Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

Hur man tar bort mögel från träbeklädnad: Enkel 7-stegsguide

Mögel är en fiende till vårt hus, särskilt dess interiörer som trä och betong. Läs igenom och vet hur du tar bort mögel från träbeklädnad i sju enkla steg!

Sidorna är den första försvarslinjen för ditt hem mot olika element. Allt eftersom tiden går tar dessa element en vägtull i sidospåren genom tillväxten av mögel och mögel.

Mögel vs. Mögel

Mögel och mögel är båda svampar och är ofta svåra att skilja från varandra. Här är några tips som hjälper dig att identifiera vilka av dem som råkade växa i träbeklädnaden i ditt hem.

Mögel verkar vanligtvis slemmigt eller luddigt och finns i olika färger. Mögeltillväxt är ett allvarligt problem som kan orsaka strukturella skador på ditt hus och hälsoproblem för dig och din familj om de får växa okontrollerat.

Denna typ av svampar kommer inte till synen i dess tidiga utvecklingsstadium. När du luktar unken och stark stickande lukt, särskilt på områden med hög fukt, kontrollera om det växer mögel.

För att få dig till handling, kolla in den här artikeln för att veta hur lång tid det tar för mögel att ruttna trä.

Mögel, till skillnad från mögel, är fluffig eller pudrig och visas vanligtvis bara i färger som vitt, grått eller gult. Vanligtvis växer den på växter och grödor men kan även ses inomhus.

Mögel kan orsaka milda symtom som hosta, ont i halsen och huvudvärk. Men eftersom det bara växer på ytor är det lättare att rengöra och har mindre risk för hälsoproblem.

För mer information, vet hur mjöldagg ser ut genom att kolla in den här artikeln.

Steg för att bli av med mögel i träbeklädnad

Jämfört med mögel är det mindre tröttsamt att hantera mögel. Det tar bara sju enkla steg, och dina träbeklädnader blir fria och fräscha igen.

Steg #1. Täck plantorna

Om det finns närliggande växter i föroreningsområdet, täck dem med plast eller annat material som inte är lätt att penetrera. Det är för att skydda dem eftersom de är benägna att mögel.

Steg #2. Bär skyddskläder

Naturligtvis riskerar inte bara växterna mögel. Håll dig säker genom att bära skyddsglasögon, en mask och ett par handskar.

Steg #3. Välj eller skapa din mögelborttagare

Det finns en handfull alternativ tillgängliga på marknaden för en bra mögelborttagare. Men om du vill ha något bekvämt och budgetvänligt kan du bara använda de tillgängliga materialen i ditt hem.

För en gör-det-själv mögelrengörare, blanda 1 liter hushållsklorin, 1/3 kopp allrengöringsmedel och 3 liter varmt vatten. Om tillgängligt kan du även lägga till en mängd tvättläsk eller rengöringsmedel med trinatriumfosfat för effektivare rengöring.

Steg #4. Testa lösningen

När du är klar med din lösning, prova den i ett litet område med träbeklädnad och se om det fungerar. Om det inte är det, försök att lägga till några av ingredienserna och försök igen tills du ser bra resultat.

Steg #5. Använd lösningen

Med en sprayflaska blöter du sidospåren med lösningen. Låt det sitta i ca 10 minuter för att låta ytan absorberas.

Steg #6. Skrubba träbeklädnaden

Använd en mjuk borste eller svamp, skrubba ytan för att ta bort mögelsporerna. Arbeta dig från botten till toppen av träsidorna.

Steg #7. Skölj och torka

En noggrant skurad, skölj sidospåren med vatten med hjälp av en slang. Låt det sedan torka helt.

Förhindra mögel i framtiden

Det smartaste sättet att bekämpa mögel är att stoppa den från att växa i första hand. Nedan finns tips du kan göra.

  • Klippa regelbundet grenarna på träd och buskar på din trädgård för att minska mängden fukt som kan komma åt dina träbeklädnader. Det är mycket viktigt att hålla koll på fuktnivån eftersom det är den viktigaste faktorn för mögeltillväxt.
  • Kontrollera ditt hus då och då för eventuell svamptillväxt. Avsätt lite tid att gå igenom ditt hem och inspektera varje hörn för eventuella skador.
  • Förslut dina träbeklädnader vartannat år eller måla om dem vart femte år eller när du märker synliga sprickor eller flisor.
  • Rengör dina träsidor regelbundet. Smutsen och dammet som byggs upp i sidospåren gör dem mottagliga för mögelväxt.
  • Vid rengöring kan du använda en rengöringslösning. Applicera den på träsidorna, skrubba och skölj noggrant.

    Slutsats

    Att hålla dina sidospår i god form är ett utmärkt sätt att behålla ditt hems tilltalande. Det gör ditt hus robust och håller dig och din familj säkra från hälsoproblem orsakade av svampkontamination.

    Nu när du har lärt dig hur man tar bort mögel från träbeklädnad, kommer det att se bättre ut och fungera bra under en längre tid. Ditt hus är nu helt skyddat.