Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

Hur man plockar örter utan att döda växter

Vet du att du kan lära dig att plocka örter utan att döda växter genom att särskilja varje växts skördemetoder? Nedan följer sju av de vanligaste örterna som du kan odla i trädgården. Dessa örter varierar från ettåriga, fleråriga och tvååriga, och de skiljer sig också på vissa sätt när det gäller plockning.

Du måste känna till varje örts skördemetoder för att hålla dem friska och produktiva för nästa plockning. De har inga signifikanta skillnader, men varje trädgårdsmästare måste ha dessa arsenalkunskaper för att ha en blomstrande örtträdgård. Annars är att plocka örter en berikande uppgift eftersom din växt också kommer att dra nytta av den och vara mer produktiv för nästa skörd.

Hur man plockar örter utan att döda växter för nybörjare

Generellt sett är det perfekt att börja plocka örter så snart de har lövverk för att uppmuntra tillväxt ytterligare. Under varje säsong kan du plocka upp till tre fjärdedelar av utvecklingen innan växten börjar blomstra. På detta sätt kommer lövproduktionen att vara kontinuerlig.

Du kan också uppmuntra förgrening i sidled genom att strategiskt klämma ut örtstammarna vid en bladnod. Och om du vill säkerställa en smakfull skörd, vill du börja plocka runt på morgonen innan solen blir för varm. Den här gången är örtens oljeinnehåll högt, men kom alltid ihåg att bara välja det du behöver.

För att säkerställa smakrika och produktiva örter, glöm inte att säkra de perfekta förhållandena före och efter skörd. En kontrollerad miljö som polytunneln gör detta mer bekvämt och möjliggör kontinuerlig skörd från friska örtväxter.

Basilika

Eftersom basilika är den perfekta följeslagaren för andra örter är det inte förvånande att det är en av de vanligaste örterna i trädgården. Men vet du det bästa sättet att skörda basilika? Bland denna lista är basilika örten som du bokstavligen kan plocka med fingrarna utan att behöva andra verktyg.

Du kommer att nypa toppen av växten för att skörda blad som du behöver för omedelbar konsumtion. Å andra sidan kan du också skörda basilika för vintern genom att skära hela stjälken. Kom ihåg att lämna cirka fyra blad så att växten kan växa igen för senare plockning.

Koriander

Du kan plocka koriander utan att av misstag döda växten med skarpa och steriliserade saxar tidigt på morgonen. Du vill börja klippa före blomningsperioden och direkt efter att den slutar växa. Ett bra tips för att veta den bästa tiden att plocka koriander är när växten är cirka 8 tum hög.

Mynt

Till skillnad från koriander är den bästa tiden att plocka myntstammar när växten börjar blomstra. Detta är avgörande för att skörda aromatisk och smakfull mynta. När växten kommer in i spirande läge kan du välja den övre delen.

Du kan antingen använda sax eller helt enkelt nypa bladen när du plockar. Var dock noga med att inte skada stjälken. Du kan välja när du vill, men du kan också skära hela mynten tillbaka till den första uppsättningen löv om du ska skörda i stora volymer.

Att göra det leder till en mer produktiv växt för nästa skörd. Ändå är mynta en av de växter som tål plockning jämfört med andra örter, så du bör inte bli orolig.

Oregano

Ett vanligt misstag är att ta oregano från roten, så kom ihåg att bara välja de friska blommande stjälkarna precis ovanför en nod för att uppmuntra tillväxt senare. Skörda 12-tums blommande kronor med en kniv eller sax och gör det under andra halvan av dagen. Det är också värt att betona att aldrig skära ner mer än ⅓ av växten, eftersom detta kommer att beskära den för mycket.

Persilja

Ett misstag du kan undvika när du plockar persilja är att ta stjälkarna med bara ett segment av löv. Vänta istället i cirka 90 dagar för att börja skörda efter plantering. Du vill plocka grenar med många löv, ungefär tre buntar, för att garantera att de är doftande och redo för skörd.

Skär persilja under roten, nära basen för att uppmuntra fler stjälkar senare. Kom ihåg att skörda från plantans periferi och inte från inredningen.

Rosmarin

Unga rosmarinstammar runt 8 tum är redo för skörd. Klipp dem med sax och gör det innan växten börjar blomstra för att säkerställa höga aromatiska oljor. På samma sätt som mynta är rosmarin tålig att skörda så länge du lämnar sina träiga stjälkar.

Timjan

Tymans skönhet är att så länge du bevarar dess rotsystem kan du skörda när som helst på året. Använd köksax eller klipp över en massa timjanblad, och du kan också få de nya skotten. Som med rosmarin, ta inte de träiga stjälkarna.

Slutsats

Det är alltid spännande att odla dina egna örter, så det är inte förvånande varför örtträdgårdar är allestädes närvarande idag. Men vet du hur man plockar örter utan att döda växter? Varje ört har en idealisk tid, tillväxt tecken och teknik för skörd.

Att lära sig dessa tekniker är avgörande om du vill att örterna ska vara produktiva för följande skörd. Skönheten med de flesta örter är att med rätt plockning, klämning eller skärning kommer det också att uppmuntra dem att växa friskare och ge mer. Sammantaget, kom ihåg att vara försiktig med dina örter, bevara sina rötter och undvik att skörda de träiga stjälkarna.