Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

Vad är bivaxljus?

Bivaxljus är bland en av de äldsta ljusformerna, och de är gjorda av en naturlig biprodukt av honungsbin. Grundkomponenter i bivaxljus inkluderar smält bivax, vekar och doft om så önskas.

I den här artikeln kommer vi att prata om bivaxljus och hur man gör dem hemma.

Vad är bivax egentligen?

Bivax är ett vax som kommer från bikakor, som tillverkas av arbetsbin för att lagra sin mat och föda upp sina ungar. Bivaxljus har använts genom historien eftersom de är lättillgängliga, inte försämras snabbt och brinner långsammare än andra typer av ljus.

Hur tillverkas bivax?

Bivax är ett vaxartat ämne som bin använder för att göra bikakor i sina bon. Det kommer från åtta körtlar i buken. Unga arbetare utsöndrar bivax utanför boet medan äldre bin tar in det för att skapa bikakeceller. Dessa celler är där arbetarbin lagrar pollen, vatten eller nektar för mat tillsammans med unga eller ofödda bin.

Biodlare skördar detta naturliga vax genom att klippa bikakorna ur bikupan och smälta ner dem till flytande form. Bivax är en utmärkt källa till bränsle för ljus eftersom det brinner rent och avger en behaglig doft när det bränns. Det avger inte heller några gifter som kemiskt baserade paraffinljus gör, vilket gör att en del av miljöskadorna åtgärdas.

När du köper rent, rå bivax som inte har blekts eller bearbetats på något sätt, får du en väldigt naturlig produkt som är helt fri från gifter. Bivax är också giftfritt och mycket säkrare att använda än paraffin, som är tillverkat av petroleum och andra kemikalier.

Fördelar med bivax

En fördel med att använda bivaxljus är att de släpper ut negativa joner i luften när de bränns, vilket kan minska risken för astma samt hjälpa till att bekämpa säsongsbunden depression. Ett annat användningsområde för bivax är möbelpolish; du kan blanda rivet bivax med linolja för att bilda en pasta eller flytande vaxlack. Du kan använda detta på trästycken som sidobord och byråer för en blank yta.

Bivaxljus är också miljövänliga, eftersom bivax kan skördas flera gånger om året från bigårdar utan att skada bipopulationen.

Saker du behöver för att göra bivaxljus: Bivax, vekar, sax eller en kniv, behållare där du vill hälla vaxet (kan vara metallburkar) och en behållare för att smälta bivaxet (bör inte vara glas på grund av temperaturförändringar ).

Hur man gör bivaxljus

För att börja göra ditt bivaxljus hemma behöver du bara göra i ordning din form. Du måste placera den på en stabil yta som inte påverkas av värme som en handduk eller grytlapp.

Nästa steg blir att göra din smältbehållare klar. Du kan använda allt från en liten kastrull till plåtburkar som har rensats, se bara till att det passar storleken på formen du använder.

När du har dina behållare redo, placera dem på ytan du ställde åt sidan tidigare och häll ungefär en tums värde av smält bivax i var och en. När detta är gjort, skär vekarna så att de passar ungefär en halv tum längre än vilken form du än använder.

Om du inte är säker på hur långa de ska vara, gör dem högre hellre än kortare eftersom du alltid kan skära bort överflöd vid behov.

Knyt sedan ena änden av varje veke på en penna eller liknande föremål som underlättar för senare när du lägger i hällvaxet.

Efter detta kommer du att låta veken absorbera det smälta vaxet och sedan placera den i dina formar, försiktigt trycka den till botten med en penna eller annat föremål (se bara till att inte trycka den hela vägen till botten).

Upprepa detta för varje form och låt dem torka över natten. När de har torkat, dra försiktigt ut dina pennor eller pinnar för att inte störa vekarna. Lägg sedan undan till nästa användning.

Om så önskas, tillsätt doft genom att tillsätta några eteriska oljor innan du häller i ditt vax. Och där har du det! Bivaxljus tillverkas hemma.

Bivax och honung: skillnaden

Bivax är en av de starkaste dofterna som finns, och den är slående lik honung: gyllenbrun i färgen med en tjock konsistens och en jordnära underton. En stor skillnad mellan honung och bivax är att det senare inte smälter lika lätt vid låga temperaturer. Detta gör det svårare att arbeta med för ljustillverkning än vanliga vaxer.

Det finns dock flera sätt att kringgå detta problem, som att använda mikrovågor eller varmvattenbad för att försiktigt smälta ner materialet till flytande form innan det hälls i formar. Tillsammans med detta har bivax en låg smältpunkt på cirka 145 ˚F (62,8 ˚C), vilket är varmare än traditionella paraffinljus men avger samma fantastiska doft som är karakteristisk för honung när den bränns.

När det gäller biodlingsändamål används bivax för att fylla i sprickor i kupan under vintertid. Detta försluter kall luft och håller dem tillräckligt varma för att överleva hela säsongen. Bivax kan också ätas av arbetsbina själva som tar tillbaka det till sina ungar för att hjälpa till att bygga starka cellväggar i sina kokonger så att de kan växa till starkare vuxna bin.

Slutsats

Bivaxljus brinner rent och har inga giftiga utsläpp när de bränns jämfört med kemikaliebaserade paraffinljus. Det är en av de bästa källorna till bränsle för ljus eftersom dess starka doft luktar honung när den bränns och inte avger några skadliga kemikalier i luften under processen som andra ljus gör.

Om du vill veta mer om bivaxljus, kolla in vår sida för fler artiklar.