Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

Hur man sparar sparris i frysen

Det är viktigt att veta hur man sparar sparris i frysen, från tvätt, sortering, blanchering och förpackning. I de sista stadierna av tillväxt av sparris, måste bönderna se till att ta bort spjut för att förhindra angrepp av skalbaggar. Därför kan du bara förlänga din skörds kvalitet genom att känna till rätt lagringsteknik för sparris.

Liksom de flesta grödor är sparrisens hållbarhet kritisk vid skörd. I själva verket rekommenderar experter att kyla dina nyplockade spjut omedelbart för att förbättra hållbarheten. På så sätt kan du säkerställa sparris spjut med god kvalitet.

Kom ihåg att odling av sparris inte slutar efter skörd. Sparris framgångsrika tillväxt måste också ge konsumenter kvalitetsgrödor, så dina ansträngningar på gården lönar sig. Eftersom långvarig exponering för fältvärme också påverkar sparris spjut, hänvisas till Krostrade.com för polytunnelfarming.

Kan sparris frysas?

Sparris kan frysas och frysning är en lagringslösning som ger den mest förlängda hållbarheten. Det är särskilt användbart för bönder som skördar många spjut under sparrisäsongen. Detta beror på att frysning av sparris som importeras från en annan region kommer att bli blid med obehaglig konsistens.

Att frysa lokalt odlade sparris ger dig ömma och läckra spjut. Var dock medveten om att tunnare och mindre spjut inte kommer att ha samma kvalitet efteråt som tjocka spjut. Sparrispjut som är lika stora som en penna kommer att klara sig bra i frysen.

Bästa sättet att frysa sparris

Förvaring av sparris i frysen liknar hur du lagrar andra grönsaker. Du kommer att tvätta, sortera, blanchera och packa spjut. Blanchering är en skållningsmetod eller ångande matvaror innan du kastar dem i isvatten eller under kallt rinnande vatten.

Kan jag frysa sparris utan att blanchera den?

Du kan inte frysa sparris utan att blanchera det eftersom det här steget är avgörande för att minska kvalitetsförlusten. Att inte blanchera sparrispjut kommer att orsaka en minskning av dina grönsaks färg, konsistens och smak. Blanchering säkerställer också att du har tagit bort och dödat smuts och andra mikroorganismer på sparrisen.

Vad blanchering gör är att det kommer att stoppa enzymer som kan påverka spjutens övergripande kvalitet under lagring. Det saktar också ner förlusten av näringsinnehåll som sparris vitaminer när du fryser dem. Framgång med att blanchera och lagra sparris i frysen kan ge dina grönsaker en hållbarhet på 5 månader.

Hur man förvarar sparris i frysen

Det bästa sättet att frysa sparris består av fem steg. De inkluderar tvätt, sortering, blanchering och förpackning. Det är en okomplicerad process, men det är viktigt att inte missa något. Med blanchering har du möjlighet att blanchera genom antingen kokning eller ångkokning.

Steg # 1: Tvätt

Innan du fryser sparris måste du tvätta spjuten. Placera spjutna under rinnande vatten tills du tar bort all smuts, särskilt vid spetsarna. Men om grönsakerna kräver mer rengöring kan du skicka spjutarna i en stor skål fylld med kallt vatten.

Steg 2: Sortering

När du har rengjort spjuten är nästa steg att sortera dem i flera omgångar. Om du gör det säkerställs att de blancheras korrekt för tillräcklig frysförvaring. Segregera spjut i små, medelstora och stora spjut.

Dessa grupper kommer att blancheras tillsammans eftersom de stora och tjockare spjuten tar mer tid att blanchera. Men hur ser stora spjut ut? Om de har samma storlek som en penna och har en diameter på mer än en tum, kan du betrakta dessa sparrispjut som stora.

Slutligen skär några av spjuten för att göra dem enhetliga. Detta steg är inte nödvändigt, förutom vid tillfällen när det finns en märkbar skillnad i sparrislängder. Kom ihåg dessa satser och förvara dem därefter.

Steg # 3: Blanchering

Genom att sortera sparrispjutet i förväg får du veta hur länge du ska blanchera varje storlek. Stora tar 4 minuter, medan det tar hälften för små sparris. Ta dig tid att ta bort bottenändarna genom att böja spjutet innan du blancherar.

Blanchering genom kokning

Fyll en kruka med vatten och koka ett kilo sparris i 2 till 5 minuter. Det här är den del där det är till hjälp att separera spjuten i sina storlekar. När tiden är över, töm den blancherade sparrisen och överför spjutarna till det kalla vattnet.

Tiden som dina spjut tillbringade i det kokande vattnet kommer också att ha samma varaktighet som i kallt vatten. Om du lägger någon mat efter blanchering i kallt vatten stoppas tillagningsprocessen. Håll en timer i närheten och töm sedan spjutarna med ett durkslag.

Blanchering genom ångning

Från själva ordet kommer du att ånga spjutarna i ångkorgen. Täck över det och ånga enligt spjutens storlek eller tjocklek. Det kan ta 3 till 6 minuter innan ångan blancherar sparrisen.

När du är klar, överför spjutarna till kallt vatten. Återigen, vänligen lämna dem i kallt vatten så länge de ångas. Därefter dränera spjutarna för att bli av med överflödigt vatten.

Steg 4: Förpackning

Använd fryspåsar för att packa de kylda och dränerade sparrispjuten. Du kan också använda plastbehållare så länge det inte finns något överflödigt luft inuti. Märk spjutdatum per förpackning så att du har en uppfattning om deras hållbarhet.

En annan teknik som är värt att notera är att blixtfrysta den blancherade sparrisen innan du lägger dem i påsarna eller behållarna. Detta är användbart om du föredrar att spjutarna inte klibbar ihop per användning.

Steg # 5: Lägg det i frysen

Sprid spjutarna i ett lager på ett bakplåt och frys i 2 timmar.

Behöver du kyla färsk sparris?

Det är bäst om du kyler färsk sparris för att bibehålla färskheten. För att göra detta, ställ ett gäng spjut i en tum vatten i kylen. Som att lägga en bukett i en vas, kommer sparris i ett glas vatten att hjälpa den att hålla sig frisk.

Hur förvarar du sparris i kylen?

Om ditt kylskåp är fullt, täck den exponerade sparrisen löst med plastfolie. På det här sättet absorberar inte spjutet någon lukt inuti. När du har märkt att vattnet är smutsigt, byt helt enkelt ut det.

Du kan också hålla spjuten löst inslagna i en perforerad produktpåse och förvara den i skarpa lådan med hög luftfuktighet.

Hur länge kan du hålla sparris i kylen?

Sparris kan hålla i upp till 5 dagar i kylskåpet, och ibland kan det till och med ta en vecka. Hållbarheten förkortas dock om du förvarar den med andra grönsaker. Färsk sparris ska vara fast och levande.

Å andra sidan, kasta ut spjuten när de blir mjuka och bruna.

Behåll kvaliteten på din sparris vid 36 ° F med 90 till 95% relativ luftfuktighet. Annars blir spetsarna gråa om du lagrar dem vid 32 ° F. Tvärtom kommer lagring över 50 ° F att göra spetsen hårdare.

Nedre raden

Grödor som sparris är lättfördärvliga föremål, men du kan behålla deras kvalitet och färskhet genom att lagra dem ordentligt. Det är viktigt att veta hur man sparar sparris i frysen eftersom den här metoden kan hålla sparrisen i optimal kvalitet i fem månader. Var dock medveten om att blanchera spjuten efter deras storlek och hoppa aldrig över detta steg innan du fryser.

Om du bara behöver sparrisen tillgänglig under en vecka eller ett par dagar, kan du också kyla dem. Använd den skarpare lådan i ditt kylskåp eller sänk ner massan av spjut i en tum vatten. Slutligen kom ihåg att 36 ° F med 90 till 95% relativ luftfuktighet är de bästa lagringsförhållandena för sparris.