Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

Hur man rotar pelargoner från sticklingar

Det finns några steg att följa om du vill veta hur man rotar pelargoner från sticklingar inklusive tid, behållare, blandning och plats, för att nämna några. Geraniums är framstående krukväxter, eftersom de är mycket produktiva, tuffa och enkla att underhålla.

Du kanske vill lära dig att rota pelargoner från sticklingar eftersom du har vetat att de också är lätta att sprida. I den här guiden följer vi några enkla steg för att rota pelargoner från sticklingar. Låt oss gräva vidare.

Steg för att rota pelargoner från sticklingar

Att odla pelargoner från sticklingar är spännande. Det beror på att du kan behålla rasen på moderplantan, samtidigt säkerställa färska blommor med den unga växten. Oroa dig inte; stegen är väldigt enkla. Men du måste ha tålamod och passion för att genomföra processen.

# 1 Välja rätt tid för rooting

De bästa tiderna för att rota pelargoner är under sensommaren och början av våren. Men det är värt att notera att dessa växter inte har en vilande period. Det betyder att de kan växa året runt utan att behöva vänta en viss tid på året. Kanske är detta en av de största fördelarna om du har pelargoner.

Med detta sagt kan du alltid göra denna process när som helst på hösten, sommaren eller våren. Ändå garanteras du en hälsosam skärning. Men om du utför den här processen tidigare blommar blommorna den sommaren. Senare sticklingar blommar däremot nästa sommar.

# 2 Välja en hälsosam pelargon

Du kan helt enkelt inte rota till en ohälsosam skott. Det är viktigt för dig att veta vilka friska skott som är; dessa knäböj och feta skott är en bra idé.

Om växten verkar frisk och den inte blommar, är det ett bra alternativ. Men om du inte har något val kan du använda blomningen (även om det borde vara ditt sista alternativ).

# 3 Tar nedskärningarna

När du skär skotten måste du ha en skarp kniv eller en ren skalpell. Använd inte sekatörer; det är inte perfekt att klippa skotten, det kan krossa dem. Gör det ovanför noden eller bladfogen när du skär.

Skottet kan skäras av med en längd på cirka 3 till 4 tum. Men om växten redan är liten bör längden att klippa vara hälften.

# 4 Trimning av klippningen

Bli av med skalorna och bladen som finns i basen på stjälken. Se till att det görs precis under noden när du trimmar. Du kan bara lämna bladen överst (två eller fler kommer att göra).

Du kan också ta bort blomknoppar om du tar blomman. Ta bort dem så länge de finns i nedre delen av skäret. Skär sedan stammen under noden; det är där växtens hormon är koncentrerat.

# 5 Hjälper till klippningen

Nu är det dags för dig att bestämma om du ska använda något hjälpmedel för skärning. Vissa planteringsmaskiner använder ett rothormon för att säkerställa rottillväxt. Tja, andra rekommenderar att doppa sticklingar till älskling; de använder det som ett rothormon. Denna process är valfri, så diskretionen ligger på dig.

Undvik dock rothormonpulver. Denna typ av rothormon behövs inte av pelargoner; det kan hindra deras tillväxt.

# 6 Förbereda behållarna

Du kan antingen använda en torvbaserad frökompost eller en skärkompost. Om dessa organiska ämnen inte är tillgängliga kan du alltid göra DIY med lika delar vass sand och torv.

När det gäller storlek beror det på antalet sticklingar. För enskilda sticklingar kan du använda en behållare med en storlek på cirka 3 tum; medan för upp till 5 sticklingar kan du välja 5 tum.

# 7 Gör hål i din krukväxt

Skaffa en penna eller dibble och använd den för att göra hål i krukväxten. Hur som helst kan du använda ditt finger; men se till att rengöra det efteråt. Det är bäst att placera hålen nära kanterna så att det blir lättare för vatten att rinna av senare.

# 8 Sätt i snittet och vattna det

Detta är väldigt enkelt; du måste bara sätta in snittet i din krukväxtblandning. Var långsam och säker. För att komposten ska hålla sin fukt, vattna skäret. Det bör också göras lätt.

Övervattning kan vara skadligt för kapningen. Om du täcker det med vatten finns det en risk för botrytis, en mögel som kan leda till sönderdelning och sönderfall. Detta kommer sannolikt att hindra din pelargons tillväxt.

# 9 Placering på rätt plats

Kapningen kräver en varm plats att bo i. Kom dock ihåg att den inte bör utsättas för direkt solljus. Kanske räcker en solig fönsterbräda. Du kan också använda en propagator eller en värmematta. Så länge området är skuggat är det det bästa valet.

# 10 Växande rötter

När du vattnar klippningen, se till att du gör det lätt. Håll också komposten torr. Rötter kan förekomma inom 3 dagar, beroende på sorten av pelargon. Andra tar det längre tid att rota, särskilt om det är coolt.

Slutsats

Nu när du vet hur man rotar pelargoner från sticklingar är det dags för dig att göra det själv. Som du kan se är processen mycket enkel. Se till att du följer varje steg religiöst för att få bästa resultat.