Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

När börjar jag ha mammakläder? En definitiv guide för nyblivna mammor

När börjar jag bära mammakläder? Detta är en vanlig fråga som många nyblivna mammor ställer. I det här blogginlägget kommer vi att ge en detaljerad guide om när du ska börja bära mammakläder.

Mammakläder är inte bara söta utan också bekväma. När din bump börjar växa kommer du att uppskatta det stretchiga materialet av moderskjolar och klänningar över vanliga kläder.

Detsamma gäller byxor-modersjeans har ett höghus som rymmer en expanderande mage. Du vill inte ha något för hårt eller bindande heller eftersom det kommer att vara obehagligt eftersom din mage blir större under graviditeten.

Om du precis börjat bära moderskapskläder, håll fast med lösare passformstoppar tills efter första trimestern när du börjar synas mer synligt och byt sedan till passande bitar som tankar och tees i större storlekar som går upp till toppen under den tredje månaden när din baby bump är redan märkbar nog att folk inte tror att de ser saker!

Gör inte: ha för trånga kläder. Det kan vara obehagligt eftersom din mage blir större under graviditeten och du inte vill ha något som kommer att vara för bindande.

Gör: börja med lösare passformstoppar tills efter första trimestern när det blir märkbart, byt sedan till monterade bitar som tankar och tees i större storlekar runt den tredje månaden. När folk väl har sett en bebis kommer de inte tro att det är något annat!

Vilka förmåner har jag rätt om jag inte återvänder till jobbet efter mammaledigheten?

Moderskapslön kan krävas i upp till 39 veckor. Om du inte återvänder till arbetet efter mammaledigheten kan du fortfarande ha rätt att kräva förlossnings- och förlossningsutgifter som avdrag från din skattepliktiga inkomst under beskattningsåret för barnets födelse om:

#1 Du var anställd av en arbetsgivare som har betalat sekundära nätverkskort i klass ett i minst 13 veckor före och 29 veckor efter den vecka då din bebis förfaller.

#2. Din partner var så anställd under hela denna period – även om de kan ha varit frånvarande på obetald föräldraledighet – förutsatt att deras inkomster skulle ha räknat till alla rättigheter du hade. Det spelar ingen roll om din frånvaro faller inom ett kontinuerligt block (från den första graviditetsdagen) eller inte.

Om du inte uppfyller dessa villkor är utgifterna tillåtna som ett avdrag från din skattepliktiga inkomst under beskattningsåret för förlossningsutbildning som utförs av någon av föräldrarna om: Du var anställd under hela denna period, eller om din partner var anställd avseende minst 13 veckor före och 29 veckor efter den vecka då ditt barn ska betala förutsatt att deras inkomster skulle ha räknat till alla rättigheter som en hade.

Dessa regler gäller även för moderskapsbidrag som var arbetslösa under graviditeten under en sammanhängande åtta veckors period omedelbart före skadan (till exempel genom sjukdom). Om varken du eller din partner uppfyller alla dessa villkor är endast vissa utgiftsklasser avdragsgilla medan andra kan kvalificera sig för viss lättnad enligt separata förmånsregler.

När ska jag börja min mammaledighet?

Det är bäst att börja din mammaledighet när du är ungefär två månader gravid. Det ger dig tid för barnet att sätta sig in i en rutin medan det fortfarande är i livmodern och inte födas tidigt om det är före 38 veckors graviditet.

Din läkare kan hjälpa dig att avgöra exakt hur lång tid efter befruktningen som ska vara, men i allmänhet verkar fyra eller fem månader längta som en bra tid.

Vissa kvinnor har dock allvarliga morgonsjuka under denna period, vilket gör arbetet mycket svårt. Om det är möjligt, fel på sidan av försiktighet och gå ut tidigare snarare än senare; det finns ingen skada på något sätt (även om din officiella förfallodag kommer några lediga dagar kan det påverka dina arbetslöshetsförmåner). Se bara till att ordna alla nödvändiga pappersarbete i god tid före förfallodagen.

Vad är kvalificeringsveckan för mammalön?

Kvalificeringsveckan för grundtaxan och den höjda mammalönen är 39 veckor. Det totala antalet veckor skulle vara 52 om du tar med de två extra veckorna som bara är tillgängliga för anställda med minst 26 veckors tjänst i följd som har en rimlighetstid på högst 17 kalenderdagar i rad.

Om en anställd börjar arbeta den 31 januari 2015 kommer hon att kvalificera sig för SMP från och med den 11 mars 2015, dvs efter sex månader men mindre än elva månader eftersom en månads uppsägning gavs innan arbetet påbörjades (första dagen är den 28 februari). Hon kan göra anspråk fram till den 12 november 2016 vilket innebär att det tar tio månader förutom att sju söndagar räknas till semesterrätt eller andra avtalsrättigheter om de överskrider den lagstadgade rätten.

Måste arbetsgivare betala lagstadgade mammalöner?

Arbetsgivare behöver inte betala sin personal lagstadgade mammalöner om de inte klassas som “arbetsgivare”. För att arbetsgivaren ska anses vara en arbetsgivare måste den uppfylla vissa kriterier, till exempel att anställa minst en anställd i genomsnitt per vecka över åtta veckor före den 15: e veckan före förfallodagen och betala dem över en viss nivå varje vecka.

Om du anser att dina arbetsgivare ska ge dig SMP, prata direkt med din personalavdelning eller chef om denna fråga. Du kan också söka råd från ACAS (Advisory, Conciliation and Arbitration Service) om det behövs, som kommer att arbeta tillsammans med dig för att lösa eventuella frågor om förlossningsrättigheter på arbetsplatsen.