Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

Hur man berättar om vattenskadat undergolv är okej: En snabbguide

Att veta hur man berättar om vattenskadad undergolv är okej kan spara dig besväret med onödiga och dyra reparationskostnader. Du måste leta efter tydliga tecken på att skadan på ditt undergolv är allvarlig och att den måste bytas ut.

Undergolv, betong och trä, är mycket utsatta för vattenskador. Nyckeln till att enkelt fixa det är att upptäcka tecken på slitage tidigt för att förhindra att det försämras och sprids. Fortsätt läsa för att veta om dina undergolv är okej och allt annat du behöver veta så att du effektivt kan bedöma skadorna på egen hand.

Hur man vet om ditt vattenskadade undergolv är okej

Steg 1. Lyssna efter ett högt pip på dina golvbrädor

Det är inte ovanligt att ett golv gnisslar lite. Ofta skulle folk förbise det irriterande ljudet och undvika att gå över den knarriga delen av golvbrädorna. Högt och urskiljbart pip kan dock innebära att materialet på ditt undergolv har blivit snett eller vridit.

När spikar som ansluter undergolvet till träbjälkarna rör sig in och ut upprepade gånger, ger det ett pipande ljud. Helst ska du spika fast undergolvet ordentligt mot reglarna. Vid eventuell vattenskada löser naglarna sig själva och de ökända pipen uppstår.

Du bör kontrollera under golvbrädan om du hör något högt knarr för att bedöma skadan. Därifrån kan du börja planera reparationsprocessen.

Steg 2. Kontrollera om det finns tecken på mögel

Om det kommer en konstig eller smaklös lukt från ditt golv kommer sannolikt lukten från ett mögligt förorenat undergolv. Mögel från vattenskador kan göra att ditt golv blir mjukt, ojämnt och till och med pipar.

Du kan tycka att det är utmanande att hitta källan till den obehagliga lukten när du hanterar ett gjutgolv. När du gör det bör du bära en mask eller använda något annat andningsskydd eftersom andning av sporerna från mögel kan äventyra din hälsa.

Det finns olika metoder du kan försöka ta bort formen från ditt golv själv. Nackdelen är att det medför risken att sprida sporerna runt, vilket kan äventyra dig och dina omgivningar. Det är bäst att uppmana proffs att ta bort det istället.

Steg #3. Leta efter sprickor på brickor

Sprickor på kakel kan betyda att undergolvet under det har blivit svagt och flexibelt. Plattor behöver en robust och stel yta under för att förhindra att de går sönder och spricker. Om ditt undergolv inte är tillräckligt fast för att hålla upp plattorna kan du bekräfta detta genom att granska ditt klinkergolv för tecken på brott.

Du kan också kolla baksidan av de lösa plattorna för att se om problemet är med undergolvet eller inte cementplattan eller något annat. Om den andra sidan av plattan är helt täckt med torkad tinset, kan du vara säker på att du har att göra med ett undergolvsproblem.

Steg #4. Leta efter ojämna eller sjunkna sektioner

Om du känner att golvet skiftar och sjunker medan du promenerar genom ditt hem kan du vara säker på att det är ett undergolvsproblem. När golvet sjunker runt och mellan golvbjälkarna är det ett tecken på skador.

En kombination av försämrat trä och konstant gångtrafik orsakar detta problem. Även om vattenskador fortfarande misstänks, kan sjunkande golv också orsakas av felaktig installation av undergolv. Undergolv i trä försämras vanligtvis på grund av fuktproblem, och hantering av fukt är det mest effektiva sättet att förhindra att sådana problem uppstår.

Steg #5. Inspektera ytgolvet för skador

Det enklaste sättet att se om ditt undergolv är slitet är att inspektera själva golvet för att se om det finns några tecken på yttre skador. Även om ett brott kan se ut som ett enkelt golvproblem, kan det faktiskt betyda att ditt golv behöver bytas ut.

Sprickor, snedträ eller skalning av linoleumsgolv kan indikera ett djupare problem som måste lösas. Noggrann inspektion kan avslöja att problemet faktiskt är ett undergolvsproblem.

Ett koppande trägolv kan vara ett tecken på att vatten kan skeva materialet under. Sprickor kan innebära att undergolvet inte ger tillräckligt med stöd. Ett linoleumgolv som bubblar upp kan orsakas av fukt som byggts upp under golvet.

Om du tror att dina undergolv är mycket skadade är det bäst att ringa din försäkringsleverantör eller din advokat. Genom att göra det kan du ta reda på om du kan få ersättning för reparationer från ditt försäkringsskydd.

Slutsats

Du behöver inte alltid byta ut ett vattenskadat undergolv. I de flesta fall, om det hanteras tidigt, kan du enkelt torka och reparera det våta området med rätt verktyg och korrekt kunskap. Men om du ignorerar ett vått undergolv för länge riskerar du att irreversibelt skada det på grund av röta, mögel och andra föroreningar.

Att veta hur man berättar om vattenskadad undergolv är okej kan hjälpa dig att avgöra om du ska byta ut ditt golv eller inte. Genom att helt enkelt märka tecknen på skador tidigt kan du rädda ditt undergolv och spara dig besväret med att behöva byta ut det helt.