Hur man skär pelargoner. 3 bästa metoderna att behärska

Det är bäst att lära sig att skära pelargoner med tre tekniker för att säkerställa att dessa växter är väl underhållna. Kom ihåg att även om pelargoner är lätta att sprida, kommer metoder som att klippa dem att se till att dina mogna pelargoner kommer att trivas och se bäst ut. Du kan också hålla dina pelargoner i polytunnelin förutom att skära dem för att hålla dem stressfria och mindre benägna att utveckla sjukdomar.

Kom ihåg att extrem kyla eller värme kan skada pelargoner. Du kan använda metoderna nedan för att veta hur man tar hand om dem året runt och hjälper växten att föryngra sig själv när skadade delar utvecklats. Att hålla dem i ett stabilt och skyddat utrymme som polytunneln skulle dock vara optimalt, särskilt om din region upplever hårda klimat.

Omfattande guide för skärning av pelargoner

Metod # 1. Skära ned

Det finns många fall där det är perfekt för att skära ner pelargoner. Kom ihåg att du inte trimmar dem lätt med denna praxis, så timing är avgörande för att säkerställa att de kommer att växa tillbaka hälsosamt. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att man skär ner pelargoner i slutet av hösten eller innan du överför dem till polytunnelfor städningen.

Den förra är också en utmärkt tid att komma ihåg om du odlar pelargoner som förblir gröna året runt. För att skära ner pelargoner, ta bort de beniga och träiga stjälkarna. Du kan sluta skära plantan tillbaka till hälften, beroende på den träiga tillväxten.

Metod 2. Beskärning

Geranium som förblir gröna året runt kommer att dra nytta av att skära ned på senhösten. Tvärtom är beskärning av växterna i början av våren bäst för pelargoner som dör tillbaka på vintern. Det här är också de växter som du behöver för att uppmuntra viloläge och övervintra in i växthuset.

Välj de bruna och döda bladen och trimma stjälkarna som inte längre är friska. De kan vara de träiga och beniga tillväxterna. Du kan också sluta ta bort upp till en tredjedel av växten om det behövs.

Metod # 3. Klämning

Den sista metoden som du måste lära dig för pelargoner klämmer. Även om nypning inte nödvändigtvis är ett sätt att skära pelargoner, är det fortfarande en metod som kan vara användbar när du odlar dina växter. När du har nya växter gör du detta oavsett om du bara placerade dem i sängkläderna eller om de just kom tillbaka från övervintring.

Klämning är bäst på våren, där du riktar in änden på en stam omkring en halv tum. Du kan också använda sax för att klippa änden när du märker att din växt är cirka tre tum lång. Gör detta i alla ändarna på stjälkarna för att skapa en buskare och mer kompakt pelargon.

Anledningen till detta trick är när du klämmer under hela våren kommer nya stjälkar att växa från de ursprungliga. Därför kommer du att få en fylligare utseende. Tyngdpunkten är dock nödvändig att oavsett vilken av de tre teknikerna du använder, använd alltid vassa och sterila verktyg för att undvika sjukdomsöverföring och säkerställa rena skärsår.

Kan du deadhead pelargoner?

Geraniums, som de flesta blommande växter, kommer att dra nytta av deadheading. Du vill dock göra det med flit för att undvika att skada din växt. Vänta tills blommorna bleknar och vissnar och ta sedan bort dem.

Deadheading kan vara under hela blomningssäsongen, varje gång du märker bleka blommor. Detta kommer inte bara att hålla din växt snygg, men att ta bort de döda blommorna kommer också att uppmuntra nya blommor och förlänga säsongen. Om du tar bort de döda blommorna har din växt lättare att fokusera sin energi på blomproduktion.

Du kan också ta bort stammen helt om hela blomklustret har dött. Klipp den en centimeter över huvudstammen eller snäpp den nedåt. Det är dock bättre att använda ett vass och sterilt verktyg för att minska risken för att skada växten och påverka dess blomning.

Hur man ökar förgreningen av pelargoner

Enligt University of Massachusetts Amherst kan du använda Florel eller ethephon för att öka pelargonsgrenen. Kom ihåg att inte alla pelargonsorter producerar gott om blommastjälkar, så du kan uppmuntra dem genom att använda Florel cirka fyra veckor innan du säljer dem och har snyggare växter.

En hastighet på 350 till 500 ppm rekommenderas, men tillämpas aldrig sent i cykeln. Man kan dock förvänta sig kortare internoder och mindre löv efter att ha använt Florel, och korrekt kunskap om applikationen är nödvändig. Ändå är detta ett användbart tips att komma ihåg, särskilt för dem som odlar pelargoner för vinst.

Slutsats

Att odla pelargoner är relativt enkelt, men det finns tekniker som du måste lära dig för att uppmuntra snyggare och friskare växter. Till att börja med vet du hur du skär pelargoner med tre metoder. De inkluderar att skära ned på senhösten om du har pelargoner som förblir gröna året runt eller beskärning av pelargoner som dör på vintern i början av våren.

Om du precis har övervintrat pelargoner eller om du har nya kommer klämning i slutet av grenarna också att stimulera buskare tillväxt. Du kan till och med använda etefon innan du säljer dina växter om dina sorter inte producerar många grenar. Slutligen kan du klippa av bleka blommor på dina pelargoner för att förlänga blommans säsong och hålla plantorna snygga.