Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

Sallads följeslagare Hur man odlar sallad

Om du planerar att plantera och odla din sallad, måste du veta mer om sallads följeslagare. Visste du att en trädgård kan likna en skolgård? Vissa växter kan vara varandras bästa vänner, medan andra inte gillar varandra.

Tro det eller ej, när du planterar lök och ärtor bredvid varandra kommer du inte att kunna uppnå dina önskade resultat eftersom de inte är kemiskt fördelaktiga. Med andra ord kommer de att skada varandra. Den ena eller båda skulle svine näringsämnen, blockera vinden och locka buggar som skulle skada den andra.

Å andra sidan, om du planterar kompletterande växter bredvid varandra, kommer du att bli förvånad över hur mycket de skulle hjälpa varandra att blomstra. Kanske kommer en eller båda att locka pollinatorer, lägga till mycket nödvändiga näringsämnen i jorden och erbjuda ogräsbekämpning och skugga till den andra växten.

Innan vi dyker in i världen för ledsagande plantering, låt oss titta närmare på salladen.

En närmare titt på sallad

Du kan bli förvånad över att ta reda på att salladen (Lactuca sativa) tillhör daisy-familjen. Även om sallad är en årlig växt som ser mycket ut som kål, är den inte lika tuff som den liknar, och den innehåller mer vatten. Även om det kräver låga temperaturer för att förhindra att växten blommar, kan den lätt odlas.

Visste du att sallad en kopp eller 36 gram bara ger dig cirka 10 gram natrium, fem kalorier och 5 gram fiber? Du får också 78% av det dagliga värdet av vitamin K, 53% av det dagliga värdet av vitamin A, 11% av det dagliga värdet av vitamin C, 5% av det dagliga värdet av mangan 3% av den dagliga mängden folat och 2% av det dagliga värdet av järn. Dessutom är sallad saknar kolesterol och fett; det är därför det är en bra idé att inkludera detta i din kost om du försöker gå ner i vikt.

De främsta anledningarna till att du bör börja äta sallad

Har du någonsin använt sallad i dina smörgåsar, omslag, sallader eller soppor? Du kan få mycket näringsämnen och antioxidanter från denna lövgröna. Oavsett om du försöker gå ner i vikt, minska risken för hjärtsjukdomar, kontrollera inflammation, förbättra din hjärnhälsa etc. kan du aldrig gå fel om du ökar ditt salladsintag.

Om du fortfarande är på staketet om att integrera denna grönsak i din kost, kolla in dessa främsta anledningar till varför du bör börja äta den:

Det hjälper till med viktminskning

Om du försöker upprätthålla en kalorifattig diet så att du kan gå ner i vikt, måste du överväga att lägga sallad i dina måltider. Om du gör det kan du överbrygga det mikronäringsgapet som är utmanande att uppnå med den typ av diet du försöker följa. Eftersom det innehåller fiber, fungerar det för att hålla dig mätt, främja god matsmältning och hjälpa dig att undvika bing.

Det hjälper dig att hålla ditt hjärta friskt

Eftersom sallad är en bra källa till C-vitamin, hjälper det dig att undvika arteriell stelhet, och det hjälper också till vid behandling av hjärtsjukdomar. Experter hävdar att äta sallad kan hjälpa till att förhindra förekomst av hjärtinfarkt eller hjärtinfarkt. Det stärker artärerna och förhindrar ansamling av plack i hjärtat. För att avsluta allt är konsumtion av sallad också förknippad med ökningen av kolesterolmetabolismen, minskning av dåligt kolesterol och ökningen av gott kolesterol och antioxidanter.

Det kontrollerar inflammation

Bortsett från det faktum att sallad innehåller proteiner som lipoxygenas som är ansvariga för att bekämpa inflammation, är det också stora mängder vitaminer A, E och K som hjälper till att minska alla tecken på inflammation. Tänk på att ju mörkare salladen är, desto mer antioxidanter innehåller den och desto effektivare är den att kontrollera inflammation.

Det förbättrar hjärnans hälsa

Visste du att när en persons hjärnhälsa försämras kan det utlösa utvecklingen av Alzheimers sjukdom? Sallat är en rik källa till kostnitrat som omvandlas till kväveoxid som förbättrar endotelfunktionen. Ökningen av endotelfunktionen är nära kopplad till en persons kognitiva förbättring och förebyggande av allvarliga hjärnsjukdomar som är relaterade till åldrande.

Det främjar korrekt matsmältning

Eftersom sallad har högt fiberinnehåll kan det hjälpa dig att förbättra din matsmältning och undvika uppblåsthet, förstoppning och magont.

Det förbättrar benhälsan

Visste du att vitamin A, K och C är lika viktiga för kollagenproduktionen? Om du inte känner till spelar kollagen en viktig roll under den första fasen av benbildning. Sallat har vitamin A som hjälper till att utveckla nya benceller, vitamin K, som bygger bindväv och brosk, och vitamin C, vilket förhindrar benutarmning sekundärt till åldrande.

Det kan hjälpa dig att sova bättre

Den som har sömnlöshet bör äta mer sallad eftersom den innehåller laktucarium och laktucin, vilket främjar sömn och avkoppling. Om du har svårt att somna på natten kan du överväga att lägga sallad i din middagsallad.

Det bekämpar anemi

Megaloblastisk anemi är en typ av anemi som kännetecknas av mycket stor på grund av underutvecklade röda blodkroppar. Som tidigare nämnts innehåller sallad folat. Detta hjälper till att bekämpa megaloblastisk anemi.

Det håller din syn skarp

Sallat innehåller xantofyll som kallas lutein och antioxidanten kallas zeaxantin. Eftersom båda ämnena hjälper till att förbättra synhälsan, kommer att integrera sallad i din vanliga diet, vilket leder till tydlig makuladegeneration och kataraktbildning som är nära relaterad till åldrande.

De olika typerna av sallad

När du tittar på alternativet i salladsbaren undrar du kanske vilken typ av sallad som är den bästa för din sallad eller smörgås. Det är viktigt att notera att olika typer av sallad erbjuder varierande nivåer av näringsämnen.

Det spelar dock ingen roll vilken typ du blandar i dina rätter eftersom varje sallad fortfarande kan ge dig en stor näringsuppgång. För att lära dig mer om de olika salladerna, kolla in det här:

Romaine-sallad

Om du vill ge din måltid en robust crunch, välj romansallad. Med sitt söta och robusta centrum och sina långa och lite bittra löv kan den stå emot alla typer av förband – från din vinägrett till blåost. Vissa människor till och med väljer att grilla den här typen av sallad eftersom dess konsistens är så robust.

Butterhead-sallad

Det finns två olika sorters butterhead-sallad – Bibb och Boston. Medan en Bibb är söt och dess storlek är ungefär lika liten som storleken på en knytnäve, är Boston mycket större och fluffigare med mjukare löv som lätt blåmärker. Båda sorterna är perfekta för att laga räkor eller malet kyckling.

Radicchio

Ibland kallad italiensk cikoria eller bladcikoria, är radicchio mest lila i färg. När den rostas eller grillas smakar denna typ av sallad söt. Men när det äts färskt kan det ha en lite bitter smak.

Bladsallad

Bladsallad kan vara öm grön, mild röd eller kryddig och nötig ek. Jämfört med andra typer av sallad tenderar denna sort att vara mer fördärvlig. Se därför till att du undviker omedelbar vissnad genom att servera den direkt efter att du klädd på den.

Arugula

Vissa kallar denna sallad för grön italiensk krasse. Den har en pepprig smakprovning, vilket tenderar att balansera dina citronförband. Andra stoppar till och med detta i sin smörgås eller på sin pizza.

Vad är Companion Planting

Nu när du vet mer om den här gröna bladgrönsaken är det dags att gå vidare till det antika konceptet med följeslagare. Detta avser att plantera olika växter nära varandra för att uppmuntra pollinering och skadedjursbekämpning samtidigt som det ger en idealisk miljö för nyttiga insekter, ökar växtens produktivitet och maximerar användningen av rymden.

Fördelarna med följeslagare

Det är en bra trädgårdspraxis för vissa gruppväxter om du vet att de behöver odlingsförhållanden som liknar varandra eller om de är fördelaktiga för varandra. Förutom att öka mångfalden i din trädgård, kommer kompletterande plantering också att ge dig följande fördelar:

Det reglerar skugga och vind

Du är nog medveten om att det aldrig är en bra idé att ge ömma och ömtåliga växter för mycket sol. Med kompletterande plantering kan du gruppera dessa växter med högre växter som kan ge dem skydd. På samma sätt kan du skydda dina mindre växter från hårda vindar om du placerar dem bredvid större och större växter.

Det optimerar marken

Visste du att någon växts rotsystem kan påverka jorden som den planteras i? Till exempel tenderar morötter och palsternackor med långa taproots att lyfta näringsämnena som finns från de djupare delarna av jorden. Detta kan gynna andra växter som har grunda rotsystem.

Dessutom kan vissa växter som ärtor och bönor dra in kväve för att göra det ännu mer tillgängligt i jorden där andra växter kan behöva det.

Det ger naturliga stöd

Med kompanjonplantning kan du använda högre växter som en trellis för dina spretande grödor. Dina örter och gurkor kommer att få naturligt stöd om du planterar dem bredvid de högre och starkare solrosorna.

Det förhindrar tillväxt av ogräs

När du växlar växande växter med upprättstående skapar du ett lock som är tjockare över de flesta delar av det öppna marken i din trädgård. Detta kommer att göra underverk för att förhindra ogrästillväxt.

Det främjar växthälsan

När du odlar växter precis bredvid deras följeslagare hjälper du till att öka hälsan hos båda växterna. Istället för att konkurrera med varandra stöder de varandras tillväxt. När kompletterande plantering är klar ändras markens hela biokemi och du kommer att kunna skörda växter med bättre kvalitet och smak.

De bästa följeslagare för sallad

Liksom andra typer av grönsaker har sallad också en egen lista över lämpliga följeslagare som kan sträcka sig från blommor till aromatiska örter till växter. Dessa inkluderar morötter, rödbetor, kervil, aubergine, meloner och squash, nasturtium, rovor, rädisor, palsternacka, sparris, gräslök, vitlök, mynta, lök och schalottenlök samt koriander.

Ska du odla dina växter i ett växthus?

Om du vill säkerställa optimal växttillväxt i en kontrollerad miljö är svaret ja. Här är några av de bästa anledningarna till varför du ska odla dina växter i ett växthus:

Det ger en idealisk miljö för växttillväxt

Det spelar ingen roll om du odlar din sallad tillsammans med örter, grönsaker eller blommor – ett växthus kan hjälpa dig att ge alla dina växter tillräckligt med värme, värme och vattenånga som ytterligare kan öka deras tillväxt.

Det ger växtskydd

När du planterar din sallad och dess följeslagare i ett växthus kan du vara säker på att de kommer att skyddas från hårda väderförhållanden och skadedjursangrepp.

Du kan ha en säsongsöppen trädgård

Att odla dina växter i ett växthus innebär också att du kan arbeta i trädgården året runt. Om du undrar kan ett växthus fånga solens värme, dina växter kommer att njuta av konstant temperatur inne i växthuset även på vintern.

Det ger en bestämd plats för alla dina trädgårdsredskap

Eftersom ett växthus också kan fungera som ett förvaringsutrymme för dina trädgårdsredskap, verktyg, tillbehör och utrustning kan du eliminera behovet av att bygga ett trädgårdshus. Med andra ord kan ett växthus vara din egen allt-i-ett trädgårdsplats.

Du har fler växtalternativ

Visste du att om du har ett växthus kommer du att kunna odla enskilda växter som inte ens är infödda i ditt område? Jämfört med utomhus kan ett växthus erbjuda en mer fuktig och varmare miljö för dina växter. Tack vare den jämna isoleringen och värmen inuti det gör ett växthus det möjligt för dig att plantera exotiska växter och varma säsongsgrönsaker, så länge du vet vilka förhållanden dessa växter behöver.

Slutsats

Efter att ha lärt mig mycket om fördelarna med att plantera sallads sällskap med dina favoritgröna bladgrönsaker och fördelarna med att odla dem i ett växthus, är nästa steg att kontakta oss på Krostrade. Vi förser dig med växthus av högsta kvalitet som är perfekta för dina unika behov. Kolla in våra produkter idag.