Naturligtvis innan du går till köpcentret för att köpa dina gardiner, vet du vilken storlek du ska berätta för återförsäljaren kan göra hela upplevelsen mycket enklare. Exakta mätningar hjälper dig att begränsa din sökning och se till att du inte köper fel draperi.

Steg 1: Mät fönstret

Mät längden och bredden på ditt fönster med ett vanligt måttband. Det är viktigt att notera att du behöver en stång som är några centimeter längre än fönstrets bredd. Du kan också bestämma din gardins bredd genom att multiplicera fönstrets bredd med 1,5 eller 3. Naturligtvis kan du inte täcka ett 48 “fönster med en 48” gardin.

Steg 2: Markera vart dina stavar ska gå.

Ta ett steg tillbaka och se var du vill att din stav ska placeras. Standardregeln är cirka 4 tum ovanför fönstrets överkant. Men vissa människor föredrar att hänga gardiner i högre längd så att deras utrymmen ser mer framträdande ut. Få din måttband och penna och markera hur högt upp du vill att dina fästen ska gå.

Steg 3: Mät stångens längd till golvet

Fönstergardiner ser uppriktigt ut bättre när de hänger lätt flytande eller vidrör golvet. Ta ditt måttband och placera ena änden på det markerade området dit din stav skulle gå, och förläng den hela vägen till golvet. Detta hjälper dig också att avgöra vilken storlek gardiner du ska få.

& nbsp;

Därifrån kan du bestämma om du vill att dina gardiner ska borsta golvet lätt eller hänga några centimeter uppåt. Om du vill ha gardiner som slutar en tum ovanför golvet, ta sedan en tum från den ursprungliga längdmätningen. Om du vill ha gardiner som vilar på marken, lägg till några centimeter på den ursprungliga stång-till-golvlängden.

Korta gardiner

Inte alla gardiner behöver borsta lätt över golvet. Vissa kan sluta en tum eller två under själva fönstret och kallas korta gardiner. Men de är inte precis idealiska, enligt de flesta inredningsarkitekter. Kortare gardiner kan ofta se föråldrade ut och få taket att se lägre ut än vad det verkligen är.

& nbsp;

Men vissa praktiska möbelarrangemang kan också kräva kortare gardiner. Om du till exempel har ett fönster precis ovanför diskbänken, passar det bara för dig att välja gardiner som slutar precis vid fönsterkanten. Ett annat exempel är i barnrum där småbarn brukar leka med hängande draperier.

Välja längd

Längden på dina gardiner beror helt på deras funktion och estetiska syfte. Här kan vi diskutera de olika effekterna av gardinlängder och hur de påverkar ditt hem inredningens övergripande stil.

# 1 – Rör lätt golvet

Ta den exakta mätningen för just denna gardin genom att ta några bitar från den ursprungliga golv-till-stavhöjden. Dessa magnifika gardiner och gardiner som borstar lätt mot dina trägolv eller eleganta plattor passar inte ofta in i standardlängder.

& nbsp;

Om du har tur ser du vanligtvis den exakta längden du letar efter. Men om inte, kan du ändå uppnå det här utseendet när du fäller dina tygpaneler exakt till önskat mått. Det får tyget att passa perfekt och tillverkat speciellt för fönstren som de täcker.

# 2 – En tum ovanför golvet

För att ta mätningen för denna gardin, ta bara en tum från den ursprungliga golv-till-stavhöjden. Du kan öka eller minska längden som du vill. Den här stilen är bra om du tenderar att öppna och stänga fönsterluckorna då och då.

& nbsp;

Eftersom den hänger i relativt tillräcklig höjd behöver du inte oroa dig för att dina gardiner samlar för mycket damm eller fläckar som samlas på marken. Det kommer också att skydda hemming från skador eller spårning.

# 3 – Pooltyg

Det här utseendet är utan tvekan perfekt för stora sovrum eller vardagsrum med tunga eller tjocka draperier som ramar in sina fönster. Få den exakta mätningen genom att lägga till ytterligare två till tre eller till och med hela 6 tum tyg till den ursprungliga höjden.

& nbsp;

Överskottet av tygmätning beror på hur många tygpölar du vill se på marken. Använd tjockt och högkvalitativt tyg så att du snabbt kan utforma det och ge en sofistikerad atmosfär i inredningen.

Ytterligare tips

Olika längder ger olika dramatiska toner till ditt rum. Vissa fönsterlängder passar köksfönster snarare än vardagsrum, och andra kan förstärka stora sovrumsöppningar som sitt primära syfte.

& nbsp;

Oavsett användningen är det viktigt att avgöra vilken typ av utseende du vill ha. Gardiner som pölar på golvet uppmuntrar till drama och förbättrar din totala storhet. Medan svängande gardiner skapar en mer avslappnad och bekväm atmosfär.

& nbsp;

Allt beror på din personliga preferens för att avgöra vilken storlek gardiner du ska köpa i slutet av dagen. Utför standardbutikens mått och skräddarsy dem efter dina fönsterbehandlingsbehov.