Vem uppfann gungstolen? En snabb historisk glimt

Trots att han är tre århundraden gammal är frågan om vem som uppfann gungstolen fortfarande obesvarad. Gungstolar har varit här länge och används ofta av pensionärer eller små barn som letar efter lite kul. Många tillskriver det den amerikanska grundfadern Benjamin Franklin, men vissa säger något annat.

Fortsätt läsa när vi försöker hitta svaren på den nyfikna frågan och bestäm (bland annat) den verkliga skaparen av den kanske mest välkända möbeln i världen.

Vem skapade gungstolen?

Låt oss först fastställa fakta. Den första gungstolen gjordes i Nordamerika i början av 1700 -talet. Vid den här tiden fanns det redan gungor för småbarn att sova i.

Dessa vaggar inspirerade sedan gunghästar, som numera vanligtvis finns på daghem. Dessa två rockers har inspirerat skapandet av “gungstolen”, ett ord som först uppträdde i Oxford English Dictionary 1787.

Benjamin Franklin är känd för många saker, och att vara uppfinnare är en av dem. Han ägde flera gungstolar, inklusive en stor i sitt arbetsrum.

Franklin slutade med att göra stolen känd vid den tiden. Människorna kopplade ihop hans identitet som uppfinnare och hans samling gungstolar, och de antog att stolen är en av hans berömda skapelser. Det är dock mer troligt att han bara var en entusiast och en adapter för konceptet.

Andra historiker har bestritt påståenden som krediterar Ben Franklin för skapandet av gungstolen. Dessa avvikande grupper säger att en skåpmakare var den första som gjorde stolarna vid en tidpunkt då Franklin fortfarande var barn. Men oavsett vem som gjorde det först, har Benjamin Franklin bidragit till möblernas stora popularitet.

Förändringar av gungstolar genom historien

Dessa gungstolar användes ofta utomhus och i trädgårdar. De var ursprungligen bara stolar med böjda träbitar fästa vid benen så att de skulle gunga fram och tillbaka lugnande. Trenden spred sig sedan till England 1725.

Engelsmännen har skapat sina egna stilar, och så småningom har stolen hittat till andra delar av Europa. På 1800 -talet tillverkade en möbeltillverkare vid namn Michael Thonet Bentwood gungstol.

Detta är en mer elegant och bekväm gungstol med vackra virvlar och plyschkuddar. Amerikaner har skapat sina egna modifierade versioner hemma, till exempel stegen och plattformen, bland andra.

Sedan dess skapades har människor gjort flera varianter av gungstolen. Vissa rockers har inga armar, som kvinnor ofta använde när de stickade och sydde. Flera stilar kom till under åren, med hopfällbara gungstolar som så småningom uppfanns.

Amerikanska presidenter var till och med kända för att använda gungstolar. Abraham Lincoln, på sin dödsdag, tittade i teatern på en gungstol. President John F. Kennedy drabbades av ett kroniskt ryggproblem, och hans läkare föreskrev honom att använda en gungstol för att lindra hans sjukdom.

Numera är dessa stolar fortfarande älskade av många, inklusive antika samlare som behandlar dem som mästerverk. Dessa samlare betalar upp till $ 3000 för autentiska gungstolar, beroende på sällsynthet och skickets skick.

Överraskande fördelar

När den skapades var gungstolen bara en stol. Folk tänkte inte så mycket på dem förutom en möbel som svängde dem fram och tillbaka och hjälpte deras barn att somna. Som det visar sig hade gungstolar ett värde mer än vad man kan tycka; ännu mer än vad den ursprungligen gjordes för.

Enligt kliniska studier förbättrar rocking fram och tillbaka balansen och blodcirkulationen, tränar lår- och magmusklerna och lindrar muskelsmärta. Studier fann också gungstolar för att minska ångest och depression. En forskare vid University of Rochester School of Nursing sa att rocka “ger en lugnande effekt för spädbarn” och att detsamma gäller för äldre.

Forskare använde också gungstolar för äldre med demens och emotionell smärta, och de har funnit att svajande och gungande omedelbart lugnar ner patienterna. Den ständiga rytmiska svängningen hjälper också till att bekämpa sömnlöshet för alla åldrar.

Slutsats

Vi kanske aldrig bestämmer den verkliga uppfinnaren av gungstolen, men massorna verkar hålla med om att Benjamin Franklin är den främsta uppfinnaren. Benjamin Franklin hjälpte till att popularisera den nu älskade stolen och bidrog till att den var utbredd i USA. Så småningom spred sig designen till England och över hela världen.

Som det visar sig är gungstolar mer än bara stolar. De har utmärkta hälsofördelar att ge till människor i alla åldrar, särskilt till äldre. Detta bidrar till populariteten ännu mer.

Även om frågan om vem som uppfann gungstolen kanske bara besvaras med spekulationer, kan vi bekräfta kärleken och tillbedjan för gungstolen med fullständig säkerhet.