Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

En snabbguide om hur man tvättar en stickad filt

Det finns två effektiva och korrekta sätt att tvätta en stickad filt – antingen att handtvätta eller maskintvätta dem. Oavsett vilken metod du använder är det viktigt att du vet hur du ska ta hand om och underhålla dessa handgjorda skatter om du vill att de ska hålla i flera år.

Det finns andra gnagande frågor om stickade filtar du kanske vill svara på, som hur ofta du ska tvätta dem och förvara dem ordentligt. Läs vidare så ger vi dig de svar du behöver för att förhindra att de skadas!

Hur man tvättar en stickad filt

Innan du hoppar mot processen att tvätta en stickad filt kanske du vill fundera över vilken metod du ska använda. Det finns två alternativ att tänka på: antingen gå med händerna eller använda en tvättmaskin. Ta hänsyn till filtens typ av garn för att hjälpa dig att bestämma.

För filtar av ömtåligt material som ull, kashmir eller alpacka kan du göra en handtvättmetod för att förhindra skador. Använd en tvättmaskin för att hantera de med mer robust material (polyester, bomull eller akryl).

Handtvätt

Steg # 1. Använd ett tvättmedel som är lämpligt för handtvätt

Du behöver en som är skonsam, inte bara på filten utan även på dina händer. Detta hjälper dig att tvätta filten utan att skada dess struktur, färg och form.

Om du tvättar ull, välj ett tvättmedel med lanolin. ”Denna olja hjälper till att bevara ullfibrer.

Steg # 2. Kontrollera etiketten på filten för att veta dess materialtyp

Fina fibrer måste tvättas för hand. Det är nödvändigt att kontrollera etiketterna, eftersom de flesta har tvättinstruktioner i sig – som tygvårdsetiketter.

Steg # 3. Tvätta upp det

Fyll ett handfat eller skål med kallt vatten och blanda tvättmedel i det. Blöt filten i vatten.

Sväng försiktigt för att hjälpa filten att absorbera vattnet. Tryck inte på eller rör om filten för mycket eftersom den kan sträcka ut den.

Steg # 4. Skölj den stickade filten

Skölj den med kallt vatten tills den är tvålfri. Vrid inte ut det för mycket eftersom det kan leda till filt eller sträckning.

Steg # 5. Låt det lufttorka

Du måste torka bomullsgarner och djurhår fint. Pressa filten för att ta bort överflödigt vatten och rulla upp den i en handduk.

Maskintvätt

Steg 1: Välj rätt tvättmedel

I likhet med handtvätt måste du välja ett milt rengöringsmedel. Använd ett milt rengöringsmedel för bomulls- eller syntetfibrer.

Steg 2: Använd ett säkerhetsverktyg

Om din filt är akryl, bomull eller polyester, lägg den i en underklädeväska och släpp den sedan i maskinen. Separera den sedan från kläder eller föremål med knappar eller blixtlås.

Steg # 3: Tillsätt tvättmedlet

Tillsätt lite tvättmedel och slå på maskinen. Välj antingen en permanent eller en känslig presscykel.

Steg # 4: Låt det torka

Lägg en duschridå (eller presenning) på en stor yta och håll den. En säng eller golv skulle vara perfekt. Lägg ett vitt lakan eller torra handdukar ovanpå.

Forma om den stickade filten och lägg den platt på arket. Torkningsprocessen tar cirka 24 timmar. Vänd den regelbundet för jämn torkning.

Rekommenderas att använda en torktumlare?

Om materialet antingen är syntetiskt linne, fiber eller bomullsgarn kan du gå vidare och använda en torktumlare. Observera att du endast bör torktumla sängkläder vid låga temperaturer.

Var försiktig så att du inte övertorkar den! Du kan bränna tyget på det här sättet, så nöja dig bara med låg till medelhög värme.

Om du är osäker på garnet eller materialtypen kan det vara säkrare att lufttorka filten.

Hur ofta ska du tvätta en stickad filt?

Stickade filtar kräver inte ofta tvätt. Du kan tvätta dem en gång varje säsong. Det är om du inte har röriga rumskamrater eller husdjur.

Om det är fallet med stökiga huskamrater kan du tvätta dem om du ansåg att de är smutsiga eller illaluktande nog. Tänk bara på rätt sätt att rengöra och förvara dessa filtar så att du inte skadar dem.

Vad är det rätta sättet att förvara en stickad filt?

Om du inte använder den kan du vika den stickade filten och förvara den i en sluten plastpåse, plastkorg eller bomullspåse för att hålla den damm och smutsfri. Du kan placera den i ett svalt hörn inuti garderoben.

Förvara dem inte på vinden eller källaren. Luftfuktigheten är inte lämplig för tyget. Undvik också att placera dem nära knappar eller blixtlås, eftersom de kan orsaka skador.

För att förhindra att skadedjur matas och skapa ett hem på din filt kan du använda cederkulor eller torkade örter för att hålla dem borta. För att hålla malar borta kan du använda eteriska oljor som kryddnejlika, cederträ, lavendel och rosmarin.

Slutsats

Stickade filtar är älskade och värdefulla skatter som ger dig oändlig komfort och värme. Att vara de skatter de är måste du hålla dem i gott skick. För att göra det måste du veta hur man tvättar en stickad filt och lagrar dem ordentligt.