Så här återställer du stolskuddar: 6 enkla restaureringssteg

Siktar du på en förändring av estetiken? Att lära sig att återställa stolkuddar är ett av de enklaste och billigaste sätten att göra det. Det är väldigt bekvämt!

Att stoppa om dina gamla stolskuddar kräver inte mycket verktyg. Du skulle inte ens behöva sy – häftapparater kan göra jobbet! Gör bara dina listiga händer redo och börja ge ditt hem ett fräscht utseende.

Tillbehör du behöver förbereda

Det mest avgörande beslutet du behöver göra när du ska stoppa om dina kuddar är att bestämma vilken typ av tyg du ska använda. Det vore bäst om du funderade på var du skulle placera den vadderade stolen när du väljer.

Om stolarna kommer att gå i områden som ofta är smutsiga, som i köket eller matsalen, tänk på typer av tyg som är lätta att rengöra. De kallas prestandatyg. Du väljer bättre de med “hög prestanda” så fläckar och smuts kommer aldrig att vara ett krångel.

Förutom tyget, förbered följande:

  • Sax
  • En häftpistol och en massa häftklamrar
  • Skruvmejslar
  • Hammer (om stolens trästruktur är för tät)
  • Tejp

Hur mycket tyg behöver du?

Att förbereda för mycket är dyrt, men att förbereda mindre skulle vara riskabelt. Innan du börjar med ditt projekt måste du först bestämma mängden material du behöver.

För att bestämma varv av tyg du ska köpa måste du mäta längden och bredden på dina kuddar. Lägg 4 tum på varje sida, så det räcker att slå in och häfta materialet runt dina kuddar. Om dynorna är för tjocka, lägg till några centimeter till för att vara säker.

Återställa dina gamla stolskuddar

Nu när alla tillbehör är klara, börja omkläda dina kuddar.

Steg 1. Vanligtvis skruvas kuddar fast i stolen, så du kanske måste skruva loss dem först. Vänd dina stolar upp och ner, ta tag i skruvmejseln och ta bort skruvarna en efter en.

Steg 2. Om du funderar på att helt byta ut de gamla omslagen mot nya måste du ta bort det tråkiga tyget. Var noga med att inte förstöra det hela eftersom det kan vara till någon nytta senare.

Steg #3. Med tyget du tog bort från dynorna, mönstra det nya tyget för skärning. Lägg det fantastiska tyget platt på en yta och lägg det slitna materialet ovanpå. Klipp den nya lika stor som den andra.

När du arbetar med mönster, se till att designen är jämn och går i den riktning du vill ha innan du klipper. Du skulle inte vilja att det skulle se trassligt ut, eller hur?

Steg #4. Nu, fäst det nya tyget tillfälligt på dina stolskuddar med hjälp av tejp. Tejpen behöver inte vara den mest självhäftande, eftersom du tar bort den senare. Det behöver inte vara långvarigt, så ett scotch tape kommer att göra.

När du rätar ut tyget måste du se om mönstret löper åt rätt håll. Detta är viktigt att göra innan häftning.

Steg #5. Börja med häftningen. Det är bättre att ha två par händer för att utföra arbetet – en kan hålla tyget ordentligt på plats och det andra häftas.

Du kan placera minst två häftklamrar på varje sida först och sedan gå tillbaka för att lägga till några till. Om häftklamrarna inte går hela vägen kan du behöva slå dem i träet.

Hörnen kan vara knepiga. Du kan behöva klippa lite överflödigt tyg innan du häftar, precis som hur du gör när du packar in ett paket. Du behöver bara dra, vika och häfta när du når önskad position.

Steg #6. Slutligen fäster du de nyligen stoppade kuddarna på dina stolar. Du kanske vill markera dem först innan du skruvar för att göra jobbet enklare. Vissa stolar har olika basmönster, så det kan vara svårt att identifiera vilken kudde som tillhör vilken stol.

Om du tycker att det är svårt att följa de skriftliga instruktionerna kan du titta på videoklipp av ompolstring av kuddar.

Är det värt att stoppa om stolen?

Att återställa gamla saker är aldrig slöseri med tid. Det är alltid trevligt att spara lite pengar och utnyttja varje investering, oavsett hur liten den är.

Att återställa din gamla ära ger en känsla av tillfredsställelse. Precis som att slå in en present, är det en trevlig överraskning att ge din stolskudde ett nytt lock. Du förväntar dig inte den skönhet den kan visa, så prova.

Det är ett så bra sätt att döda tid och uppgradera dina hem. Det är billigt, spännande och det tränar din kreativitet, så varför inte?

Slutsats

Bra gjort! Att ge dina stolar en helt ny skönhet behöver inte vara dyrt. Vem skulle ha trott att de gamla och slitna stolarna kan se så helt nya ut, eller hur?

Att lära känna hur man återställer stolkuddar är en kaka. Det är ett så fint projekt att fräscha upp ditt hem.