Så här återuppstår vattenskadade fönstertätningar: 8 enkla steg

Skador vatten på dina fönster? Så här återupptar du vattenskadade fönstertätningar så att du kan spara dem och undvika byte.

När vatten skadar tätningarna i ditt fönster kan färgen flåna, djupa sprickor uppstår och träet kan ruttna. Sprickor är inte bara ögonskador; de tillåter djup sippring av fukt och äventyrar träets integritet. Du kanske tror att du kanske måste byta ut fönstertätningarna, men du kan faktiskt spara dem med bara fyllmedel och epoxitätare.

Fixering av vattenskadade fönstertätningar

DIY kan vara mycket arbete, men det är värt att försöka. Om du är säker på att du kan fixa ditt fönster själv, varför inte? Här är vad du behöver göra för att återuppta dina vattenskadade fönstertätningar:

Steg 1. Ta bort skalfärg

Det första du behöver göra är att skrapa bort färgen från de skadade delarna med en färgskrapa. Detta ger dig en tydligare bild av skadan och gör det också lättare att fixa det.

Steg 2. Bli av med ruttna fläckar på tröskeln

Använd en platt skruvmejsel för att mejsa ut de ruttna trädelarna. Se till att ta bort dem alla så att det inte finns något sönderfallet trä kvar efter reparationen.

Steg #3. Slipa träet

Med finkornigt sandpapper, jämna ut träet genom att ta bort den vänstra skalande färgen och splinterna. Se till att ta bort all skadad färg. Ruggade upp det något så att den nya färgen och epoxin kommer att fästa bra.

Efter slipning, torka av tröskeln med en fuktig trasa för att avlägsna slipdamm. Detta är viktigt för att undvika rester på det färdiga utseendet.

Steg #4. Blanda epoxiträfärg i en behållare

Häll en riklig mängd epoxiträfärg i en engångsbehållare och blanda den. Läs instruktionerna och följ dem noggrant eftersom de varierar beroende på tillverkare. Vanligtvis behöver du lika mycket aktivator och primer.

Steg #5. Applicera epoxiprimern på fönsterbrädan

Använd en smal pensel när du borstar epoxin. Applicera en jämn och tunn päls. Torka den i minst 10 minuter.

Steg #6. Skapa en blandning av aktivator och epoxifyllmedel

Blanda lika mycket aktivator och epoxifyllmedel i en engångsbehållare och följ instruktionerna noggrant. Använd en smal spackel, släta ut fyllmedlet över fönsterbrädan och se till att tvinga det djupt in i sprickorna och luckorna.

Skrapa bort överflödigt fyllmedel för en jämn och jämn finish. Låt fyllmedlet torka ut och bli hårt.

Steg #7. Slipa träet igen

Använd finkornigt sandpapper och släta ut träet. Ta bort eventuella oegentligheter i epoxifyllmedlet. Bli sedan av med slipdammet genom att torka bort dem med en fuktig trasa eller trasa.

Steg #8. Grunda och måla fönsterbrädan

Applicera en oljebaserad primer på tröskeln. Borsta sedan två lager exteriörfärg. Använd inte inre färg eftersom det inte kan skydda träet från vattenskador.

Klart! Dina en gång ruttna fönstertätningar ser nu fräscha och nya ut igen. DIY var inte alls dåligt, eller hur?

Kommer kall luft in i de trasiga fönstertätningarna?

Trist att säga, men ja. En mindre spricka i tätningen kommer dock inte att få kall luft och regn att strömma in i ditt hus. Tätningarna är fortfarande ganska funktionella men äventyrar bara värmeisoleringseffektiviteten.

Trasiga fönstertätningar ökar också din energiräkning. Detta beror på att glaset kämpar för att hålla antingen den varma luften från din värmare eller den kalla luften från din luftkonditioneringsenhet under sommaren.

Väderbeständiga dina fönster

Är dina fönster gamla och läckande, eller vill du bara skydda dem mot vattenskador och andra typer av skador? Kanske är det dags att du väderbeständigt dem.

För att åtgärda läckor kan du använda ett tätningsskum längst ner, upptill och mitt i fönstret. Eftersom det är skum kommer det att komprimeras, så att du fortfarande kan låsa fönstren.

Ett gammalt sätt att förhindra att luft läcker ut i luckorna i dina fönster är att använda långa tygrör fyllda med sand. De kan vara humoristiska, men de är mycket effektiva för att stoppa luftens inträde.

Du kan också lägga en film över fönstret. Använd dubbelsidig tejp för att hålla den medan du sträcker den över fönstret. Värm sedan upp det med en hårtork, så det krymper och stramar över fönstret.

Dessa tips är till stor hjälp för att förhindra skador på dina fönster. Du kanske vill överväga detta, eller så kan du låna ut tid och pengar för reparationer eller byten.

Slutsats

Fönster, tillsammans med dörrar, är de yttre elementens passager in i våra hus. De är där för att tillåta önskade element att komma in och blockera de skadliga. Det är därför de ska hållas funktionella, annars blir det problematiskt.

Vatten är bra men är en av de saker som kan skada våra fönster. Att lära sig att återuppleva vattenskadade fönstertätningar är en sådan praktisk åtgärd för att bekämpa fukt och skydda dina älskade fönster. DIY är alltid praktiskt, eller hur?