Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031

Hur man odlar portan från sticklingar. 2-stegsguide

Du behöver bara ta hand om två steg för att lära dig hur man odlar purslan från sticklingar. Medan den här sommaren normalt reproduceras med frön, kommer du att hitta det mer bekvämt att föröka portan från sticklingar. De som har apolytunnel kan till och med använda det till sin fördel och använda de stabila förhållandena för att uppmuntra att rota snabbare.

Medan purslane växer lätt, vill du fortfarande börja i växthuset för att säkerställa rotutveckling. Kom ihåg att även den enklaste växten att odla kan kämpa för att etablera sig. Du bör tillhandahålla gynnsamma förhållanden för portan i en kontrollerad miljö som växthuset.

Omfattande guide om hur man rotar portan från sticklingar

Steg 1. Samla och rota

Det första steget i att odla portan från sticklingar är att samla sektionerna. Som att starta andra växter med denna förökningsmetod, vill du använda en hälsosam föräldraväxt för att säkerställa att den inte blir stressad efter kapning. Använd dessutom en vass och steril kniv för att ge ett rent snitt och förhindra sjukdomar.

En sex-tums sektion borde räcka för att rota men kom ihåg att ta bort alla bladen i bottenhalvan. På det här sättet riskerar du inte ruttna när de kommer i kontakt med jorden. Efter beredningen bör du vara redo att plantera stammen.

Du kan välja att starta sticklingar i marken eller en behållare i växthuset. Kanske är det mer fördelaktigt att göra det senare för att upprätthålla en stabil miljö. Placera sticklingar i ett fuktigt medium och i någonstans ljus men utan direkt solljus.

Steg # 2. Underhåll och transplantation

Underhållspraxis som uppmuntrar rotutveckling på sticklingar håller jorden fuktig. Rooting kan ta en vecka, och du kan kontrollera motstånd genom att dra för att indikera etablering. Du kan sedan vattna bara när jorden är torr för att förhindra rotröta.

Om du började växterna inomhus, glöm inte att acklimera dem försiktigt innan du transplanterar dem permanent i trädgården. På detta sätt riskerar du inte att transplantera chock.

De utmärkta nyheterna med purslane är att dessa växter inte är känsliga för miljön. Kom ihåg att denna ört är ett ogräs, vilket gör det enkelt att odla även i svåra torra områden. Kom dock ihåg att underhålla växterna genom att regelbundet skörda dem så att de inte blir invasiva.

Hur man odlar portan från frön

Om du inte har moderplantor att ta sticklingar från, kan du snabbt starta purslan från frön. De kommer att sprida sig i trädgården och de bör vara redo för skörd efter två månader. Välj ett bördigt och väl dränerande ställe och se till att markfuktigheten.

Du kan också så frön i växthuset. Fyll behållare med bördig jord och placera dem någonstans varma för att uppmuntra groning. Kom ihåg att hålla jorden fuktig, men växterna överlever inte den första frosten i jorden, så planera därefter.

Skörda purslane för bästa smak

Om du vill se till att du får den godaste skörden av purslan, övervaka förhållandena för din växt. Visste du att det att plocka renbladen tidigt på dagen garanterar den tåraste smaken? Detta beror på att växten sparar fukt under varma och torra förhållanden, vilket leder till en starkare sur smak.

Användning av purslane

Förutom att använda den som en ört, kan du också dra nytta av purslans medicinska fördelar. Studier har visat dess medicinska värde för behandling av olika tillstånd som huvudvärk, hosta, brännskador och artrit. Purslane fungerar till och med som ett muskelavslappnande medel, mjukgörande, renande, diuretikum, hjärt-tonic och antiinflammatorisk örtmedicin.

Purslane erbjuder dessa fördelar på grund av dess näringskomponenter. Det innehåller mycket antioxidanter, inklusive askorbinsyra, alfa-linolensyra och betakaroten. Det skulle dock hjälpa om du odlade den under perfekta förhållanden eftersom detta bidrar till portans näringskomposition.

Varför är Purslane invasiv?

Purslane är en ogräs årlig som odlas som en salladsväxt. Dess unika sötma och syra fungerar bra med andra örter. Denna växt kan dock spridas på grund av hur snabbt den producerar mycket frön. Därför måste du lära dig att hantera purslane innan det koloniserar ett område.

Purslane kan växa och komma över ett område på bara ett år och lämna dig täta vegetativa mattor. Detta kan vara problematiskt när du odlar andra plantor eftersom purslan blockerar ljuset de får. Mer mycket, att ha mattor av dåligt hanterad purslan är ful medan det också påverkar kvaliteten på de lågväxande grödorna.

Du kan hantera purslane genom att mulcha eller täcka jorden med ett transparent plastark som kallas marksolisering. Vissa trädgårdsmästare lägger också till insekter för att äta purslan och hindra dem från att reproducera. Men om allt annat misslyckas, kan du överväga förebyggande och efterväxt herbicider för att kontrollera purslan.

Slutsats

Purslane växer vanligtvis från frön, men du kan också sprida denna ört från sticklingar. Man kan lära sig hur man odlar purslan från sticklingar i två enkla steg, som inte skiljer sig från att rota andra växter i denna metod. Välj en hälsosam föräldraväxt och ta en sex-tums sektion för plantering.

Ta bort de nedre bladen och plantera dem i polytunneln för att garantera rotetablering. Att vara en ogräs, kommer purslane att växa snabbt utan många krav. Men skörda dina växter regelbundet eftersom de kan växa över och ta över området.

Sammantaget har portan många fördelar, inte begränsat till köket. Det kan också fungera som örtmedicin. Man måste emellertid säkerställa de perfekta odlingsförhållandena för att garantera att portan bibehåller sin näringsprofil.