Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

Hur man tvättar Alpaca ullfilt: 4 kritiska steg

Att veta hur man tvättar alpacaulltäcke är enkelt, och om du inte tror på oss, här är alla tips, förenklade i fyra steg! I allmänhet är det så snabbt som att blötlägga i vatten, tillsätta tvättmedlet, skölja och torka, att tvätta en alpackaulltäcke. Vi har dock lagt till några skötselanvisningar för alpackaprodukter i slutet av den här artikeln.

Ska du ens använda en tvättmaskin? Några alpaca filtar tillåt tvättmaskinen, men du måste kontrollera taggen i förväg. Oroa dig inte för att du inte av misstag kommer att skada din filt eftersom vi kommer att diskutera dos och vad som inte ska göras för alpackaprodukter nedan:

& nbsp;

Hur tvättar du filtar av alpackaull?

& nbsp;

Steg 1. Blöt filten i ljummet eller kallt vatten

Hemligheten med att behärska hur man tvättar alpacaulltäcke är att suga den i ljummet eller kallt vatten. Lägg lite milt rengöringsmedel i vattnet och blötlägg filten i en halvtimme. Du behöver inte borsta eller gnugga filten i det här steget eftersom du bara låter tvålvattnet tränga in i fibrerna och förhindrar att fläckarna sänker djupare.

Den kritiska punkten att komma ihåg vid detta steg är att aldrig använda varmvatten eller hårda rengöringsmedel. Annars riskerar du att förstöra alpackafibrerna. Dessutom blötlägg filten bara efter att du har löst upp tvättmedlet ordentligt.

& nbsp;

Steg 2. Skölj filten i rinnande vatten

När du är klar med blötläggningen är det dags att skölja alpacaullfiltet. Observera att du aldrig skurade eller borstade ullen eftersom det kan skada fiberns integritet. Vid den här tiden kommer du att se till att det inte finns några tvålrester på alpacaullfiltet.

Ta filten ur vattnet och skölj den i rinnande vatten. Använd igen ljummet eller kallt vatten eftersom värmen skadar alpackaull. Upprepa sköljningen av filten tills det inte finns några skum kvar, men vrid eller vrid den aldrig eftersom materialet är för känsligt.

& nbsp;

Steg 3. Ta bort överflödigt vatten

Pressa filten så försiktigt du kan istället för att vrida den för att ta bort överflödigt vatten innan du torkar. Vatten kan få filten att bli tung, vilket kan deformera materialet. Gör därför den försiktiga pressningen i det sista skedet av sköljningen.

När filten är fri för tvål och vatten kan du placera den mellan två handdukar för att ytterligare absorbera fukt. Du kan också rulla upp filtmackan för att dra upp vattnet upprepade gånger. Var dock uppmärksam på att sträcka ut filten eftersom den kan förstöra formen.

& nbsp;

Steg 4. Torka av alpackaullfiltet

Slutligen fortsätt och lägg din filt platt och låt den lufttorka. Till skillnad från andra filtar rekommenderas det inte att hänga en filt av alpacaull eftersom vikten från fukt kan få ner den och ändra dess form. En annan faktor att undvika är att torka filten med direkt värme från solljus eller någon annan värmekälla.

Välj ett område med god ventilation för att säkerställa att filten torkar ordentligt. Det kan ta en hel dag att torka, beroende på alpackaullens storlek. Återanvänd den bara när den inte längre är fuktig.

& nbsp;

Kan du tvätta Alpaca ull i maskin?

Om du vill veta om du kan maskintvätta alpackaull måste du kontrollera filtmärket. Vissa filtar tillåter användning av en tvättmaskin, medan andra föredrar handtvätt eftersom det är mjukare och säkrare. Här är några riktlinjer för maskintvättbara filtar av alpackaull så att de inte skadas på grund av oro:

& nbsp;

  1. Ställ in tvättmaskinen på kall temperatur och använd den känsliga inställningen
  2. Stäng av centrifugeringshastigheten eftersom det kan förstöra fibrerna
  3. Använd det rekommenderade rengöringsmedlet eller milda rengöringsmedel för att undvika blekning och tappning
  4. Forma om filten efter tvätten så att den inte torkar skrynkligt

Krymper Alpaca Wool?

Alpacaull är benägen att krympa, särskilt om den blir upprörd av fiktion eller utsätts för höga temperaturer. Fibrerna kan till och med förlora sin form och känna sig mer känsliga. Användningen av hårda rengöringsmedel kan också få ullen att mattas och få knutar.

Var noga med att följa våra tvättriktlinjer och skötselanvisningarna på din filts tagg. Och efter tvätt, vänligen borsta Alpaca-ullen lätt för att återställa dess fluffighet. Dessa tips är också tillämpliga på andra material som är benägna att krympa .

Hur man torkar alpacafilt

Använd aldrig en torktumlare på en alpacafilt. Värmen kan få filten att krympa eller deformera sin form. Det bästa sättet att torka en alpacafilt är att lufttorka den platt och sedan borsta ytan försiktigt efteråt.

Bonustips Hur man tar hand om Alpaca ullfiltar

  1. Alpacaull kräver mindre rengöring eftersom fibrerna inte absorberar lukt snabbt
  2. Alpacaull har en skalliknande blank yta som hjälper till att avvisa vätska, så du behöver inte skrubba under tvätt
  3. Det bästa sättet att underhålla din filt av alpacaull är att lufta den utomhus för att fräscha upp och lukta upp den

Slutsats

Alpacaull är ett av de bästa underhållsmaterialen. Du bör dock fortfarande veta hur du tvättar alpacaullfilt korrekt för att undvika att förstöra filtens form och struktur. Sammanfattningsvis är handtvätt den säkraste metoden och att undvika torktumlare kan förhindra krympning.

Undvik dessutom hårt tvättmedel och höga temperaturer. Tänk bara på dessa tips, så ska din alpaca-filt hålla länge. Om du har mer information om vård av alpackaull, dela lite nedan!