Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

Vad är Koji-mögel: Bästa guiden om definition, typer och användningsområden

Har du någonsin hört talas om en mögel du kan äta? Tja, den här artikeln kommer att berätta vad som är kojimögel och allt du behöver veta om det.

Släpp unicorn lattes eftersom dagens största matgenombrott är att äta mögel. Kojimögel har kallats som Japans nationella mögel men används också flitigt i andra asiatiska kök.

Vad är Koji?

Att göra koji är det första steget för att göra japansk fermenterad mat som miso, mirin, shoyu och sake. Koji syftar helt enkelt på ångade spannmål, såsom korn, ris eller sojabönor som är inokulerade med kojimögel.

Koji görs genom att först blötlägga riset eller andra korn i vatten och sedan ånga det. Efteråt kyls den, inokuleras och inkuberas i cirka 36 till 48 timmar under 80 till 95 grader.

Koji har tre typer. Den första är kojiris (kojimögel + ångat ris), sedan kornkoji (kojimögel + ångat korn) och slutligen sojabönkoji (kojimögel + kokt sojaböna).

Du kanske tycker att koji smakar och luktar äckligt, men det är faktiskt tvärtom. Den tenderar att ha en trevlig blandning av söta, salta och salta smaker med en nötig och blommig doft.

Även om kojimögel används säkert för livsmedel som spannmål, kan vissa typer vara hotfulla. Försök att läsa den här artikeln om “hur ser mögel på havregryn ut” så att du är säker.

Koji-form

Ja, kojimögel är en bokstavlig typ av mögel. Det är en söt doftform som vanligtvis används för att göra pickles, drycker och andra fermenterade produkter.

Det är en mycket unik mögel som växer under det unika klimatet i Japan. Den har förmågan att bryta ner stärkelse och omvandla den till glukos, protein till en aminosyra och bryter ner fett.

Dessa fantastiska egenskaper gör kojimögel till kungen av orientaliska mikroorganismer. Det är en helt säker och ätbar mögel som skiljer sig mycket från de andra typerna av mögel.

Medan koji-mögel är en säker mögel, kanske du vill veta vad som är den farligaste mögeln genom att läsa denna säkerhetsguide.

3 typer av Koji-mögel

1. Gul kojimögel (aspergillus oryzae)

Denna typ av kojimögel har en stark nedbrytningskraft. Det är en viktig ingrediens för att göra japanska jäser som sojasås, miso och sake.

2. Svart kojimögel (aspergillus awamori)

Färgen på dess sporer är svart, alltså namnet. Dess nedbrytningskraft är inte lika stark som den gula kojimögeln.

Det har dock en stark kraft att bryta ner protein. Svart kojimögel är viktigt för att göra awamori, som är en stark Okinawan sprit destillerad från hirs eller ris.

3. Vit kojimögel (aspergillus kawachii)

Aspergillus kawachii är uppkallad efter personen som upptäckte den, Mr. Kawachi. Dess egenskaper liknar nästan svart kojimögel, förutom att dess sporer är vita.

Vit kojimögel är lämplig att använda vid sakebryggning. Det används också ofta i shochu (sprit), som bryggs tillsammans med den svarta kojiformen.

Varför ska du äta koji?

Eftersom kojimögel producerar cirka 100 enzymer, är det ett bra enzymtillskott för personer som har en obalanserad kost och brist på enzymer att äta mat av den.

Enzymer är mycket viktiga för nedbrytning, syntes, transport och utsöndring av näringsämnen i vår kropp. Det sägs att även med tillräckligt med mineraler, vitaminer och protein, kanske vår metabola funktion inte fungerar bra utan tillräckligt med enzymer.

Koji är också en bra källa till probiotika som hjälper till att förbättra vår tarmhälsa och förbättra näringsupptaget. Probiotika kan också påverka vår kolesterolnivå, hjärthälsa, immunfunktion och till och med vårt humör.

Mat gjord av koji

Här är fem av de japanska fermenterade livsmedel gjorda av koji.

  • Miso – Den görs genom att blanda sojabönor, salt och koji. Miso är en mycket populär smaksättare i Japan och används till alla slags rätter som wokade, gryta och misosoppa.
  • Sojasås – Koji strös i sojaböna och korn används för att göra sojasås. Precis som miso är det också en av de mest använda kryddorna i Japan som passar alla typer av rätter.
  • Mirin – Det är ett sött risvin som används i matlagning. Den är gjord av en klar sprit som kallas shochu, klibbigt ris och koji-ris.
  • Sake – Det är ett risvin gjort av en blandning av shubo (jäströra), vatten, ångat ris och koji-ris. Sake är också något sött när det sönderdelas ångat ris till socker.
  • Amazake – Det är en fermenterad söt risdryck gjord av ångat ris och koji-ris. Amazake är en populär dryck under vintern och sommaren eftersom den avnjuts varm eller kall.

Slutsats

Nyheten om att ha mögel som ingrediens i maten är inte något vi får höra varje dag. Mögel tas vanligtvis som något problematiskt och farligt utan att veta att det finns en unik typ av det.

Nu när du vet vad kojimögel är och du har utforskat dess användningsområden och typer, kanske du kan ge mat gjord med mögel, ett försök. I takt med att tekniken och livet utvecklas kan maten vi äter hänga med och möjligheten att äta saker vi aldrig tänkt på att äta kan inte uteslutas.