Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

Hur man reparerar vattenskadade linoleumgolv: 2 enkla sätt

Det är inte så svårt att lära sig att reparera vattenskadade linoleumgolv. Att ha kunskapen att göra det själv kan spara tid och pengar från att ringa någon annan för att göra jobbet.

Du behöver inte oroa dig för att dina linoleumgolv blir våta igen eftersom du vet exakt vad du ska göra. Låt oss först förstå vad som händer när vatten kommer under linoleumsgolvet.

Vad händer om vatten kommer under linoleumet?

Vatten är ett viktigt element och kanske den viktigaste resursen att ta sig igenom varje dag. Men det kan också orsaka vissa problem, särskilt på hemstrukturer som är bäst att hålla sig torr.

Linoleumgolv är i så fall inget undantag. Vatten kan komma under det och bryta ner limmet som håller ihop linoleum och undergolv. I vissa fall kan vattnet också fastna under en längre period utan att spåras och orsaka allvarligare skador som kräver ytterligare reparation.

Om du råkar ha nämnda problem finns det några saker du kan göra för att lösa det. Det finns också synliga tecken som du kan se upp för att avgöra om det finns befintliga vattenskador på dina linoleumsgolv eller inte.

Tecken på vattenskadade linoleumgolv

Linoleumgolv är ett utmärkt alternativ till trägolv och keramiska plattor eftersom det är hållbart och slitstarkt. Den består vanligtvis av pulveriserad kalksten, linolja, tallhartser, kork och jute. Många människor älskar detta för sina miljövänliga och allergivänliga egenskaper.

Den är lätt att rengöra och har lågt underhåll. Men om vattnet tog sig igenom materialet, det är då problemet börjar. Detta är några av tecknen på vattenskador som du bör se upp för:

Missfärgning

Linoleum finns i olika färger och utföranden, men de kan blekna med tiden på grund av konstant friktion och exponering för fukt. Detta material rekommenderas inte i badrum eftersom spill och andra former av vatten kan orsaka missfärgning och färgning.

Lossar

Ett annat tecken på vattenskador är om sömmarna börjar krulla och lyfta från golvet. Tyvärr är det bäst att byta ut linoleumskivor i detta fall eftersom det skulle vara svårare att fixa dem. Detta indikerar bara att det sitter vatten under brickan länge.

Bubblor

Det är viktigt att inte skrubba linoleumgolv med för mycket tryck. Blötlägg dem inte med vatten eftersom de kan sippra in i kanterna och tränga in i undergolvet. Överdriven friktion kan göra linoleumet varp och skapa bubblor på materialets yta.

För att förhindra detta, se till att torka golvet efter mopping. Du bör inte ignorera pölar och rengöra dem så snart som möjligt med en handduk eller något som absorberar vatten.

Åtgärd av vattenskador på linoleumgolv

Lyckligtvis finns det flera metoder du kan göra för att åtgärda vattenrelaterade skador på dina linoleumgolv. Du kan följa dessa steg för att påbörja processen.

Metod #1. Byte av linoleumskakel

Steg #1. Ta bort de skadade brickorna. Du kan göra detta genom att lyfta dem från kanterna.

Du kan använda en verktygskniv för att se till att de inte skadar de närbelägna opåverkade plattorna. I de flesta fall blir brickan lätt att ta bort i hela bitar.

Steg #2. Efter rengöring av området, se till att hitta samma design för att sätta på samma plats. Du kan ta med en bit av den skadade plattan till järnaffären och hitta den som matchar ditt golv.

Steg #3. Förbered golvet genom att kontrollera om det finns underliggande skador på undergolvet. Om det finns en, fixa den först innan du installerar brickan.

Skrapa det gamla limet och annat skräp. Du kan också använda varmt vatten och en borste för att rengöra eventuell kvarvarande smuts. Blötlägg inte området med vatten och torka det noggrant med en handduk eller vakuum.

Steg #4. När golvet är rent kan du nu installera linoleumsplattan. Det finns två typer av linoleum som du kan välja mellan. Den första är skal-och-stick, där du kan skala den klibbiga sidan av plattan och applicera den på golvet.

Den andra behöver ett separat lim för att läggas på golvet innan plattan appliceras. Var noga med att lägga plattorna ordentligt och försiktigt på plats för att förhindra bubblande och ojämna sömmar.

Steg #5. Rengör området. Ta bort limen som kom genom kanterna med varmt vatten och en ren svamp. Låt plattan sitta i en dag, och du är klar.

Metod #2. Reparera snitt

Du kan reparera mindre snitt utan att byta ut hela brickan. För att göra det kan du prova att skaffa en extra linoleumsplatta och slipa ytan med sandpapper tills det samlar damm.

Spara dammet och blanda det med trälim. Bred ut blandningen i hålet eller skär. Om du inte har en reservplatta kan du använda vilken bit som helst så länge den är av en nära färg.

Trälim torkar osynligt så det smälter enkelt in i resten av linoleumet. Om snittet eller hålet är mer framträdande kan du klippa en bit och placera den i området. Återigen kan du använda limblandningen för att fylla i luckorna och skapa en sömlös reparation av brickan.

Slutsats

Efter att ha lärt dig hur du reparerar vattenskadade linoleumgolv blir det lättare att underhålla och rengöra ditt golv. Kom alltid ihåg att undvika att lämna stående vatten och vattenpölar på linoleumet.

Så mycket som möjligt, torka genast spill. Installera den på platser med liten eller ingen exponering för vatten och fukt för att förhindra det konstanta behovet av att rengöra linoleum.