Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

Varför kallas en spis som ett sortiment? Intressanta fakta att förstå!

Varför kallas en spis som ett sortiment? Vad är källan till detta missförstånd? Mycket säkert har det att göra med utbildning och tradition, men andra element resulterade också i detta.

I takt med att husmanskost har utvecklats har de termer vi använder för att beskriva våra matlagningsapparater också förändrats, och själva apparaterna har utvecklats. Men när du kokar ner det är skillnaderna mellan de två termerna verkliga och definierbara. Låt oss därmed klargöra denna misstolkning en gång för alla.

Vad är en spis?

Det kan bli mer förvirrande här. En “spis” är tekniskt varje slutet utrymme som använder bränsle för att ge värme. Låter som mycket ugn, eller hur? Men nej. Många sorters värmeugnar lagar inte mat. Exempel på denna typ är kolugnar, vedeldade kaminer och pelletsugnar.

Egentligen kan du se en spis i en delmängd av en ugn. Varje ugn är en spis, men inte alla spisar är en ugn. Men en annan komplikation finns: spisar innehåller vanligtvis det som kallas en spishäll. Vedeldade spisar använder den inre vedeldningen och strålningsvärmen för att värma gallret.

Mer moderna spisar är fyllda med gas- eller elektriska brännare. Spishällar kan tas av och användas oberoende av spisen. De kallas på lämpligt sätt som “kokplattor” i denna konfiguration. Några av alternativen inkluderar bärbara spishällar, kommersiella spishällar och hushållsugnar.

Magnetisk induktion används för att driva ytorna, som kan drivas med gas eller el. I Förenade kungariket kallas en spishäll eller spishäll som en “häll”. Spishällen “spis” ingår i vissa ordböcker, även om det är ett annat ord.

Vad är ett intervall?

Kommer du ihåg dina barndoms spisar? Om spishällen har sitt eget bränsle och är kopplad till en ugn, har du ett “intervall”. Det är en allt-i-ett-kökslösning som är den i särklass mest populära köksmaskinen i USA. Detta är förmodligen vad du har i ditt kök.

Det finns flera undantag från normen att ugnar måste köpas i ett sortiment. High-end-kök har ofta väggspisar, där de vanligtvis kombineras med separata bänkskivor. Detta arrangemang möjliggör en mer flexibel layout i köket men kräver vanligtvis mer utrymme.

Om en yttre brännare inte är ansluten till en matlagningskammare kallas detta en ugn. Men om du har en matlagningsyta som inte innehåller någon ugn, bör du kalla det en spishäll. Och om ni båda har en enhet, kalla det ett område även om ni kan kalla det en spis.

Den goda nyheten är att medan ordet “intervall” är det mest lämpliga för de flesta köksutrustningar i amerikanska hem, kommer folk troligen att förstå vad du pratar om oavsett vilket namn du väljer. Så varför kallas en spis som ett sortiment? För att upplysa dig mer om intervall, läs om vad som är intervall.

Förstå varför en spis kallas som ett sortiment

För att förstå mer hur termen “intervall” betydde “spis,” måste ordet “spis” och dess utveckling först övervägas. När ordet “spis” först uppträdde på engelska på 1400 -talet, betydde det “uppvärmd kammare”, dvs ett “svettrum” eller ett ångbad, och var förmodligen av tyskt och nederländskt ursprung.

Termen “spis” tillämpades sedan på ett sovrum eller ett annat “normalt” hus där en liten spis användes för att värma den. I slutet av 1500 -talet hade värmaren uppgraderats till att inkludera en “brännare”, som kan användas för både uppvärmning och matlagning. Läs vidare på kaminfunktionen för att hitta en bättre lösning.

Även om vi nu associerar “spis” -ljud med matlagning, har små värmare för länge använts i många delar av världen, och våra nuvarande “rumsvärmare” härstammar från tidiga kaminer som användes för att värma enskilda rum.

Ordet “intervall” uppträdde först på engelska i slutet av 1300 -talet, och det härrör från samma germanska rötter. En rad människor, djur eller saker, i synnerhet. en rad soldater, var den ursprungliga definitionen av “räckvidd”.

Uttrycket “räckvidd” användes också för att beskriva antalet varor som passar in i en kategori (“ett stort utbud av plattskärms-tv”), såväl som enhetens avstånd eller region, enhetens åtgärdsområde och så vidare ( vapenområde, radiostation, etc.).

Termen “intervall” som hänvisar till en spis är en av termens tidigaste definitioner, som går tillbaka till början av 1400 -talet. Tidiga köksugnar placerades helt enkelt framför öppna eldar, men slutna ugnar med toppöppningar byggdes i Frankrike på 1300 -talet för att laga såser, och det moderna “sortimentet” föddes.

Tidiga områden kallades så eftersom de ofta hade mer än en ugn och minst två matlagningsytor, så att de kunde utföra en mängd olika uppgifter. Moderna “serier” innehåller ofta minst fyra brännare och i vissa fall två spisar, vilket ger moderna kockar den kulinariska kraft som franska kockar drömde om på 1300 -talet. För att förstå mer, läs om skillnaden mellan ugn, spis och intervall.

It’s A Wrap!

Efter att vi har beskrivit definitionen av spis och intervall, liksom skillnaden mellan de två, har du säkert redan förstått varför kallas en spis som ett intervall. Förhoppningsvis kan du enkelt skilja en från en annan. Vill du veta mer om spis? Läs här om hur du rengör emaljspisen och hur du rengör en gjutjärnskamin. Tack för att du kikar in! Njut av att läsa.