Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

Vad händer om du lägger varm mat i kylen? 2 överraskande resultat!

Det är bra att du frågade vad som händer om du lägger varm mat i kylen. Folk skulle säga att du bör vänta på att maten ska svalna först innan du kyler den, så du kan undra vad som händer om du lägger varm mat i kylen.

I det här inlägget kommer du att veta fakta om att kyla varm mat, så fortsätt läsa tills slutet. Dessutom kommer vi också att inkludera några tips och försiktighetsåtgärder som du bör vidta för att säkerställa att din apparat inte påverkas.

Vad händer om du lägger varm mat i kylskåpet?

Kylning av varm mat kan leda till olika men de är lika dåliga för apparaten och din mat. Här är varför …

#1. Kylskåpet måste jobba hårdare

Kom ihåg att mat som kyls håller den orenad och färsk längre. Det kommer också att hindra dem från att förlora sitt näringsinnehåll. Men om du lägger något varmt i ditt kylskåp kommer det att få ditt kylskåp att arbeta extra hårt för att hålla det kallt. Som ett resultat kan kylskåpet överhettas eller skada dess inre komponenter.

Annat än det kan bakterierna också lätt förstöra maten i ditt kylskåp. Alla lättfördärvliga livsmedel kommer att förorenas. Låt varm mat svalna i cirka två timmar innan du lägger den i ditt kylskåp. Men det går bra att lägga mat som bara är milt varm.

#2. Apparaten skadas

En annan sak som kan hända om du lägger varm mat i ditt kylskåp är att de andra livsmedlen inuti kommer att påverkas. Inte bara det, men det kommer också att skada din apparat.

Men den goda nyheten är att du inte längre behöver oroa dig för detta om du äger en nyare kylmodell. De flesta är utformade på ett sådant sätt att fukt och temperatur inuti kylskåpet kommer att regleras. Detta är möjligt genom den inbyggda termostaten som säkerställer att apparaten inte skadas.

Men om modellen som du har i ditt kök redan är ganska gammal, bör du tänka på några försiktighetsåtgärder som att förvara din varma mat i en lufttät behållare. Detta hjälper till att undvika isbildning och kondens.

Fakta om varm mat

Kylskåpet och varm mat är inte riktigt inkompatibla. Kom dock ihåg att kylskåpet är uppfunnet av en huvudorsak: att hålla maten kall, vilket i sin tur gör det möjligt att förvara under en längre period.

När du lägger in ett föremål som är särskilt varmt inuti kylskåpet, måste det springa mycket hårdare än vanligt för att återställa eller behålla kallheten inuti. Ju varmare eller varmare maten och desto större mängd, desto längre för kylen till önskad temperatur inuti.

Men kom ihåg att bakterier kan utvecklas mycket snabbt, så mycket du vill hålla varm mat ur kylskåpet bör du inte heller lämna den för lång rumstemperatur.

Enligt USDA anses rumstemperaturen som ligger mellan 64 och 75 grader Fahrenheit vara en riskzon.

Den varma maten kommer att värma upp all mat som omger den som redan är nedkyld. Som ett resultat kommer lagringstiden att minska. Dessutom kommer ångan som kommer från den varma maten att resultera i kondens. I sådana fall bildas is- eller vattendroppar på baksidan av ditt kylskåp, och det kommer inte att vara bra.

Tips att tänka på innan du kyler någon varm mat

För att undvika att skada ditt kylskåp, se till att använda följande:

  • Om du inte väljer att förvara varm mat i ditt kylskåp, undvik att lägga den i en djup behållare eftersom det kommer att göra det ännu längre för kylen att svalna. Använd istället grunda behållare för att se till att de svalnar snabbare.
  • Överväg att dela upp maten i mindre portioner. Förvara dem sedan i små behållare.
  • Försök att kyla maten på disken först. Vänta sedan tills ångorna stannar innan du lägger den i kylen.
  • Innan du sätter den varma maten i kylen kan du också försöka kyla den snabbt med isvattenbadet.
  • Om du tänker kyla heta vätskor, se till att täcka dem. Det beror på att det släpper ut fukt om du lämnar det otäckt. Det betyder att kylskåpets kompressor måste köra hårdare än det brukar göra.

It’s A Wrap!

Efter att ha läst hela det här inlägget hoppas jag att vi har rensat ut dina underverk om vad som händer om du lägger varm mat i kylen. Kom ihåg den allmänna regeln att alla behållare som innehåller varm eller mild mat ska placeras klokt i kylen.

Det rekommenderas också att du uppmärksammar avståndet mellan behållarna. Om du gör detta säkerställer du att optimal kylning och bättre cirkulation av luften sker i ditt kylskåp.

Observera att värmen från maten kan få enheten att arbeta hårdare och därmed skada din apparat, varför det rekommenderas att du låter den svalna till rumstemperatur först.