Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

Hur tar du bort mögel från lönnsirap i 4 enkla steg

Har du märkt något konstigt på din sittande och okylda lönnsirap? Det är förmodligen formarna!

Så, hur tar man bort mögel från lönnsirap då? Oroa dig inte längre eftersom den här artikeln hjälper dig att lära dig de snabba och enkla sätten att göra det.

Vi kommer också att ge tips på hur du förhindrar att mögel växer på din lönnsylt. Innan allt annat kommer vi att låta dig veta hur du upptäcker spirande mögel på din lönnsirap om du inte är särskilt bekant med ett sådant mögelproblem.

Hur ser mögel på lönnsirap ut?

Mögelförorenad lönnsirap kommer med stor sannolikhet att visas med brunaktiga och pulveraktiga fläckar på toppen. Kolonin av fläckar kan se ut som kakao eller kanelpulver.

De ser också ut som gulaktig till brun kräm som sitter på toppen av sylten. Skulle den här typen av “gäster” dyka upp på dina frukostvåfflor eller pannkakor, är de förmodligen de xerofila bakterierna som induceras av lönnsirapens torra miljö.

Ja, de torrälskande formarna finns i verkligheten. De är svamparter som överlever och trivs i livsmedel med låga vattenaktivitetsnivåer, som din sockerfyllda lönnsås.

Tillstånden som bidrar till mögeltillväxt i lönnsirap inkluderar vattenaktivitet, temperatur och syre- och näringsnivåer. När alla dessa aktiveras börjar de vilande mögelsporerna också knoppa.

Är gjuten lönnsås farlig?

Även om mögelsvampar i lönnsirap kan verka giftiga och föga lockande, är en mögelförorenad lönnsylt ofarlig, liknar formad äppelmos. Om du inte har stött på detta mögelproblem, här är en enkel guide om hur mögel på äppelmos ser ut med tips för att förhindra dem.

Många husägare hävdar att lönnsirap som har växt mögel är räddningsbar. Vissa säger dock att du bör kasta ut det eftersom mögelsvamparna kan ha producerat en massa mykotoxiner som kan vara mycket skadliga för din hälsa.

Svaret beror på hur länge formarna sitter på din lönnsås och hur mycket av den mögliga lönnsirapen du har konsumerat. Men generellt sett kan du ta bort mögel från lönnsirap och njuta av det på din frukost och mellanmål igen.

4 steg för att ta bort mögel från lönnsirap

Om din lönnsirap börjar utveckla mögel, hjälper den här guiden dig att rädda din omhuldade sylt.

Steg #1. Skumma av lager av mögel

Ta bort den sittande formen från toppen av lönnsirapen. Du kan använda en metallsked eller en liten kniv för att ta bort formen.

Steg #2. Koka lönnsirap

Ta upp den avskummade lönnsirapen. Koka ner den tills den når kokpunkten.

Detta steg kommer att eliminera kvardröjande mögelsporer i lönnsylten. Efter att ha kokat ner sirapen, låt den svalna en stund.

Steg #3. Skumma om och koka om lönnsylt

Att upprepa processen med att skumma hjälper till att ta bort eventuella flytande mögelrester från lönnsirapen. Detsamma gäller för att värma upp och koka upp igen.

Steg #4. Sterilisera burkar och fyll på lönnkräm

Efter att ha behandlat lönnsirapen är det dags att avleda din uppmärksamhet till behållaren. För att desinficera flaskorna kan du koka dem till en lämplig temperatur.

Låt dem sedan svalna innan du torkar dem. Se till att burken är helt torr och ren innan du fyller på lönnsirapen.

Sterilisering av glasburken kommer att hålla bakterier borta från såsen och minska risken för mögeltillväxt.

Vad kan jag göra för att begränsa mögeltillväxten i lönnsirap?

Mögeltillväxt är oundviklig i livsmedel, även i lönnsirap som har en mycket hög sockerhalt. Vissa livsmedel utvecklar också mögel snabbare än andra.

För att ta reda på mer innehåller den här guiden om vilken mat som möglar snabbast detaljer om matmögel och sätt att förhindra att de växer.

Det bästa botemedlet du kan göra är att begränsa risken för att mögel växer. För att göra detta måste du vidta säkerhetsåtgärder när du förbereder, köper eller förvarar din lönnkräm.

Här är en uppsättning användbara tips som du kan inkludera i dina funderingar mot mögelmedel.

  • Se alltid till sanerade, rena och torra behållare innan du fyller eller packar i sirapen.
  • Kyl varje öppnad burk lönnsirap. Du kan dock lugnt förvara den oöppnade lönnsirapen i skåpet.
  • Förslut locket ordentligt för att undvika att syre kommer in i behållaren.
  • Varmpacka eller lägg den kokta sirapen direkt i behållaren och förslut den innan den svalnar. Tillverkare av lönnsirap är de som i allmänhet tillämpar denna metod.
  • Undvik genomsläppliga plastbehållare för din lönnsirap eftersom den kan släppa igenom syre. Om du har köpt en, förvara den direkt i kylen.
  • Att frysa din lönnsirap är det bästa sättet att förlänga dess hållbarhet.
  • Slutsats

    Nu när du fick svaren på den mumlande frågan om hur du tar bort mögel från lönnsirap, klappa dig själv på axeln eftersom du nu kan rädda den från att gå till spillo. Dessutom blev du tillräckligt utrustad för att skydda dig själv och din familj från all skada som konsumerar mögel kan orsaka.