Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

4 enkla steg för hur man tar bort mögel från pappersdokument

Vätska eller organismer har varit pappers gemensamma fiende. Något liknande måste hända för att du ska kunna läsa hur man tar bort mögel från pappersdokument.

Under en betydande period har vi registrerat information och kunskap på nästan vilken plan yta som helst. Från stenar, stenar, djurhudar och papper banade den kontinuerliga utvecklingen av de medier vi använder också en unik väg för att bevara sådana dokument.

Eftersom papper ännu inte har förlorat sin användning mot digitala medier, får det också uppmärksamhet för sitt skydd och den information det innehåller, särskilt mot varelser som livnär sig på det. Papper är nedbrytbart; som sådan är det en vanlig destination och favorit för insekter och mikroorganismer.

Steg för att ta bort mögel i pappersdokument

Tyvärr för papper, särskilt de som innehåller dokument som inte behövs dagligen, är de redan angripna eller till och med skadade innan vi märker det. Om pappersdokumenten du har med dig innehåller svampar som producerar mögel, här är vad du behöver göra för att döda och ta bort dem på ett säkert sätt.

Steg #1. Identifiera och ta ut papper med mögel

Den första punkten i denna process introducerar vi tacklar att veta vilka papper som är angripna av mögel och separera dem.

Mögel identifieras vanligtvis från andra mögelsvampar på grund av dess vita eller gråvita utseende, så det kan vara svårt att se dem på papper. Förutom synen kan du lägga märke till deras unken lukt, som kommer starkare med mer mögel närvarande.

Mögel kan också kännas sträv och pudrig vid beröring. Vi skulle dock inte rekommendera att du rör dem med bara händerna och riskerar att få allergiska reaktioner.

När du har sett mögel på ett papper kan du lika gärna ta ut högen där den har sitt ursprung.

Du bör göra segregering av de med mögel genom att ta ut dem, helst ute i solen (som kan döda mögel), för att stoppa upphängningen av sporer. Ta de närmaste dokumenten eller böckerna till de angripna, för att vara säker.

Steg #2. Borsta försiktigt mögeln och dammsug resterna

Efter att ha tagit ut papperet med eller du misstänker mögel kan du nu börja städa. Ta en mjuk borste (eller någon dammduk) och borsta av sidorna, en efter en, fram och bak.

Om du gör detta kommer mögeln och dess sporer att falla av, så se till att du bär anpassade handskar och en mask för att undvika att bli sjuk. Det skulle vara bäst om du arbetar i ett öppet område, så att luften inte blir tjock med mögel och dess lukt.

Efter att ha borstat alla dokument, använd en HEPA-dammsugare för att ta bort all dammig mögel från papperet. Du kan täcka vakuumet med en trasa för att undvika att papperet slits sönder.

Steg #3. Rengör dokumentet med en säker lösning

Efter vakuumet kanske du har märkt att vissa sidor fick fläckar från mögel eller andra källor. Du kan rengöra dessa fläckar genom att torka dem försiktigt med en ren trasa, men se till att den inte är blöt, så att du inte riskerar att skrapa papprets yta.

Om fläcken inte lossnar efter avtorkning, testa lite denaturerad alkohol av väteperoxid med en text som använder samma bläck som ditt dokument. Kontrollera att de nämnda ämnena inte späder ut, sprider sig eller missfärgar bläcket.

Fukta en ren trasa med den lösning du ansåg vara säker och punktrengör ditt dokument med den. Använd aldrig vatten på dina pappersdokument.

Steg #4. Torka papperen och förvara dem.

Efter att dokumenten har rengjorts kan du nu torka dem för förvaring. Du kan göra detta genom att lufttorka eller för blötare bitar; du kan lägga den på handdukar i ett rum med låg luftfuktighet.

Observera att om du ställer ut den i solen eller mikrovågsugnar kan den ta ut för mycket fukt och göra papperet knaprigt; det vill säga de kan lätt gå sönder när de böjs. Användning av sådana torkningstekniker kommer också att göra papperet skrynkligt och deformerat.

För en bredare vy, kolla den här artikeln som diskuterar hur man tar bort mögel från pappersdokument.

Hur man lagrar pappersdokument för att undvika mögel

Efter att ha gått igenom sådana problem med att ta bort mögel, är vi säkra på att du inte skulle vilja fortsätta göra det varje gång några besvärliga sporer kommer runt dina papper. Förutsatt att du gjorde bra ifrån dig i att följa våra steg som presenterades ovan, kan vi säga att dokumenten i sig inte längre har mögel eller sporer som kan starta dem.

Problemet är då rummet där du förvarar dem. Se till att du konditionerar inställningen i din förvaringsenhet väl först innan du återinför papperet du arbetat hårt med att rengöra.

  • Först måste du göra rundor och se till att inga andra ytor är täckta med mögel, så att de inte sprider sig till papperet igen. Kontrollera varje skåp och hyllor, såväl som golvet.

Här är en artikel om hur du tar bort mögel från trägolv när du hittar dem där.

  • Därefter vill du hålla rummet och dess innehåll torrt och med låg luftfuktighet hela tiden. Detta är en betydande hämmare för organismer som behöver vatten för att överleva.
  • Slutligen, håll rummet och dess innehåll rent. Regelbunden dammning och rengöring kommer att hålla alla spirande sporer borta från alla dina lagrade föremål.

Slutsats

Där har vi listat steg och tips om hur man tar bort mögel från pappersdokument. Som alltid, om de ständigt är rena (och torra), bör mögel inte vara ett problem på dessa värdefulla dokument.