Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031

Hur man dödar Penstemon

Vill du veta hur man dödar penstemon? Deadheading dina penstemon växter är en viktig uppgift för att hålla dina växter blommande färgglada blommor under hela växtsäsongen.

Det är lätt att odla och underhålla penstemons och de klarar sig bra vid massplantering och gränser, vilket gör dem till de perfekta växterna för nybörjare. De trivs bäst under helt eller delvis skuggat solljus. De föredrar också att planteras i fuktig, väldränerande jord.

Alla dessa faktorer kan göra eller bryta tillväxten av dina växter. Men även om du får allt rätt – vatten, jord och solljus – dina penstemonplantor kan fortfarande växa beniga och träiga om du inte beskär och dödar dem varje år.

Så beskär du dina Penstemon-växter

Penstemons växer bra i USDA-zonerna 4 till 9. Det betyder att de är torktoleranta, men vissa hybridväxter kan behöva vattnas ofta. Årlig beskärning är också en del av korrekt penstemonvård. Trädgårdsmästare beskär huvudsakligen sina växter så att de kommer att växa nya skott och därmed förlänga blommande säsong och skydda växterna från frost. Dessutom är beskärning också ett utmärkt sätt att bibehålla dina växters utseende.

Beskärning av penstemons på våren

Vårbeskärning är främst för att förbättra tillväxten av nya skott. Ta bort gamla stjälkar när dina växter utvecklar nya under vårsäsongen. På detta sätt kommer dina penstemoner att fokusera sin energi på att odla friska blommor och skott.

Innan du börjar beskära, undersök din växt för att se om de nya skotten utvecklats från anläggningens bas eller gamla stjälkar.

Tillväxt från gamla stammar

Om skotten kom från gamla stammar, trimma stammarna precis ovanför de nya skotten.

Tillväxt från basen av växten

I det här fallet kan du skära ner de gamla stjälkarna genom att trimma dem till marknivån.

Ingen ny tillväxt

Om skott inte bildades kan du skära ned hela växten som du normalt borde (ovanför den lägsta uppsättningen sanna löv).

Beskärning av penstemoner på vintern

En annan anledning att beskära penstemon är att skydda dem från frost och snö. Skär ner dina pennstammar till några centimeter över marken och täck jorden med ett tjockt lager av mulch för att behålla värmen. För platser med milda vintrar kan du skära ner dina växter ungefär en tredjedel när de är klara. Kom ihåg att lämna tillräckligt med löv för att skydda dina växter från kyla.

Hur man dödar Penstemon

Många trädgårdsmästare använder termerna deadheading och beskärning omväxlande; men medan båda är lika, är det en liten skillnad mellan de två: deadheading avser borttagning av förbrukade blommor från växter. Å andra sidan gäller beskärning att trimma någon del av växten.

Nu när du vet hur du beskär dina växter är nästa steg att lära dig att döda penstemon. Här är hur:

Det finns två sätt som dina penstemoner kan dra nytta av deadheading: det främjar tillväxten av nya skott och fler blommor och det förhindrar fröbildning i oönskade områden i din trädgård. Klipp under uppsättningen friska löv under blommorna. Om du vill ha frön kan du lämna några blomstjälkar på din penstemon.

Hur man förökar Penstemon

Du kan sprida penstemon genom stamstickor, rotdelning eller frön. Den bästa tiden att starta sed förökning är när den sista rädslan för frost har passerat och jorden är varmare. Om du vill att dina blommor ska blomstra tidigt kan du också starta ditt utsäde inomhus. Se bara till att plantera dem i väldränerande mark, dimma dem och täck dina växter löst.

Å andra sidan är den bästa tiden att sprida sig via stamstickor under sommaren eller hösten. Skär icke-blommande stjälkspetsar under bladnoderna. Ta bort spetsarna och uppsättningen löv längst ner. Doppa botten på stammen i rotpulver innan du planterar dem i en kruka fylld med en kombination med kompost och perlit.

Ett annat sätt att sprida penstemon är genom rotdelning. Du delar rötterna för att producera separata växter. Du måste noggrant gräva ut din växt vartannat till vart tredje år för att få rötter.

Ta hand om förökad penstemon

Håll dina stamstickor i ett skuggat område med god ventilation. Var noga med att placera dina växter inomhus under kallare årstider. När dina penstemons växer nya löv kan du transplantera dem i din trädgård eller till en större kruka. Placera dem i ett område med delvis eller full sol. Övervattna inte dina växter för att förhindra att rötterna ruttnar. Slutligen tillsätt balanserat gödselmedel varje år under vårsäsongen.

Varför odla dina penstemoner i ett mini växthus?

Det finns flera anledningar till varför du bör försöka odla dina penstemoner i ett mini växthus. För det första kan du skydda dem från skadedjur som gillar att krypa på dina blommor och löv, såsom bladlus, löp och larver. De är också sårbara för rotröta, rost och mjöldagg. Att odla dem i ett slutet utrymme minskar risken för att dina växter skadas.

Mini växthus är också användbara för att skydda ömma perenner från dåligt väder. Att placera dem inuti skyddar dem mot is, snö, frost, kraftiga regn och höga vindar. De kan hålla sig friska i en minipolytunnel tills du kan plantera dem utomhus när vädret värms.

Slutliga tankar om hur man dödar Penstemon

Penstemons är lätta att odla och odla eftersom de inte behöver mycket uppmärksamhet och underhåll. Så länge du känner till grunderna och hur man dödar penstemon är det bra att gå. Penstemons är ett utmärkt val för färgglada blommor under våren.