Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

Vad gör förlossningssköterskor? En guide för alla nyblivna mammor

Vad gör förlossningssköterskor? Förlossningssköterskor, även kallade mödravårdare eller barnmorskor, stödjer kvinnor under graviditeten och efter förlossningen.

De är utbildade för att diagnostisera vanliga komplikationer av graviditeten såsom för tidig förlossning, högt blodtryck (högt blodtryck), anemi (lågt antal röda blodkroppar) och graviditetsdiabetes mellitus. Mödravårdssköterskor kan hjälpa till att upptäcka problem med fostret som kan kräva mer intensiv övervakning av ett medicinskt team.

Flera tester kan utföras hemma av en mödravårdssköterska, inklusive tester för fostrets välbefinnande med hjälp av ultraljudsskanningstekniker förutom att mäta moderns viktökning över tid för att kontrollera att den ligger inom normala intervall enligt vad som rekommenderas för varje trimester av kvinnans graviditetsperiod. Inför födseln övervakar de även sammandragningar genom palpation av förlossningssköterskan.

Kan jag minska mina timmar efter mammaledigheten?

Den genomsnittliga arbetande kvinnan i USA arbetar en nio timmars dag, fem dagar i veckan. Efter mammaledigheten kan vissa kvinnor känna sig mer bekväma med att minska sina timmar till en sex eller sju timmar lång arbetsdag. Beslutet är upp till dig och din arbetsgivare, men om det innebär att behålla ditt jobb, överväg dessa faktorer:

Kan jag behålla min lön med reducerade timmar? Finns det möjlighet till deltidsförmåner? Kommer jag att ha tillgång till betalda sjukdagar? Vill jag ha några nya arbetsuppgifter tillkomma under denna omställningstid hemma/arbete?

Vad händer om du inte kommer tillbaka efter mammaledigheten?

Det finns rättsliga åtgärder som du kan ta för att kämpa för att få tillbaka ditt jobb. Prata med en advokat och se om det finns något du kan göra!

Kan jag bli sjuk innan mammaledigheten?

Mammaledighet är en ledighet från jobbet som du kan ta ut om du väntar barn eller nyligen har fått barn. Du kan ha rätt till lagstadgad mammalön, och det finns några viktiga undantag för rätten till lön och ledighet i ditt kontrakt: den här guiden förklarar hur mammaledighet fungerar för olika anställda.

Kan jag få ett andra jobb när jag är mammaledighet?

Mammaledighet är en tid för föräldrar att ta hand om sina nyfödda och tillbringa kvalitetstid med dem. Men ibland kan det vara väldigt svårt ekonomiskt om du inte får betalt under din mammaledighet! Den här artikeln kommer att diskutera ämnet att ta ett annat jobb samtidigt som du fortfarande får förmåner från din tidigare arbetsgivare.

Hur mycket moderskapspenning får jag?

Du kanske inte får en fast summa pengar, men regeringen har några riktlinjer för din arbetsgivare om hur mycket moderskapsersättning du kan få. Din veckoavgift bör vara minst 90 % av vad du tjänade innan du gick på ledighet – om detta inte är möjligt måste det fortfarande vara lika bra som eller bättre än alla andra lagstadgade förmåner som skulle ersätta dessa inkomster, t.ex. sjuklön från motsvarande arbete.

Reglerna gäller alla anställda med 26 veckors tjänstgöring som är borta från arbetet på grund av graviditet och förlossning, även företagare som arbetar för sig själva (även om det inte finns någon övre åldersgräns).

Du kommer att fortsätta att tjäna på semester när du är ledig, så kom ihåg det när du planerar ledighet! Om ditt företag betalar förhöjd moderskapsersättning kan detta inte räknas in i ditt minimum på 90 %.

Beloppet som ditt företag betalar bör vara minst det du skulle ha fått om du inte hade gått på ledighet genom graviditet och förlossning, inklusive eventuella lagstadgade rätter som moderskapspenning eller lagstadgad moderskapslön (SMP).

Får du tillbaka ditt jobb efter mammaledigheten?

Mammaledighet är ett tillfälligt uppehåll från arbetet som kan tas ut av kvinnor som är gravida eller precis har fött barn. Mängden ledighet varierar i genomsnitt mellan 12 och 16 veckor, beroende på företagets policy, delstatslagar där de lever i, samt landsspecifik lagstiftning.

Vissa företag erbjuder betald mammaledighet medan andra inte gör det. Det är inte konstigt varför många nyblivna mammor oroar sig för om deras jobb fortfarande kommer att finnas där när de kommer tillbaka till jobbet efter att ha tagit mammaledighet.

Enligt en artikel publicerad av Forbes nyligen med titeln “Får du tillbaka ditt jobb efter mammaledighet?” det beror helt på vilken typ av jobb du är anställd för!

Om din arbetsgivare inte behöver någon med din exakta kompetens är chansen stor att du inte kommer att ha ditt jobb som väntar på dig när mammaledigheten är över. Men om du arbetar inom ett område som har hög omsättning är chansen stor att det kommer att vara ganska lätt att återvända efter att du tagit ledigt!

Vad är regeln för mammaledighet?

De första sex veckorna har du rätt till 100 % av din lön. Därefter kan du ta upp till 16 ytterligare veckor på lagstadgad moderskapslön (SMP), som är satt till 90 % av din genomsnittliga veckoförtjänst före skatt under de första sex veckorna och 140,98 GBP per vecka under ytterligare 33 veckor om du “är anställd eller egenföretagare med 26 veckors sammanhängande tjänst senast den 15 april 2015.

Du är också kvalificerad om du antingen från början förväntades arbeta kontinuerligt i 30 timmar eller mer varje vecka under karenstiden – detta gäller även om arbetet upphörde under graviditeten på grund av sjukdom/frånvaro direkt hänförlig till graviditet eller förlossning.