Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

Vad ska man äta efter blodgivning? 4 typer av mat för att fylla på din kropp!

Vad ska man äta efter blodgivning? Fyll på kroppens näringsämnen med järnberikad mat och C-vitaminmat. De hjälper till att hålla din kropp frisk igen. Inkludera även sportdrycker och vattendrycker för att hjälpa dig att hålla dig hydrerad. På så sätt kommer din kropp att absorbera alla de näringsämnen som hjälper din kropp att må bättre.

Kom ihåg att du är en givare och är livsnerven i en organisation. Se till att du behåller din bästa hälsa efter nämnda donation. Ge en pint av ditt helblod allt du vill. Det räddar redan 3 personers liv. Men efter det, behandla din kropp på rätt sätt. Ta det lugnt medan du fyller på de förlorade näringsämnena. Undvik aktiviteter efteråt och uppsök läkare om det behövs.

Återställningsperioden

Du måste sitta och slappna av i femton minuter efter att du donerat blod. Sedan kommer skötaren att bjuda på juice, vatten eller snacks. Det hjälper till att hantera eller förhindra yrsel eller trötthet. Du kan sedan återgå till de vanliga aktiviteterna om du känner att du är redo. Vet att människokroppen gör två miljoner röda blodkroppar. Och det sker varje sekund. Ändå tar det några veckor för den pint av blod som tagits att ersättas. Vissa skulle känna biverkningen av bristen på blod.

Det är bäst att vänta i åtta veckor innan du donerar igen. Detta för att säkerställa att kroppen är helt återställd.

Mat att äta efter blodgivningen

Efter blodgivning kommer din kropp att behöva tid för att återhämta sig, och att äta rätt mat hjälper dig att bli frisk snabbare. Kom bara ihåg att blodgivning sänker kroppens viktiga näringsämnen. Så att dricka vätska och äta vissa livsmedel hjälper kroppen att återhämta sig.

#1. B-vitaminer

B-vitaminer som B-6, B-9, & B2 är avgörande för att skapa nya former av röda blodkroppar. Andra B-vitaminkällor i kosten inkluderar potatis, bananer, mejeriprodukter, bladgrönsaker, frukostflingor, lever och apelsinjuice. B-vitamintillskottet är också fördelaktigt för dig som är på vegansk eller vegetarisk kost. Och det är sant om de inte kunde hitta det från sin kost.

#2. Järn

C-vitamin hjälper kroppen att ta upp järn. Efter bloddonation vad man ska äta innehåller mer mat rik på detta vitamin. Dessa livsmedel inkluderar tomater, paprika och citrusfrukter. Naturligtvis kommer ett järntillskott också att göra bättre. Oavsett vilket, förlorar kroppen tvåhundra till tvåhundrafemtio milligram i mineraler vid varje donation. Det är därför det är bra att äta järnberikad mat. Det hjälper till att fylla på mineralerna som finns i blodet. Några av de livsmedel som innehåller järn är följande:

  • Broccoli
  • Spenat
  • Lövgrönt
  • Rött kött
  • Berikade spannmål

#3. Folat

Folsyra hjälper till att skapa nyare röda blodkroppar i din kropp. Så inkludera detta som en del av din kost. Lägg till vissa livsmedel som bladgrönsaker, sparris, apelsinjuice, grönkål och mer.

#4. Vätskor

Skaffa dig lite juice, en sportdryck eller vatten på flaska för att fylla på vätskan som går förlorad efter att du donerat blod. Fortsätt att pumpa dig själv med mer vätska. Öka ditt intag under tjugofyra till fyrtioåtta timmar. Drick åtta fyra uns glas vätska direkt efter donationen och fortsätt i tjugofyra timmar. Det motsvarar redan trettiotvå uns eller en liter.

Vätskenivåerna skulle ofta gå tillbaka inom tjugofyra timmar. Var uppmärksam på kroppens vätskeintag. Detta gäller om du bor eller arbetar i ett varmt utrymme. Eller det här är om du tränar.

Efter blodgivning

Tack vare dig räddas många liv. Du skulle vilja veta hur många liv som räddas av bloddonationer för att veta vad jag menar. Men efter att ha gjort en god gärning måste du också se till att du inte kommer att göra saker som kan äventyra din säkerhet och hälsa genom att notera de saker du inte ska göra efter blodgivning. Här är listan:

  • Träning och tunga lyft
  • Dricker alkohol i tjugofyra timmar
  • Klättring på stegar där svimning kan resultera i skada

Upplevda negativa effekter

Efter att ha genomgått bloddonationsprocessen blir de flesta volontärer bra, till och med glada och nöjda eftersom de hjälpt någon. Men ibland kommer vissa människor att uppleva negativa effekter efter proceduren. Här är följande biverkningar som du kan uppleva efter blodgivning:

#1. Blödning

Blödning är normalt; lägg bara ett bandage över området där en nål sätts in, och du kan också trycka försiktigt. Det hjälper blodet att koagulera helt. Således skulle såret läka mer effektivt. Vila är så mycket som behövs om blodet inte koagulerar snabbt. Dessutom, använd inte armen oftare och tryck på igen om blödning uppstår. Lyft slutligen armen över huvudet i fem minuter och ta bort bandaget om såret redan sluter sig.

Tvätta den försiktigt med vatten och tvål. Gör detta oftare för att såret ska läka.

#2. Trötthet

Eftersom en betydande mängd blod tas ut från din kropp kan du känna dig trött, vilket är en normal reaktion. Vila ut dig om du känner dig trött. Vänta sedan tills du mår bättre. Drick mycket vatten. Återställ nivåerna av dina vitaminer & mineraler. Det hjälper till att minska trötthetsnivåerna.

#3. Ömhet och blåmärken

Blåmärken upplevs ofta runt platsen där nålen sätts in. Detta uppstår när vävnaden under huden blöder något. Om det orsakar obehag, hjälper det att göra kall kompression. Ta några receptfria smärtstillande läkemedel som Tylenol. Alla som är intresserade av att donera bör inte ta aspirin på två dagar. Det är innan blodgivningen.

Rätt tid att konsultera en läkare

Nu när du känner till de negativa effekterna av blodgivning på din kropp, skulle du vilja bestämma dig när du ska söka professionell hjälp. Det är osannolikt att effekterna kommer att förvärras eftersom frivilliga genomgår en grundlig bedömning innan blod tas ut från dem. Besök dock en läkare om du upplever allvarliga eller ihållande effekter. Dessa kan inkludera följande:

  • Svårt att kontrollera blödningen
  • Trötthet eller yrsel
  • Stickningar, smärta och domningar
  • Bakteriell infektion som svullnad eller feber

Sammanfattning

Nu har du lärt dig “Vad ska man äta efter blodgivning?” som inkluderar livsmedel berikade med järn, C-vitamin och B-vitaminer. Att tillsätta vätskor och sportdrycker är också fördelaktigt. Att undvika konditionsträning och andra ansträngande aktiviteter är ännu mer, ok. Så följ den här guiden eftersom den är effektiv för att hålla din kropp återställd och återfuktad igen! Å andra sidan kanske du också vill läsa om vad du ska äta före blodgivning för att förbereda din kropp för ingreppet.