Timjan Companion växter och guide för odling av timjan

Timjan följeslagare är salladsbrännkål, kål, potatis, tomater, äggplantor, schalottenlök, jordgubbar, blåbär och rosor. Odlingen av denna ört blir också populär på grund av dess höga efterfrågan och enkla underhåll. Låt oss ta en titt på hur man odlar timjan tillsammans med dess följeslagare.

Vad är timjan sällskapsväxter

Salladbrännkål, kål, potatis, tomater, äggplantor, schalottenlök, jordgubbar, blåbär och rosor är de bästa följeslagare för timjan. Timjan i sig är en av de bästa följeslagarplantorna för en majoritet av grödorna eftersom den kan avvisa skadedjur.

I synnerhet avvisar timjan effektivt skadegörare som loppbaggar, tomathornmaskar, kålmaskar och öronmaskar från majs. På så sätt kan de växter som vi nämnde trivas och sjukdomsfria. Men vad finns det i timjan som gör det till ett skadedjursmedel?

Timjan har en förening som kallas tymol som ger insektsdödande effekter. Thymol finns i bekämpningsmedel som säljs på marknaden. Timjan är också en användbar granne för växter eftersom den kan locka nyttiga insekter som kan föda på skadedjur och hjälpa till att pollinera.

De aromatiska egenskaperna hos timjan kommer att locka honungsbin för att hjälpa till med pollinering. Och kombinationen av skadedjursavstötande och rovdjur attrahera attribut av timjan kommer att säkerställa en hälsosam trädgård. Om du funderar på att odla denna mångsidiga ört, läs nedan vilka växter som kommer att älska att vara sin granne.

Salladbrännkaka

Salladbrännare är en flerårig växt som erbjuder medicinska användningsområden och estetiska ändamål. Det förbättrar utseendet på trädgården, men det har också sammandragande egenskaper. Det ger parfym till trädgården, och förutom timjan, skapar en härlig doft i din trädgård eller växthus.

Kål

Tymolen som finns i timjan är fördelaktig för kål. Det kan avskräcka kålmaskar, öglor, malar, loppbaggar och bladlus från att hålla dina bladgröna hålfria. Timjan kan också locka nyckelpigor som konsumerar bladlöss och pollinerar dina grönsaker.

Potatis

Skapa en mångsidig trädgård genom att plantera potatis med timjan. Timjan kan locka parasitiska getingar som kommer att byta på Colorado potatisbaggar. Samtidigt förbättrar timjan potatisens smak för en garanterad kvalitetskörd av dessa knölar.

Tomater

En annan gröda som timjan förstärker smaken av är tomaten. Du får också sjukdomsfria frukter eftersom skadedjur som hornmaskar och vitflugor inte gillar timjan. Därför får du smakrika tomater utan skadedjur som kan påverka deras kvalitet och tillväxt.

Schalottenlök

På samma sätt som potatis och tomater förstärker timjan smaken av schalottenlök.

Aubergine

För att hålla trädgårdsmalar borta från äggplantor, plantera timjan som en följeslagare för dessa grödor. Du kan hålla dig borta från kemiska bekämpningsmedel genom att utnyttja detta naturliga skadedjursmedel.

Jordgubbar

Bär som jordgubbar är utmärkta följeslagare för timjan eftersom den senare avskräcker maskar. Mer än så hjälper timjan att hålla jorden fuktig eftersom den ger markskydd. Och eftersom du planterar timjan mellan raderna kan du förhindra ogräs mer hanterbara.

Blåbär

Den hårda egenskapen hos timjan gör den till en idealisk följeslagare för grödor som är kräsna på markförhållandena. Samtidigt kan du hjälpa till att pollinera dem för effektiv avkastning eftersom timjan lockar pollinatorer.

Rosor

Håll din trädgård orpolytunnelmore vacker och sjukdomsfri genom att plantera rosor med timjan. Timjan fungerar som bekämpningsmedel för svartflugor och bladlöss som kan påverka kvaliteten på dina rosbuskar.

Vad är timjan?

Nu när du är intresserad av att odla timjan med följeslagare är nästa steg att lära dig mer om denna mångsidiga ört. Timjan eller Thymus vulgaris är en vedartad flerårig växt från familjen Lamiaceae. Det är en lätt gröda att odla eftersom den trivs bra i tuffa miljöer, inklusive torra och sandiga förhållanden.

Därför är timjan det bästa valet om du bor i en het region och vill ha något mycket lågt underhåll att odla. Timjan ökar smaken från andra grödor, avskräcker skadedjur och lockar pollinerare och skadedjur. Man kan anta att timjan är en mångsidig gröda som kommer att gynna dem som odlar flera grödor.

Mer än som en smakrik ört med antiseptiska egenskaper är timjan själv en ögonblick. Du kan odla dem i ett växthus, och folk kommer att köpa dem för gränser och gångvägar för att förbättra utseendet på dessa områden. Denna lågväxande ört är aromatisk och vacker, med små blommor som är omtyckta av bin och människor under våren.

Typer av timjan

Framgångsrik odling av timjan kräver kunskap om vilka typer av timjan och sorter som passar dig. De har distinkta kvaliteter och inkluderar den gyllene citronen, krypande, ullig, kummin, Golden King, Annie Hall, Cilician, Silver Posie och Bertram Anderson som de populäraste.

Gyllene citron timjan

Gyllene citron timjan, från själva namnet, luktar som citron. Det har också en myntig smak som passar bra i rätter som behöver både citrus och uppfriskande spark. Du kan urskilja den gyllene citron timjan genom dess mångfärgade gyllene löv.

Krypande timjan

Timjan är en lågväxande växt, men den krypande timjan är i lägsta höjd. Det når bara upp till 3 tum långt, vilket gör det bra som markskydd för att hålla ogräs borta. Det är också vackert att titta på med de olika färgade blommorna som sträcker sig från vitt, rosa, magenta och lavendel.

Ull timjan

En annan låg och mycket platt typ av timjan är den ulliga timjan. Det kallas ull eftersom det känns mjukt att beröra, liknar ullmattor. Eftersom den inte har någon smak- och luktprofil används denna timjan som prydnadsväxter för uteplatssprickor istället.

Kummin timjan

Uppkallad efter det doftande krydda, kummin, kumminthjan, erbjuder samma doft av örten. Den växer med bleka blommor och används både dekorativt och kryddat i olika rätter.

Timianvarianter

Golden King

Golden King timjan sort är Golden lemon timjan med rosa blommor.

Annie Hall

Annie Hall är en favorit timjanvariant på grund av sina gröna blad och blekrosa blommor.

Cilician timjan

Cilician timjan är en sort med livliga gröna blad och rosa blommor.

Silver Posie

Silver Posie är timjan med lågt underhåll med frostat blad och ljusrosa blommor.

Bertram Anderson

I likhet med Golden King har Bertram Anderson timjan gyllene löv och rosa blommor.

Hur man odlar timjan?

Timjan är en tålig gröda, men du måste ändå utbilda dig med faktorerna för att odla den framgångsrikt. Marken, avståndet, temperaturen, underhållet och skörden är de viktigaste faktorerna för att garantera effektiv odling. Därefter kan man tillämpa kunskapen i odling av timjan i polytunneln för enklare jordbruk tillsammans med timjan.

Jord

Timjan växer bra i en befruktad och väldränerad jord. Se till att det har ett pH mellan 6,0 och 8,0. Kom ihåg att timjan tål torka, så jorden måste tömma väl.

Samtidigt bör marktemperaturen vara vid 70 ° F om du planterar timjan sticklingar.

Avstånd

Timjan växer lågt men den här örten behöver fortfarande utrymme eftersom den växer bra och enkelt. Avståndet mellan varje växt kan variera från 12 till 24 tum. Om du strävar efter att använda timjan som lock kan du använda 6-tums avstånd för de nya växterna.

Temperatur

Jämfört med andra örter trivs timjan bra i varmt och soligt väder. Att odla det i ett område med varma, torra och soliga klimat är därför optimalt för en lyckad skörd. I synnerhet syftar de till att odla timjan mellan 68 och 86 ° F.

Dessa temperaturer är vanligtvis under våren till försommaren. Men om du odlar din timjan inomhus, välj en solig plats. Om du gör det kommer örten att uppnå bättre smak eftersom värmen påverkar eteriska oljor på bladen.

Underhåll

En av anledningarna till att många människor undersöker odling av timjan är att det är dåligt underhåll. Faktum är att du inte behöver göra mycket för att vattna och mata. Och efter att du har skördat behöver du bara ta bort de områden som dog.

Detta är också en anledning till att du måste se till att du planterade timjan i fritt dränerande mark. Det är inte kräsen näringsbehov, och det kan till och med trivas med minimala jordnäringsämnen. Du måste dock också ta hänsyn till behoven hos de följeslagare du har valt med timjan.

Om du odlar timjan för estetiska ändamål kan du forma om den efter blomningen. Du kan också trimma den för att få en högre lövskörd till hösten. Annars kan timjan bli träig och tuff.

Skörd

När ska du skörda timjan? Du kan skörda upp till ⅓ av bladen precis innan timjan börjar blomstra. Att säkerställa regelbunden skörd ger dig kontinuerlig avkastning, och antalet skördesessioner beror bara på din regions tillstånd.

Du kan till exempel skörda en gång om året när hälften av blommorna har blommat på sommaren. Å andra sidan kan du också ha upp till 3 skördar från sen vår till tidig höst. Sammantaget krävs det den personliga upplevelsen att veta hur många skördar du kan ha med dina grödor.

Det är värt att notera att erfarna jordbrukare rekommenderar att man börjar skörda på anläggningens andra år framåt istället för det första året. Studier har dock visat att väderförhållandena före skörd också är inflytelserika. Därför kan du också skörda timjan under det första året eller 160 dagar efter att du sådd fröna.

Det viktigaste takeaway här är att ju mer du skördar och trimmer timjan, desto mer blomstrar den. Kom ihåg att lämna de vedartade delarna eller 5 tum av växten för att uppmuntra tillväxt. Detta kommer också att skapa ett snyggare utseende av örterna.

Hur man odlar timjan i ett växthus?

Timjan är en ört som är frustrationsfri när det gäller att odla den. I växthuset är stegen lika enkla som plantering, underhåll och skörd. Men varför skulle man överväga polytunneln för odling av en lätt gröda?

Att använda apolytunnel gör det möjligt för jordbrukare med begränsningar i jordbruksbegränsningar att skörda timjan och följeslagare så effektivt. Timjan är en tålig växt, men studier har visat att kvaliteten minskar om du låter dem torka ute efter skörd. Du kan undvika detta genom att odla dem i apolytunneland se Krostrade.com om effektiv polytunneldrift.

Plantering

Du kan välja att odla timjan i växthusets jordbädd. Du behöver bara en liten mängd gödsel eller organiskt material i jorden för förhållandena. Det tar fröna upp till 28 dagar att spira helt, och den ideala temperaturen bör vara 70 ° F.

Fröna kan växa i grunda rader utan att täcka. Därefter kan du transplantera dem när de når en höjd av 3 tum. Beroende på hur stor din polytunnel kan du plantera timjanväxter 9 tum från varandra eller 18 tum från varandra.

Underhåll

En annan anledning till att timjan växer utmärkt i polytunneln att den senare skyddar mot hårda vindar och regn. Faktum är att timjan kan växa bra i grusträdgårdar eller kornfyllda behållare med fritt dränerande mark. När det gäller underhållet tolererar timjan torka och kräver bara ett 10-10-10 gödselmedel varje vår.

Skörd

Du kan börja skörda det första året före blomningen för bättre smak. Skär timjanplanterna 2 tum över marken och undvik att skära stjälkarna vid basen. En annan bra indikation på att det är bra att skörda är när växternas barrved fortfarande är grönt.

När du har skördat växterna, torka dem i en varm nyans över tidningsark. Det kan ta upp till fyra år för växterna att bli träiga. När det har hänt kan du plantera nya timjanfrön.

Hur man använder timjan?

Matlagning

Både färsk och torkad timjan är användbar för matlagning. Du kan också bevara denna ört i olja eller vinäger som smakrika och mer koncentrerade tillsatser till olika rätter. Timjan passar bra med smör, majonnäs, kål, bönor, gröna grönsaker, potatis, kött, fisk och ägg.

Om du använder färsk timjan har du möjlighet att lägga till den med stammen eller bara bladen. Vissa recept kräver intakt timjan, medan bladen också fungerar som garnering. Bladen är små, vilket innebär att du inte behöver hugga dem.

Torkad timjan är en utmärkt ersättning för färsk timjan på grund av dess hållbarhet. Men om du använder det som en ersättning, kom ihåg att dess smak är starkare. Det är bäst att lägga till torkade örter i början av receptet för en mycket mer integrerad smak av harmoni.

Läkemedelsanvändning och fördelar

Timjan har också ett brett utbud av medicinska användningar. Föreningen som finns i timjan, tymol, har visat sin potential vid behandling av andnings-, kardiovaskulära och nervösa störningar. Du kan också använda den som antioxidant, antiinflammatorisk, kramplösande och antimikrobiell.

Några medicinska användningar av timjan inkluderar tandlack, bakteriedödande munvatten och lugnande hud och hårbotten. Timjan fungerar som behandling av bronkit, halsont, diarré, flatulens, diuretikum, aptitstimulerande och antiparasitisk. Växten kan appliceras direkt på huden, men timjanolja och extrakt är också populära botemedel.

Slutsats

Timjan är en ört som älskas av många grödor eftersom den förstärker deras smak, avskräcker parasiter och lockar rovdjur som matar på skadedjur. Salladbrännkål, kål, potatis, tomater, äggplantor, schalottenlök, jordgubbar, blåbär och rosor är utmärkta växter för timjan. Timjan är också lockande för honungsbin som hjälper till med pollinering, och hur denna ört växer kan hålla ogräs i schack.

Växande timjan är stressfri eftersom det är en hård växt. Det trivs bra i torka och har minimala markbehov när det gäller befruktning. Om du bor i ett område där jordbruksresurserna är begränsade, kan du fortfarande skörda denna multifunktionella ört utan anonyma problem med tunnlar.

Sammantaget är timjan inte bara en användbar smakförstärkare i olika rätter. Det ger också naturliga bekämpningsmedelsfördelar för andra grödor, förbättrar utseendet på ett område och fungerar som ett örtmedicin för olika medicinska tillstånd. Dra nytta av kompletterande växtodling med timjan och skörda dessa flera fördelar utan höga ansträngningar.