Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

Hur ser mögel på havregryn ut? 3 uppenbara skillnader

Dina sinnen kommer automatiskt att berätta för din havre har gått ut när livsmedelsprodukten redan samlat mögel. Låt oss fördjupa oss i hur mögel på havregryn ser ut.

Flera studier har visat att intag av havre har många hälsofördelar, såsom anticanceregenskaper och sänkning av kolesterol i blodet. Med tanke på dess höga innehåll av kostfiber kan den bekämpa olika sjukdomar.

Havre kan dock gå fel som alla andra livsmedelsprodukter. Oavsett om du är en ivrig havregrynsätare eller köper lådor med havre, måste du förvara dem ordentligt.

Om du är nyfiken på vilka gifter som kan gömma sig i dina favoritflingor, då har du kommit till rätt ställe.

Slags matmögel

Matmögel är det sista du vill se om du vill öka din aptit. Vissa mögelsvampar är säkra att inta, speciellt de du ser på gorgonzolaost eller ädelost.

Det behöver inte sägas att de flesta typer av mögel är giftiga. Här är några mögeltyper att förvänta sig på tvivelaktiga livsmedel:

  • Botrytis cinerea – Denna form är känd för sin grå färg. Kolonier är mest framträdande på mjuka livsmedel som jordgubbar, bananer och acai.
  • Cladosporium herbarum Cladosporium är en vanlig mögel och är en berömd nemesis för människor med allergier. Det invaderar ofta bröd som visar sig i djupgröna till mörka fläckar.
  • Penicillium – Penicillium livnär sig på torrvaror som har ett flummigt vitt eller svart utseende. De ses ofta på torrlagrad salami och andra charkuterier.

Mögelsymptom att hålla utkik efter på havregryn

  • Fluffiga vita fläckar
  • Muklig lukt
  • Missfärgning

Hur ser mögel ut på specifika havregrynsvarianter?

1. Torr havre

Torr havre som förvaras på lämpligt sätt på svala, torra och mörka platser bör inte utgöra några problem. Å andra sidan kommer mögel absolut att förorena maten när fukt har smugit in i behållaren.

Formens långa trådar kommer att krama om ytan på havren som sträcker sig till dess kärna. Du kan se vita luddiga svampbollar växa på den.

Tid är också en stor faktor för mögeltillväxt. Så småningom kommer den krämfärgade havren att bli ljusgul och kommer att utveckla gulaktiga strimmor.

2. Omedelbar havre

Liksom torr havre säljs instant havre som en torrvara. Snabbkokt havre tillagas delvis genom ångning och bearbetas sedan tunnare än torr havre.

Den tillagas på några minuter vilket resulterar i en mild smak och en gummiaktig konsistens. Inledningsvis har de en grötig konsistens och, om de försämras av mögel, kan de blöta.

3. Kokt havregryn

Överbliven kokt havregryn förvaras ofta i kylen. Svampar, mögel och mögel trivs i fuktigt väder, men vissa arter överlever kylan också.

Här är en användbar artikel om vad som orsakar mögel i kylen.

Som ett resultat kommer förberedda måltider i kylen att ha mögel efter en veckas förvaring. Enligt Carothers är all lagad mat och matrester endast kyld i 3-4 dagar.

Observera att tillagad mat med mögel är en tydlig indikator på förstörelse. Lägg märke till hur grön-blå mögelkolonier kommer att börja ockupera behållaren.

Orsaker till mögel på din havre

Det finns en 100 % chans att fukt, värme och ett ohälsosamt område kommer att bidra till att din mat minskar. Luften är fylld med flytande mikrosporer, och dessa sporer faller på fuktig mat.

Felaktig livsmedelshantering, som att låta den utsättas för mykotoxiner, är en annan orsak till mögeltillväxt. Oxidationen ökar med matvaror ute i det fria.

Mögel växer snabbast med glutenhaltiga havregryn. Som tur är kan företag tillverka glutenfria produkter.

För ytterligare information kan du kolla in den här artikeln om vilken mat som formar sig snabbast.

Håll mögel borta från din mat

För att hålla borta från oönskade bakterier från att stämpla din mat är helt klart att rengöra förrådet. Förhindra mögel och skadedjur från att komma in genom att förvara den i en:

  • Förvaringsbehållare – Välj en lufttät behållare för att förvara din havregryn. På så sätt kan inte ens små dammfläckar komma in.
  • Skåpsområde – Mat som är bar för djur kommer sannolikt att ätas av djur. Håll den sanerad regelbundet.

Kan utgången havregryn göra dig sjuk?

Inte exakt, men torra ingredienser som havre (eller i allmänhet havregryn) kommer sannolikt inte att göra dig sjuk. Utgångsdatum på kartongen är bara en försiktighetsåtgärd från tillverkarna för dess “bäst vid” eller “bäst före”-datum.

Utgångna havregryn rekommenderas dock inte att konsumeras som din ivriga spannmålsmåltid eftersom det kan ge dig mindre näringsvärde. Månader eller år efter det bästa datumet kommer oxidation att sätta in, vilket så småningom stör din mage.

Slutsats

Havregryn är ett utmärkt val för en måltid, inte bara till frukost utan när som helst på dagen. Det är ett billigt alternativ för att hålla dig mätt och hjälper till att hantera din vikt på samma gång.

Omedelbar havregryn har en kortare livslängd än torkad havre som kan hålla i 6 månader upp till 2 år. Torra ingredienser som havre bör förvaras i en vakuumbehållare på en torr plats, inte mottaglig för värme och fukt.

Kassera din havregryn om den redan har en avskräckande lukt, har missfärgning och mögel överallt. Om du fortfarande är osäker på om din havregrynsgröt sagt hejdå, gå över och läs hur mögel på havregryn ser ut.