Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

Varför mögel ost? 8 bästa tips för att skydda ditt mejeri

Är du orolig över varför ost mögel? Eller kan man äta ost med formar?

Vet du ens hur man förvarar ostar på rätt sätt för att förhindra mögel? Fortsätt sedan att läsa, för vi hjälper dig att hitta svaret.

Kanske har du redan upplevt att köpa en god bit ost och sedan ställa den i kylen till senare. Allt eftersom tiden gick, och du har redan glömt osten.

När du öppnade kylskåpet för att kontrollera och bedöma ditt lager, avgav redan något oigenkännligt på hörnet en sur lukt. Det är din bortglömda ost med mögel på den!

Vilka är anledningarna till ostformning?

Enligt WebMD är mögel en sorts svamp som består av små organismer. Den blomstrar på fukt och förökar sig genom mikroskopiska sporer som färdas genom luften.

I de flesta livsmedel är mögel ett tecken på förstörelse. Ostar mögel eftersom deras huvudingrediens är mjölk, men de varianter av mjölk som används skiljer sig från olika ostar.

Mögel trivs med ost eftersom det finns massor av näringsämnen där för att den ska utvecklas. Oftare växer mögel i ostar på grund av exponering för luft och fukt.

Mer positivt är att vissa formar krävs vid tillverkning av vissa ostar. De tillför unika smaker och munkänsla som har en viss charm för vissa människor.

Några mögelmogna ostar är:

  • Brie
  • Fransk Roquefort
  • Cheddar
  • Schweiziska

Om du är intresserad av att veta processen för att skapa ost, besök här för att veta hur ost tillverkas.

Är ostar med mögel säkra att äta?

Att se mögel på dina ostar betyder inte att de måste kastas ut omedelbart. Möglar på mjuka och hårda ostar får olika behandlingar.

Möglar på hårdostar sprids sällan utanför ytan, så du kan rädda det genom att putsa minst en tum från portionen med mögel.

När det gäller mögel på mjuka ostar som keso, färskost och ricotta, samt ostar som strimlats eller skivats, är det bättre att kassera det. Föroreningar sprids snabbare här, och vissa kan till och med få farliga bakterier som E. Coli och salmonella.

Hur vet du om din ost har blivit dålig

Här är sätt att hjälpa dig att identifiera om en ost redan har blivit dålig:

  • Utgångsdatum Ja, vi kan äta ost som har passerat utgångsdatumet, men det är inte tillrådligt.
  • Utseende Det är lättare att se mögel växa i osten. De flesta börjar med en vit mögelfläck, men för ädelostar är det när de blå ådrorna blir grå.
  • Doft – Den här är svårare att identifiera eftersom ost är gjord av mjölk, vilket gör att den redan luktar stickande.
  • Ytkvalitet – Hårda ostar som blev mjuka; hela ostar som separerade; ost börjar släppa olja; eller fast ost som håller på att bli rinnig — det här är bara några av de många tecken som du måste bedöma när det kommer till konsistensen för att se om osten har blivit dålig.

Tänk också på att hårda och mjuka ostar kan ha olika egenskaper när de är färska. Du måste ha det i åtanke, så att du inte tror att en mjuk ost som ursprungligen var mjuk har blivit dålig bara på grund av dess konsistens.

Rätt hantering av ostar

Även om vissa mögelsvampar i ost kan ätas kan inte alla av oss göra det. Här är några idéer som hjälper dig att lagra och förhindra att din ost växer mögel:

  • När du väljer ostar med synliga förpackningar, leta efter en jämn konsistens. Dessa är fria från härdade eller gula fläckar, sprickor eller mögelväxter.
  • Ät osten så fort förpackningen är olöst.
  • Känna till hållbarheten för de olika ostsorterna när de förvaras i kylskåp.
  • Oöppnade hårdostar håller i 2-4 månader, öppnade håller i 3-6 veckor, oöppnade halvhårda ostar håller i 1-2 månader och öppnade håller i 3-6 veckor.

  • Märk dina ostar med vilken typ och datum du köpte dem, så att du enkelt kan hålla koll på hur länge du kan lagra dem.
  • Efter varje användning, förvara ost i kylen vid 40℉ eller lägre för att hålla den fräsch.
  • Förvara den i grönsakslådan eller nedre hyllan i kylskåpet; temperaturen där är konstant. Här är också en användbar artikel om att förhindra mögel i kylskåp.
  • För att hålla fukt ute, förvara den i en väl tillsluten behållare eller slå in i plastfolie eller bakplåtspapper.
  • Hårda ostar med mögelfläckar bör putsas för att förhindra spridning.
  • Dessutom, om du kommer att hantera många mögel eller är ganska känslig för mögel, läs och bekanta dig med personlig skyddsutrustning eftersom det kan vara till hjälp i den här situationen.

    Slutsats

    För att sammanfatta det hela, varför mögel ost? Det är av olika anledningar.

    Vissa är avsiktligt odlade med mögel, medan andra är överexponerade för områden där mögel växer.

    Ostar med mögel är inte nödvändigtvis dåliga, som hårdostar där du kan trimma formen och fortfarande kunna äta den. Det är dock bättre att fortsätta med försiktighet när du har att göra med formost eftersom din hälsa är av yttersta vikt.